Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ












ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Στις 25 Μαΐου διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη του ευρωκοινοβουλίου.

Η Ευρώπη δοκιμάζεται από τις πολιτικές λιτότητας που τροφοδοτούν την κοινωνική υποβάθμιση, τον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά. Δεν αξίζει στην Ευρώπη μια τέτοια εξέλιξη. Ψηφίζουμε για να σταλεί ισχυρό μήνυμα για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη. Για να αλλάξει η πολιτική ατζέντα. Αυτό σημαίνει:

- Κοινή και αμοιβαία αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

- Γενναία αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού.

- Έμφαση στις επενδύσεις και την συνανάπτυξη. Μεταφορά παραγωγικών πόρων από το Βορά στο Νότο.

- Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ο δεσμευτικός στόχος αύξησης της απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων.

- Κατοχύρωση κατώτατου μισθού. Ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

- Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μείωση του κόστους έναρξης επιχείρησης, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

- Απόδοση του 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ σε έρευνα και καινοτομία.

- Πράσινη Ευρώπη με στόχο τη δημιουργία 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, την μείωση του ενεργειακού κόστους κάθε νοικοκυριού και την αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 3.3%.

Συγκεκριμένοι στόχοι – δεσμευτικοί – με σχέδιο και πρόγραμμα.

Στον αντίποδα της Ευρώπης της λιτότητας, της ανεργίας, των εθνικισμών και της ακροδεξιάς.

Για την Ευρώπη των ίσων ευκαιριών, της αλληλεγγύης , της ισοτιμίας, της πολιτικής ενοποίησης. Για μας η ένταξη στις διαδικασίες ευρωπαϊκής ενοποίησης και στο ευρώ αποτελεί και το μέσο για τη μετάβαση στην περαιτέρω πολιτική ενότητα της Ευρώπης. Τα κενά της αρχιτεκτονικής της ενοποίησης πρέπει να καλυφθούν με περισσότερη, διαφορετική και δημοκρατική Ευρώπη.

Αγωνιζόμαστε για αυτήν την Ευρώπη.

Εντασσόμαστε στην ευρωομάδα «Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών». Προωθούμε την κοινή δράση όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων που υποστηρίζουν την αλλαγή πολιτικής σε δημοκρατική, αναπτυξιακή και κοινωνική κατεύθυνση.



ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Η χώρα μας ξέφυγε από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, όμως οι πολίτες της βιώνουν μια ασφυκτική πραγματικότητα. Η κυβερνητική αισιοδοξία δεν πατάει στην πραγματικότητα με ανεργία 30%, παραγωγική συρρίκνωση και κοινωνική καθίζηση.

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ μηδενίζει κάθε αποτέλεσμα, αρνείται κάθε αλλαγή, υπόσχεται ικανοποίηση όλων των αιτημάτων και επιμένει σε ξεπερασμένες κρατικιστικές συνταγές.

Οι δύο πόλοι με τεχνητή όξυνση διχάζουν την κοινωνία. Δεν αξίζει στην Ελλάδα ο εγκλωβισμός σε τέτοια διλήμματα.

Υπερβαίνουμε τα αδιέξοδα της συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης και του λαϊκισμού της αντιπολίτευσης.

Υπάρχει τρίτη πρόταση για τους πολίτες. Ψηφίζουμε για να ισχυροποιηθεί η πρόταση προοδευτικής εξόδου από την κρίση με σταθερή ευρωπαϊκή πορεία. Για την αλλαγή πολιτικής στη χώρα με υπευθυνότητα και σταθερότητα.

Η τρίτη πρόταση για τους πολίτες

Προτείνουμε μια στρατηγική που:
Επιζητά την εθνική συνεννόηση και την ανεύρεση κοινών τόπων, όπου αυτό είναι δυνατό.
Έχει προοδευτικό περιεχόμενο, προωθεί τις κοινωνικά δίκαιες λύσεις, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Θέτει την αγορά και το κράτος στην υπηρεσία του γενικού συμφέροντος.
Κατοχυρώνει την αυτονομία της πολιτικής και το πρωτείο της έναντι των επιμέρους ιδιωτικών και συντεχνιακών συμφερόντων.
Εκφράζει τον κόσμο της εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της αγροτικής παραγωγής. Τις δυνάμεις του πολιτισμού και της επιστήμης. Όσους θέλουν μια οικονομία παραγωγική που θα ανταμείβει τους συντελεστές της. Όσους θέλουν μια κοινωνία με συνοχή και αλληλεγγύη.

