Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΒΗΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ !!!»
ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΖΩ «ΓΝΩΣΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΘ
(οι υποψήφιοι της Δράμας με το νευρολόγο - ψυχίατρο Βασίλη Τραϊφόρο, επικεφαλή της παράταξης εν είδει πολιτικής ψυχανάλυσης)

Αβραμίδης Κώστας: Βασίλη πως εξηγούνται οι επιλογές και η πρακτική των υπολοίπων αυτοδιοικητικών παρατάξεων για την Περιφέρειά μας;
Β.Τ.: Όσον αφορά τις δύο φιλοκυβερνητικές παρατάξεις των κ.κ. Γιαννακίδη και Παυλίδη η πολιτική επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια. Θα έλεγα με ψυχιατρικούς όρους ότι διακατέχονται από αυτοκτονικό ιδεασμό !!! Δεν εξηγείται λογικά πως είναι δυνατό μετά από τα όσα ζήσαμε ως χώρα και ως πολίτες τα τελευταία χρόνια να μη έχουν διδαχθεί τίποτε και αντί να προβαίνουν σε ανανέωση προσώπων και πολιτικού λόγου και πράξης, αντίθετα να προχωρούν σε αναπαλαίωση και να επιμένουν στις ίδιες παλαιοκομματικές πρακτικές. Αρέσκονται στη συντήρηση και τη στασιμότητα. Δεν τολμούν να διεκδικήσουν το ρόλο που αρμόζει στην Περιφερειακή αυτοδιοίκηση και να συγκρουστούν με την κεντρική Κυβέρνηση. Ο κ. Γιαννακίδης μάλιστα επιχειρεί να μεταφέρει το πείραμα της κεντροδεξιάς διακυβέρνησης της χώρας (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) και στην Περιφέρειά μας !!!.  Η υπερψήφισή τους θα σήμαινε διατήρηση και παγίωση της ίδιας μελαγχολικής - τραγικής κατάστασης, της υποβάθμισης που βιώνει η περιφέρειά μας και οι πολίτες της.
Ανδρεάδου Κατερίνα: Πιστεύεις ότι οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα κάνουν την ίδια ανάλυση και θα τους καταψηφίσουν;
Β.Τ..: Το βέβαιο είναι ότι αυτοί θεωρούν μειωμένης νοημοσύνης τους ψηφοφόρους. Μια ζωή άλλωστε τους αντιμετώπιζαν ως δεδομένους. Δεν μπορούν να ξεφύγουν από την εμμονή τους αυτή. Τώρα αν οι πολίτες είναι έτοιμοι να κάνουν την υπέρβασή τους και να τους γυρίσουν την πλάτη, υπερψηφίζοντας άλλες παρατάξεις μένει να αποδειχθεί. Εκεί όμως είναι και η ευθύνη των λοιπών παρατάξεων που πρέπει να δώσουν δημοκρατική διέξοδο, ελπίδα και όραμα στους πολίτες, αλλά και η ευθύνη του κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Ανδρέογλου Γιάννης: Βασίλη τι εκτίμηση έχουμε για τις υπόλοιπες παρατάξεις;
Β.Τ.: Είναι φανερό ότι με τις επιλογές τους και την εν γένει πολιτική των κομμάτων που τις στηρίζουν υποβαθμίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση και ακυρώνουν τον σπουδαίο ρόλο που αυτή μπορεί και θα έπρεπε να διαδραματίζει.  Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ θα ανέμενε κανείς από τη στιγμή μάλιστα που έδωσαν δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις εκλογές να προβούν σε επιλογές, που θα μπορούσαν να προσδώσουν άλλη δυναμική και προοπτική για νικηφόρο αποτέλεσμα, προτίμησαν όμως να οχυρωθούν σε κομματικές επιλογές. Το ΚΚΕ ακολουθεί τη δική του πάγια λογική περί αλλαγής εν όλω του πολιτικού συστήματος. Οι Οικολόγοι κατέρχονται στις εκλογές ασθμαίνοντας και θέλοντας απλά να καταγράψουν την παρουσία τους. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε μια εποχή που φυλλορροούν επιδιώκουν να καταγραφούν ως υπαρκτή πολιτική δύναμη εκμεταλλευόμενοι με παιδαριώδη τρόπο την αναγνωρισιμότητα του επικεφαλή της παράταξής τους (Τέρενς Κουΐκ) – πολιτικού αλεξιπτωτιστή  στον τόπο μας, αλλά πιστεύω πως δεν θα τους βγει το σενάριο. Τέλος περιμένω οι πολίτες της Περιφέρειάς μας να γυρίσουν την πλάτη στη Χρυσή Αυγή, γιατί εδώ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη γνωριζόμαστε μεταξύ μας και γνωρίζουμε και το ποιόν των εκπροσώπων της, πέραν του γνωστού πλέον σε όλους χαρακτήρα της εν λόγω οργάνωσης.
