Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΚΑΙ ΣΤΡΑΒΟΣ ΕΙΝ’ Ο ΓΙΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ Του Θεόφιλου Ξανθόπουλου

ΚΑΙ ΣΤΡΑΒΟΣ ΕΙΝ’ Ο ΓΙΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ
Του Θεόφιλου Ξανθόπουλου, Χρονικά της Δράμας (5/5/2014)
Σε μερικές εβδομάδες ψηφίζουμε ΚΑΙ για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακριβώς αυτή η ευρωπαϊκή διάσταση τείνει να συνθλιβεί μεταξύ εκλογών πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης και της διαδικασίας στελέχωσης των ευρωψηφοδελτίων! Ως ανανεωτική αριστερά οφείλουμε να προσπαθήσουμε να θέσουμε με σύγχρονο τρόπο το «Ευρωπαϊκό Ζήτημα». Άλλωστε, το κάναμε κι όταν ήμασταν οι μόνοι από την τότε αντιπολίτευση που θεωρούσαμε την ΕΟΚ «νέο πεδίο ταξικής πάλης» ενώ οι λοιποί αναπαύονταν στο ΕΟΚ & ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο….
Η κατάσταση της χώρας είναι ζοφερή! Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα, οι οικονομικοί δείκτες παραμένουν «δύστροποι». Ύψος χρέους 175%, μείωση ΑΕΠ 25%, ανυπαρξία ρευστότητας κ.λ.π. Οι δε κοινωνικοί δείκτες προκαλούν «σοκ & δέος». Ανεργία 1.360.00 άνθρωποι, ραγδαία μείωση μισθών & συντάξεων, και 1/3 του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας.
Είναι προφανές ότι εμείς μόνοι μας δε μπορούμε (να αντιμετωπίσουμε το χρέος κ.λ.π). …. Οι άλλοι μόνοι τους δεν θέλουν (να αντιμετωπίσουν το χρέος κ.λ.π).. Επομένως, απαιτείται συνδυασμός εθνικών & ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών απέναντι στην κυρίαρχη φιλελεύθερη πολιτική, που περιγραφικά αναφέρεται ως δόγμα Μέρκελ. Ποιοι είναι οι πιο κατάλληλοι γι’ αυτό; Κατά την άποψή μου οι δυνάμεις της μεταρρυθμιστικής αριστεράς σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ψηφίζουμε με κριτήριο, πλην των άλλων, και τη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακές επενδύσεις με μεταφορά επαρκών πόρων, η Ευρώπη χρειάζεται μια διαφορετική λειτουργία της ΕΚΤ. Η σκέψη μερικής αμοιβαιοποίησης των χρεών στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, που προκαλεί ανατριχίλα στη συντηρητική δεξιά σήμερα, μπορεί να υλοποιηθεί με ταυτόχρονη αλλαγή συσχετισμών τόσο στο Ευρωπαϊκό όσο και στο Εθνικό επίπεδο.
Η ενίσχυση της ΔΗΜΑΡ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αλλαγή πολιτικής ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται ο αυτόνομος προοδευτικός πόλος. Η αυξημένη εκπροσώπηση της ΔΗΜΑΡ στο Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί την εγγύηση για προοδευτική στροφή της Ευρώπης, η οποία στροφή με τη σειρά της αποτελεί προϋπόθεση, όπως προαναφέρεται, για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι πολίτες ζητούν λύσεις. Και οι λύσεις προκύπτουν με συνθέσεις. Εμείς της ανανεωτικής αριστεράς υπηρετούμε τη σύνθεση και αναζητούμε τον κοινό τόπο. Οι πολίτες θα μάς εμπιστευθούν κι εμείς οφείλουμε να μην τους διαψεύσουμε.
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΔΗΜΑΡ