Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: TEOFILOS ANTE PORTAS; !!!
Νοέμβριος 2006. Καλεσμένοι του Δημήτρη Παπαδημούλη στο Ευρωκοινοβούλιο ως απλοί επισκέπτες ο υπογράφων και ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Οκτώ χρόνια μετά ο Θεόφιλος υποψήφιος Ευρωβουλευτής στις εκλογές του Μαΐου του 2014 !!! Για πρώτη φορά υποψήφιος από τη Δράμα και την Περιφέρεια ΑΜΘ ένας συντοπίτης μας με ένα Κοινοβουλευτικό κόμμα, τη ΔΗΜΑΡ και με πιθανότητες εκλογής.
Είναι πιθανό να εκλεγεί Ευρωβουλευτής ο Φίλης; Να καθίσει στα ίδια έδρανα που έχουν τιμήσει ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ο Αλέκος Αλαβάνος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, για να μείνουμε μόνο σε πολιτικούς της σύγχρονης ανανεωτικής Αριστεράς. Ίσως όχι, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Στην πολιτική, όπως και στη ζωή άλλωστε, τα πάντα δεν κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και ο Αννίβας δεν κατέκτησε τη Ρώμη, αλλά έγραψε ιστορία.
Στη οργάνωση Δράμας της ΔΗΜΑΡ, στη Δράμα γενικότερα και στην Περιφέρειά μας δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Γνωρίζουμε τις ανυπέρβλητες δυσκολίες σε ένα άνισο συναγωνισμό με συνυποψήφιους που έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα και πρόσβαση σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας.
Παρά ταύτα μπορεί να πατάμε γερά με τα πόδια μας στη γη, μπορούμε όμως ταυτόχρονα να έχουμε το κεφάλι μας στραμμένο ψηλά και να ονειρευόμαστε. Να ονειρευόμαστε πως θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και θα κάνουμε την έκπληξη των ευρωεκλογών. Θα πετύχει η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ να εκλέξει ευρωβουλευτές. Θα πετύχει παράλληλα να αναδειχθεί η Δράμα και η Περιφέρειά μας με τα τεράστια χρόνια προβλήματα. Θα αποδείξουμε στο αθηνοκεντρικό κράτος, πως και η επαρχία διαθέτει αξιολογότατους ανθρώπους ικανούς να εμπνεύσουν και να δρομολογήσουν εξελίξεις. 
Ένας από αυτούς που θα  μπορούσαν να το καταφέρουν αυτό είναι και ο Θεόφιλος. Αρχικά συνάδελφος και προσωπικός μου φίλος, μετέπειτα κουμπάρος και σύντροφος για 20 και πλέον χρόνια αρχικά στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και μετέπειτα στη ΔΗΜΑΡ.
Ο Φίλης, όπως είναι γνωστός σε όλους, είναι όντως και δίχως ίχνος υπερβολής αυτό που αποκαλούμε πολυσχιδής προσωπικότητα. Ενεργός πολίτης από τα μικράτα του. Πολιτικό  παιδί του Λεωνίδα Κύρκου με δράση στο φοιτητικό κίνημα και μέλος της ΚΕ της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος. Εκπρόσωπος μιας σπουδαίας γενιάς, που αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή της Κομοτηνής. Συμφοιτητής και φίλος του καθηγητή εγκληματολογίας και πρώην Πρύτανη του ΔΠΘ Γιάννη Πανούση, του νυν Πρύτανη του ΔΠΘ Κων/νου Ρέμελη, του καθηγητή Ποινικού Δικαίου Θεοχάρη Δαλακούρα, του γνωστού Λάκη Λαζόπουλου και πολλών άλλων. Μιας γενιάς που ασχολούνταν με τις σπουδές, αλλά και την πολιτική. Μια γενιάς που πάνω από όλα ήταν και είναι ολοζώντανη, ανθρώπινη, με όνειρα, επιδιώξεις και στόχους.
Μαχόμενος Δικηγόρος επί δεκαετίες, αλλά και συνδικαλιστής και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας επί τρεις θητείες και μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας μας.