Ζυμαρίδης Γιάννης: Θεωρούμε πως η δική μας παράταξη μπορεί να έχει εκείνο το πολιτικό στίγμα που θα την διαφοροποιήσει και θα είναι αξιόπιστη πρόταση;
Β.Τ.: Καθημερινά διαπιστώνουμε πως ήταν απολύτως αναγκαία η ίδρυση της παράταξης μας και η συμμετοχή της στις εκλογές της 18ης Μαΐου. Μετά τις επιλογές των υπολοίπων φάνηκε καθαρά πως δεν υπήρχε μια δημοκρατική - προοδευτική παράταξη, που θα μπορούσε να συνδυάσει τη λογική και το ρεαλισμό με το όραμα και την ελπίδα για μια άλλη προοδευτική - αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειάς μας. Η πρότασή μας δίνει δημοκρατική διέξοδο, ελπίδα και προοπτική. Πολλοί πολίτες  μέχρι τη δική μας εμφάνιση ήταν αποφασισμένοι να μη πάνε καν να ψηφίσουν.
Καρακούσης Γιάννης: Συμφωνούμε όλοι μας πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και για τη χώρα μας και για τον τόπο μας. Πρέπει να προτείνουμε συγκεκριμένα πράγματα στον κόσμο.
Β.Τ.: Δεν έχουμε σκοπό να παραμυθιάσουμε τον κόσμο. Θέλουμε να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι. Για παράδειγμα για τη Δράμα: Είμαστε απολύτως αντίθετοι στην εκμετάλλευση των λιγνιτών. Πιστεύουμε πως είναι ζήτημα επιβίωσης να σπάσει ο απομονωτισμός της Δράμας και θα αγωνιστούμε γι αυτό με όλες μας τις δυνάμεις. Μπορούμε να σχεδιάσουμε και να προωθήσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης κυρίως του πρωτογενούς τομέα  αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Να στηρίξουμε με κάθε τρόπο ότι καλύτερο διαθέτει ο τόπος μας (μάρμαρα, κρασιά, χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, σπήλαια, ορεινός όγκος κλπ) και να δώσουμε χώρο και ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, σε νέες ιδέες, σε νέες επενδύσεις.
Σταυρίδου Σύλβια: Θεωρούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε εκεί όπου απέτυχαν οι άλλοι, τι περισσότερο διαθέτουμε εμείς, πως θα είμαστε πειστικοί;
Β.Τ.: Ο τίτλος της παράταξής μας δεν υποδηλώνει ότι έχουμε πλήρη και επαρκή γνώση των θεμάτων. Αντίθετα υποδηλώνει ότι θα επιδιώξουμε μέσα από τη συνεργασία με τις άλλες παρατάξεις, τους φορείς, τις αρχές και τους ίδιους τους πολίτες να αποκτήσουμε τη γνώση που απαιτείται για να έχουμε και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε σχέση με τους υπόλοιπους (παρατάξεις και υποψηφίους) πιστεύουμε ότι διαθέτουμε ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα και συγκεκριμένα: Είμαστε μια ευρεία δημοκρατική παράταξη, στην οποία συμμετέχουν ως μέλη ή ως υποψήφιοι πολίτες από διάφορους πολιτικούς χώρους (ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, ΔΡΑΣΗ, ΠΟΤΑΜΙ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ) και κοινωνικούς χώρους (επιστήμονες, αγρότες, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες). Έχουμε ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα γιατί δεν ήμαστε μια στενά κομματική παράταξη, δεν έχουμε εξαρτήσεις από συμφέροντα, δεν μας βαραίνει αμαρτωλό παρελθόν και φθορά από την τυχόν πολιτική και αυτοδιοικητική μας δράση, διαθέτουμε όραμα για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, όρεξη για δουλειά και προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων. Πιστεύουμε στην περιφερειακή συνείδηση και την ενδοπεριφερειακή ισόρροπη ανάπτυξη και θα αγωνιστούμε μαζί με τους πολίτες της Περιφέρειάς μας για να τα πετύχουμε.