Ψηφίζουμε για την Ελλάδα, αλλάζουμε την πολιτική ατζέντα.

Αλλαγή πολιτικής ατζέντας στην Ελλάδα σημαίνει :

- Μια νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα μειώσει ουσιαστικά το χρέος , θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη με τη μεταφορά επενδυτικών πόρων και θα προωθήσει ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ικανό να κινητοποιήσει και τον ιδιωτικό τομέα.

- Προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου με οικολογική ευαισθησία, έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική συνοχή.

- Αύξηση του κατώτατου μισθού. Αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων.

- Εκτεταμένα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων.

- Κοινωνικό κράτος παροχής υπηρεσιών αποδοτικό και στοχευμένο, χωρίς περικοπές σε κρίσιμες παροχές. Στήριξη των αδυνάμων με παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Καθιέρωση σχολικής σίτισης. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

- Σεβασμός των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Ίση μεταχείριση όλων των πολιτών.

- Τραπεζικό σύστημα σταθερό με παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

- Στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

- Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όχι επιστροφή στο κράτος βιομήχανος , όχι όμως και πωλήσεις χωρίς σχέδιο. Εξαίρεση από την ιδιωτικοποίηση των δικτύων και των υποδομών υψίστης κοινωνικής σημασίας.

- Πολιτικές για τη νέα γενιά. Για να μείνει εδώ, να εργαστεί εδώ. Ίσες ευκαιρίες για όλους.

- Ανακοπή της διαδικασίας μείωσης των μισθών και των συντάξεων.

- Αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα και αποσύνδεση της κινητικότητας από τις απολύσεις. Σχέδιο και αξιοποίηση του ανθρώπινού δυναμικού.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Είμαστε μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη, από όποια θέση και αν βρισκόμαστε.

Όταν μας χρειάστηκε η Ελλάδα , ήμασταν εκεί για να αποφύγουμε την χρεοκοπία.

Διεκδικήσαμε δίκαιες λύσεις και δημοκρατικές αλλαγές .

Δεν αποδεχθήκαμε τη συντηρητική και αυταρχική στροφή της κυβέρνησης.

Με την αποχώρησή μας στείλαμε μήνυμα σε Ελλάδα και Ευρώπη

- πως αυτές οι πολιτικές δεν πρέπει να συνεχιστούν

- πως η Δημοκρατική Αριστερά θα συμμετέχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας μόνο όταν τηρούνται οι προγραμματικές δεσμεύσεις.

Αποχωρώντας από την κυβέρνηση ασκήσαμε υπεύθυνη αντιπολίτευση. Με θέσεις και προτάσεις. Με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Συγκροτήσαμε τη Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία.

Τη συνεργασία των δυνάμεων της δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της οικολογίας, του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Επιχειρούμε να ανασυγκροτήσουμε και να εκφράσουμε την ευρεία προοδευτική πλειοψηφία των πολιτών. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την συγκρότηση του προοδευτικού πόλου. Αντιλαμβανόμαστε την πρωτοβουλία μας, ως παράγοντα δημοκρατικής ευθύνης και πολιτικής σταθερότητας, αλλά και ως εγγύηση για την άσκηση προοδευτικής πολιτικής. Δεν είμαστε αθροιστικό συμπλήρωμα κυβερνητικών συμμαχιών, αλλά η υπεύθυνη πολιτική δύναμη για την ελπιδοφόρα πορεία της χώρας.

Σήμερα διεκδικούμε την ψήφο σας :
Για να ισχυροποιηθεί η πρόταση της προοδευτικής εξόδου από την κρίση με ευθύνη και σταθερότητα, η τρίτη πρόταση που υπερβαίνει τη συντηρητική πολιτική και τον αριστερό λαϊκισμό.
Για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για κυβερνήσεις συνεργασίας. Με πρόγραμμα που θα τηρείται. Με δεσμεύσεις που θα προασπίζουν την κοινωνία. Με αμοιβαίο σεβασμό και συνεργασία των εταίρων.
Για να σταλεί μήνυμα αλλαγής πολιτικής στην Ευρώπη.



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ



ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΕΙΣ