Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
 ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Μια ψύχραιμη και κατά το δυνατό αντικειμενική ανάλυση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου καταλήγει στα εξής πολιτικά συμπεράσματα:
  1. Νικητής αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και η πρωτιά του φαίνεται να παγιώνεται.
  2. Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και η εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν μπορεί να σώσει τη χώρα και πείθει όλο και λιγότερους πολίτες.
  3. Η ακραία πολιτική πόλωση μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (δημοψηφισματικός χαρακτήρας εκλογών) και ο ωμός πολιτικός εκβιασμός Βενιζέλου (σημ. ψηφίστε με αλλιώς φεύγω από την Κυβέρνηση) οδήγησαν στην συρρίκνωση των λοιπών κομμάτων (ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ κλπ)
  4. Το ΠΑΣΟΚ διασώθηκε μεν από τον καταποντισμό, με μεγάλες όμως απώλειες, καταγράφεται ως συμπληρωματική δύναμη της ΝΔ και ο προοδευτικός κόσμος του ΠΑΣΟΚ ασφυκτιά και δεν το ανέχεται.
  5. Η Χρυσή Αυγή δυστυχώς αύξησε τις δυνάμεις της και παγιώνεται στην πολιτική ζωή της χώρας, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί πολύ σοβαρά από τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις και με πολιτικούς κυρίως όρους.
  6. Το Ποτάμι παρά τη σημαντική μείωση της αρχικής δημοσκοπικής του έκρηξης, πέτυχε ένα ικανό ποσοστό και εξέλεξε ευρωβουλευτές.
  7. Η ΔΗΜΑΡ υπέστη βαριά πολιτική ήττα, η οποία μπορεί να ήταν σε μεγάλο βαθμό συγκυριακή, σε κάθε όμως περίπτωση συνιστά καταδίκη της πολιτικής της και απαιτεί ανάληψη ευθυνών, διόρθωση λαθών και ανασυγκρότησή της.
  8. Το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να μη έφερε πολιτική ανατροπή, έφερε όμως  αναταράξεις και ανατροπές στην μετεκλογική τακτική όλων των κομμάτων.
  9. Η επόμενη μέρα των εκλογών σε τίποτε δεν θυμίζει το χθες. Η Κυβέρνηση αναζητά  τρόπους να κρατηθεί στην εξουσία διορθώνοντας επουσιώδη στοιχεία της πολιτικής της, η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει επιτέλους σημάδια πολιτικής ωρίμανσης, όλα τα κόμματα αναπροσαρμόζουν την εκλογική τους τακτική με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και στην επόμενη Κυβέρνηση.
  10. Σε αυτό το νέο πολιτικό σκηνικό κάθε πολιτική δύναμη αναζητά ρόλο και λόγο, που θα της επιτρέψει να είναι παρούσα και γιατί όχι να συνδιαμορφώσει τις εξελίξεις.
Τα ερωτήματα που πλέον απασχολούν κομματικά επιτελεία, αναλυτές και πολίτες είναι:
* πως θα πολιτευθούν εφεξής τα κόμματα της κεντροαριστεράς
* ο ΣΥΡΙΖΑ που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα έχει αυτοδυναμία, με ποιους θα μπορούσε να συμμαχήσει για να κυβερνήσει
* μπορεί ναι διαμορφωθεί μια άλλη αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας για μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας
* έχει η ΔΗΜΑΡ παρόν και μέλλον, ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του Φώτη Κουβέλη και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στο νέο πολιτικό σκηνικό, πως μπορεί να ανασυγκροτηθεί και τι στρατηγική θα χαράξει
Είναι προφανές ότι στα διλήμματα – ερωτήματα που απασχολούν αναλυτές, κόμματα και κοινωνία, απαντά πλέον η ίδια η ζωή, το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και οι διαφαινόμενες αλλαγές τακτικής και πολιτικής των κομμάτων.