Κεφαλίδης Μιχάλης: Αρκετοί δεν ενδιαφέρονται για τις εκλογές στην Περιφέρεια. Γιατί κάποιος να ψηφίσει σε αυτές τις εκλογές;
Β.Τ.: Αυτές οι περιφερειακές εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Θα εκλεγούν οι νέες περιφερειακές αρχές για την επόμενη πενταετία. Σε αυτή τη θητεία θα κριθεί αν θα παραμείνουμε στον στρεβλό τρόπο θεσμοθέτησης της περιφερειακής αυτοδιοίκησης ή αν θα προχωρήσουμε στην ριζική αναθεώρηση του Καλλικράτη, έτσι ώστε η Περιφέρεια να αποκτήσει πόρους, αρμοδιότητες και δημοκρατική λειτουργία και να γίνει η αποκεντρωμένη τοπική μας Κυβέρνηση που θα μπορεί να λύνει προβλήματα και να παίρνει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.  Θα χαραχθεί η νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας  και του τόπου μας στην μεταμνημονιακή εποχή. Γι αυτό οι πολίτες έχουν μεγάλη ευθύνη και οφείλουν να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια.
Χατζοπούλου Ολυμπία:  Πιστεύω ότι υπάρχει ένα γενικότερο έλλειμμα χωροταξικού σχεδιασμού που συνδέεται άμεσα με την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.
Β.Τ.: Πράγματι χωρίς ένα ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό για όλη την Περιφέρειά μας και ένα συνολικό προγραμματισμό περί του τι δέον γενέσθαι, θα αυτοσχεδιάζουμε με προχειρότητα και θα κατασπαταλάμε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, που δεν μας περισσεύουν.  
Χατζηγεωργίου Παναγιώτης: Θα πρέπει να γίνει καθαρό τι επιδιώκουμε με την ίδρυση της παράταξής μας και ποιος είναι ο στόχος μας στις εκλογές της 18ης Μαΐου.
Β.Τ.: Στις προηγούμενες εκλογές του 2010 στην περιφέρειά μας ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς δεν είχε λάβει μέρος. Αυτό κατά την άποψή μας στοίχισε τόσο στον χώρο μας όσο και στον τόπο μας. Η ανανεωτική αριστερά ήταν αυτή που επί πολλά χρόνια αγωνίστηκε για την θεσμοθέτηση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Όχι βέβαια της υπάρχουσας αποδυναμωμένης που ασφυκτιά μεταξύ κεντρικής Κυβέρνησης και πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, αλλά μιας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που θα έχει το ρόλο που της αξίζει στην Ευρώπη των Περιφερειών. Παρατάξεις και κόμματα που όχι μόνο δεν πίστεψαν και δεν πιστεύουν στο θεσμό, αλλά αντίθετα τον υπονομεύουν και τον αντιστρατεύονται δεν μπορούν να τον υπηρετήσουν. Χρειαζόμαστε περισσότερη περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Εμείς αυτό μπορούμε να το υπηρετήσουμε και να το πετύχουμε. Πετύχαμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να συνεργαστούμε αρμονικά στα πλαίσια της νέας αυτής αυτοδιοικητικής παράταξης ενεργοί πολίτες από το χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του πολιτικού φιλελευθερισμού και της πολιτικής οικολογίας. Στόχος μας είναι να ταρακουνήσουμε τα λιμνάζοντα ύδατα, να ανατρέψουμε τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, να είμαστε παρόντες στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο με δυνατή φωνή για να μπορέσουμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις προς προοδευτική – δημοκρατική – αναπτυξιακή κατεύθυνση σε όφελος των πολιτών και του τόπου μας. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε όλο αυτό το διάστημα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Καθημερινά όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Περιφέρειάς μας ενημερώνονται για την παράταξή μας και δηλώνουν πως θα μας στηρίξουν ενεργά. Σε κάθε περίπτωση σε λίγες μέρες η κάλπη θα αποδείξει πως άξιζε η προσπάθειά μας.
(για την «αναπαραγωγή» της φανταστικής αυτής ψυχαναλυτικής πολιτικής συζήτησης, που απηχεί όμως τις απόψεις της παράταξής μας)
Παναγιώτης Χατζηγεωργίου
Δικηγόρος – Γραμματέας ΝΕ ΔΗΜΑΡ Δράμας & υπ. Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη «Γνώση & Συνεργασία»