Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Θ. Θεοχαρόπουλος: Πολύ αρνητικό αποτέλεσμα, στο τραπέζι ζητήματα στρατηγικής και προσανατολισμού





Θ. Θεοχαρόπουλος: Πολύ αρνητικό αποτέλεσμα, στο τραπέζι ζητήματα στρατηγικής και προσανατολισμού


27/05/2014







Για την βαριά ήττα, αλλά και το αύριο της ΔΗΜΑΡ, για την Κεντροαριστερά και το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, αναφέρθηκε ο γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Πρώτη Γραμμή» με τον Βασίλη Λυριτζή και τον Δημήτρη Οικονόμου.


Αναλυτικά η συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου


__________________________


Κύριε Θεοχαρόπουλε, συντριπτική ήττα για τη Δημοκρατική Αριστερά. Γιατί; και τι σκοπεύετε να κάνετε;


Είναι πολύ αρνητικό το αποτέλεσμα. Πρέπει να δούμε τις αιτίες αναλυτικά και να δούμε τις αιτίες όχι απλά για να τις δούμε, αλλά για να λύσουμε το πρόβλημα. Τις επόμενες ημέρες οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες σε όλα τα επίπεδα, και στο επίπεδο σύγκλισης των οργάνων.


Θέμα ηγεσίας υπάρχει; Σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα ο αρχηγός, μετά από μια τέτοια ήττα, θα είχε φύγει το βράδυ των ευρωεκλογών.


Στη Δημοκρατική Αριστερά έγινε η διαδικασία επανεκλογής του Προέδρου πριν 4 μήνες. Αυτό είναι κάτι διαφορετικό από το αν είχε γίνει πριν 3 χρόνια. Είναι πολύ πρόσφατο.


Από εδώ και στο εξής θα συζητηθούν κυρίως τα ζητήματα πολιτικής, στρατηγικής, προσανατολισμού, αυτά που αφορούν, αυτή τη στιγμή, το κόμμα, τον χώρο αυτόν τον ευρύτερο τον οποίο θέλουμε να εκφράσουμε. Και όχι μόνοι μας, αλλά και με ευρύτερες δυνάμεις.


Είναι αλήθεια ότι τελικά δεν έπεισε η επιχειρηματολογία η οποία είχαμε για μια κεντροαριστερά με προοδευτικό περιεχόμενο, έτσι όπως την οριοθετούμε σε κάποια ζητήματα. Είναι αλήθεια ότι αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα, και το λαμβάνουμε το μήνυμα, ότι δεν έπεισε σε ορισμένα σημεία και συνεπώς θα πρέπει να δούμε αναλυτικά το πώς και το γιατί.


Είστε ανοικτοί στην πρόταση να μπείτε στη συζήτηση και με το ΠαΣοΚ και με το Ποτάμι για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς;


Εμείς είμαστε ανοικτοί, γενικά, σε συζητήσεις. Είμαστε από τα πιο συνεργατικά κόμματα, με την έννοια ότι συνεργαστήκαμε και σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, με δυνάμεις με τις οποίες είχαμε ιδεολογικές διαφορές. Αυτό που λέγαμε και αυτό που λέμε είναι ότι σημασία έχει το πολιτικό περιεχόμενο των συνεργασιών. Και να σας πω τι εννοώ. Το Ποτάμι έχει ορισμένες χρήσιμες θέσεις, όμως να σας πω τι με προβληματίζει. Το Ποτάμι δεν οριοθετείται στην κεντροαριστερά. Δεν αυτοπροσδιορίζεται στην κεντροαριστερά. Είναι ένα θέμα να δει πολιτικά και το ίδιο το που βρίσκεται.


Σας κόστισε ότι φύγατε από την κυβέρνηση;


Είναι χρήσιμο το ερώτημα, βέβαια θέλει μια ανάλυση, θα σας πω την άποψή μου. Θα μπορούσαν να αναλυθούν καλύτερα οι αιτίες της εξόδου από την κυβέρνηση. Ήταν ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο αυτό που μας οδήγησε στην έξοδο από την κυβέρνηση. Δεν έγινε κατανοητό από τον κόσμο, όχι γιατί έφταιγαν οι πολίτες, αλλά γιατί εκείνη τη στιγμή δεν επικοινωνήσαμε στο άριστο επίπεδο.


Με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπετε καμιά επαφή; Γιατί πολλοί λένε ότι ούτε με το ΠαΣοΚ και τη Νέα Δημοκρατία θέλατε να συζητάτε ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ.


Το αντίθετο, θέλουμε να συζητάμε για το καλό της πατρίδας και της χώρας. Το αποδείξαμε γιατί συγκυβερνήσαμε με την πολιτική δύναμη που είχαμε ιδεολογικές διαφορές. Αυτό που λέμε αυτή τη στιγμή για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι σε πολλά σημεία οι θέσεις της αποτελούν ένα εκκρεμές. Για παράδειγμα υπάρχει θέμα σε σχέση με την ευρωπαϊκή ένωση, σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις.


Για την Χρυσή Αυγή


Τα αποτελέσματα, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ανησυχητικά. Αναφέρομαι στην Χρυσή Αυγή. Θέλω να το τονίσω. Έχουμε τρεις Ευρωβουλευτές, που στέλνει η χώρα μας από την Ακροδεξιά. Είναι τρίτο κόμμα. Κανένας δεν πρέπει να επιχαίρει για αυτά τα αποτελέσματα.


Για το νέο πολιτικό σκηνικό


Η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι πρώτη. Από την άλλη τα ποσοστά της δεν ξεπέρασαν τα ποσοστά του Ιουνίου του 2012 κάτι το οποίο δείχνει ότι δεν υπάρχει δυναμική αυτήν τη στιγμή. Η Ν.Δ. είναι 7 ποσοστιαίες μονάδες κάτω και το ΠαΣοΚ 4 ποσοστιαίες μονάδες. 11 μονάδες λοιπόν η συγκυβέρνηση αυτήν τη στιγμή κάτω. Γεγονός που δείχνει ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής τώρα. Αυτές οι 11 ποσοστιαίες μονάδες μείωση δείχνουν ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής άμεσα, με ανάπτυξη, απασχόληση, θέσεις εργασίας. Χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις.


Συγκεκριμένες προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για το πολιτικό σύστημα


Καταθέσαμε την πρόταση νόμου για την κατάργηση του bonus των 50 εδρών. Απλή αναλογική. Δεν μπορεί το πρώτο κόμμα να έχει 25%, 26% και να παίρνει επιπλέον 50 έδρες και κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις. Κάναμε μια πρόταση νόμου για το πολιτικό χρήμα, το οποίο δεν το έχει φέρει ακόμα η κυβέρνηση. Και επίσης αλλαγές μπορούν να γίνουν με απλό νομοθέτη. Χωρίς αλλαγή του Συντάγματος, όπως είναι το ασυμβίβαστο Υπουργού – Βουλευτή, όπως είναι η μείωση του αριθμού των Βουλευτών, οι οποίες πρέπει να γίνουν άμεσα, αύριο.

- See more at: http://www.badiera.gr/?p=10605#sthash.tQgL0K8A.dpuf