Όσον αφορά ειδικότερα τα κόμματα που κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς, μπορούμε να διαπιστώσουμε τα εξής:
  • Το ΠΑΣΟΚ, που χρεώθηκε την καταστροφική πολιτική των μνημονίων, μπορεί να διασώθηκε εκλογικά προς το παρόν, πλην όμως φυλλορροεί συνεχώς, σε τίποτα δεν θυμίζει το παλιό κραταιό σοσιαλιστικό κίνημα, ο προοδευτικός κόσμος που του απέμεινε ασφυκτιά και αναζητά αλλαγή πορείας. Ήδη στελέχη του δηλώνουν ότι η κεντροαριστερά πρέπει να συζητήσει και με τον ΣΥΡΙΖΑ
  • Το Ποτάμι. που αναλυτές και κοινωνία το τοποθετούσαν και ορθά στο χώρο της κεντροαριστεράς, εντάχθηκε μετά την εκλογή δύο ευρωβουλευτών στην ευρωομάδα Σοσιαλιστών – Δημοκρατών επιβεβαιώνοντάς το. Δεν μπορεί να επαναπαύεται στις δάφνες του. Άλλωστε από το ξεκίνημά του δήλωνε ότι με βάση τις προτάσεις του, που είναι υποχρεωμένο πλέον να εξειδικεύσει, θα συζητήσει με τα λοιπά κόμματα της κεντροαριστεράς και με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας
  •  Η ΔΗΜΑΡ, που από την ιδρυτική της διακήρυξη ακόμη είχε βάλει ως στόχο την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος που κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση με ατολμία και απροθυμία. Λάθος επίσης ήταν και το ασαφές πολιτικό στίγμα που εξέπεμπε, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει ούτε με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ούτε και με ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ δύο διαφορετικών στρατηγικών
Η ζωή λοιπόν και το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνουν πλέον καθαρά ότι:
1. Ο κόσμος της κεντροαριστεράς, που  ψήφισε στις τελευταίες εκλογές ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗΜΑΡ, αλλά και πολλοί ακόμη που δεν ψήφισαν αυτά τα κόμματα, αλλά αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί - κεντροαριστεροί και συναποτελούν όλοι μαζί ένα μεγάλο πολιτικό ρεύμα ιδεών, μπορούν να συμφωνήσουν στα βασικά πολιτικά διακυβεύματα και να συγκροτήσουν μια μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη διατηρώντας την αυτονομία τους. Ήδη δηλώσεις πληθώρας στελεχών από όλους τους παραπάνω πολιτικούς σχηματισμούς δείχνουν αυτό το δρόμο.
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ στερείται συμμάχων, αφού το ΚΚΕ μονίμως αρνείται και να συζητήσει μαζί του, οι δε ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ επίσης φυλλορροούν και πολλά στελέχη τους και ψηφοφόροι τους είναι έτοιμοι μαζί με ΛΑΟΣ και ΝΔ να προσχωρήσουν σε μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι θα συζητήσουν για την επόμενη μέρα με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς.
3. Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι προφανές ότι θα οδηγούσε σε μια νέα εναλλακτική πρόταση εξουσίας και προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Πρόταση που για να είναι αξιόπιστη, θα πρέπει να συνδυάσει ριζοσπαστικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με προσγειωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις της ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, να διασκεδάσει φόβους για τυχόν αστάθεια και διακινδύνευση της διεθνούς πορείας της χώρας, να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ, να προωθήσει την ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος και την εξυγίανσή του, να εξασφαλίσει την προστασία των αδυνάμων και την κοινωνική συνοχή και να προωθήσει ώριμες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
4. Η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης σε αυτό το νέο πολιτικό σκηνικό, μπορεί να έχουν τραυματισθεί, αλλά διαθέτουν ηθικό πλεονέκτημα, αξιολογότατα στελέχη και μεγάλη δημοφιλία. Μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην πορεία για μια ισχυρή κεντροαριστερά και για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Τα στελέχη, μέλη και φίλοι της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, οφείλουν πρωτίστως στον εαυτό τους και στην ιστορική πορεία και διαδρομή της ανανεωτικής αριστεράς, να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την ανασυγκρότηση της ΔΗΜΑΡ, ο ρόλος της οποίας στο νέο πολιτικό σκηνικό μπορεί να είναι καταλυτικός. Το εκλογικό αποτέλεσμα από μόνο του δεν είναι καταστροφικό, αν προσεγγίσουμε τις εξελίξεις με δημιουργική κριτική και ως απαρχή μιας νέας πορείας. Μπορεί όμως να εξελιχθεί σε καταστροφή αν αναλωθούμε σε ανούσιες εσωτερικές διαμάχες με αθλιότητες, που είναι έξω από την κουλτούρα της ανανεωτικής αριστεράς. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, με ότι υπονοούν τα δύο συνθετικά της (δημοκρατία & αριστερά που οφείλουν να συμπορεύονται) έρχεται από πολύ μακριά και πηγαίνει πολύ μακριά ακολουθώντας με πισωγυρίσματα βεβαίως, όπως συμβαίνει στην πραγματική ζωή, την ανθρώπινη ιστορία και διαδρομή.
ΜΙΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΔΗΜΑΡ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

                                                                                    Παναγιώτης Χατζηγεωργίου
                                                                             Γραμματέας ΝΕ ΔΗΜΑΡ ΔΡΑΜΑΣ