Συγγραφέας των επιθεωρήσεων του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, που άφησαν εποχή (Δράμα Δραμινών κ.α.). Ψυχή της γνωστής σε όλους τους Δραμινούς - και όχι μόνο - γιορτής του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, που διοργανώνεται κάθε Τσικνοπέμπτη εδώ και 30 και πλέον χρόνια με πλούσια θεατρικά δρώμενα, διασκευές τραγουδιών, καυστική και απολαυστική σάτιρα, που ο ίδιος μαζί και με άλλους συναδέλφους  γράφει, επιμελείται και ενίοτε παρουσιάζει.
Τον θυμάμαι ποδοσφαιριστή με την φανέλα της ομάδας του Δικηγορικού Συλλόγου, ως μέλος του ορειβατικού συλλόγου Δράμας να ανηφορίζει στον Όλυμπο, ως λάτρης του σκι να τρέχει στα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης, να συμμετέχει στο ΔΣ της εταιρίας «ΦΑΛΑΚΡΟ ΑΕ» και να αγωνίζεται για τη λειτουργία του μοναδικού χιονοδρομικού κέντρου της Περιφέρειάς μας.
Να καβαλά την BMV μηχανή του και να ταξιδεύει όχι μόνο στα πέρατα της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Να συνοδεύει την Αθηνά στα ιατρικά συνέδρια ανά τον κόσμο. Να επισκέπτεται τον μπατζανάκη του Χρήστο Ζέρβα στην Ελευθεροτυπία και να συμβουλεύουν το γιο του Άκη, που κάνει τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία. Να ταξιδεύει στη Σάμο για να φροντίσει την κόρη του Κωνσταντίνα, που φοιτά στη Μαθηματική Σχολή. Ως Αντιπρόεδρος της Δόξας Δράμας μαζί και με τους υπόλοιπους συνεργάτες του, να εμπνέουν και να δίνουν νέα ώθηση στην θρυλική Δόξα με την κατασκευή ουσιαστικών έργων (ηλεκτροφωτισμός γηπέδου κλπ). Να προεδρεύει στο «ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΔΡΑΜΑ», που διαχειρίστηκε την Κοινωφελή Εργασία στην περιοχή μας.
Κοσμοπολίτης, μερακλής στα τσίπουρα και τους μεζέδες, με γνωστούς και φίλους σε κάθε γωνιά της χώρας μας, αλλά και σε πολλά μέρη της Ευρώπης. Λόγω της άνω επαγγελματικής και συνδικαλιστικής του δραστηριότητας διατηρεί από χρόνια προσωπική σχέση και φιλία με πλήθος συναδέλφων, Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων και Πανεπιστημιακών. Σε συνδυασμό και με την πολιτική του δράση έχει αναπτύξει φιλικές και προσωπικές σχέσεις με πολιτικούς, εκπροσώπους αρχών και φορέων από όλο το φάσμα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.
Λάτρης του θεάτρου και της κλασσικής μουσικής, αλλά και του Στέλιου Καζαντζίδη. Παθιασμένος με τα ρεμπέτικα, αλλά και τη λαϊκή μουσική των μεγάλων μας μουσικοσυνθετών. Άλλωστε τραγουδάει και ο ίδιος του, ενίοτε «γρατζουνώντας» την κιθάρα του και είναι πάντοτε μπροστάρης και ψυχή του κεφιού και της παρέας.
Είχε συνεπή επί τόσες δεκαετίες πολιτική διαδρομή μέσα από την ανανεωτική αριστερά συμμετέχοντας σε όλους τους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη και ένα καλύτερο κόσμο. Ευρωπαϊστής έως το μεδούλι, που οραματίζεται την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και μια άλλη Ευρώπη, την Ευρώπη των λαών και των εργαζομένων.
Τον Φίλη τον γνωρίζουμε καλά για τις αρετές και τα προτερήματά του και για τη διαδρομή του. Προφανώς ως άνθρωπος και μάλιστα με έντονη προσωπικότητα έχει και ελαττώματα, τα οποία όμως επικαλύπτονται από τα θετικά στοιχεία της γεμάτης και πλούσιας σε δράσεις και εμπειρίες ζωής του.
Τον προεκλογικό αγώνα του Θεόφιλου τον έχουμε ήδη αγκαλιάσει όλοι εμείς οι Δραμινοί, αλλά και ευρύτερα οι πολίτες της Περιφέρειάς μας και πλήθος άλλων πολιτών σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Δεν είναι τοπικιστικό το ζήτημα. Απλά διαβλέπουμε ότι μέσα από τον αγώνα του Φίλη, μας δίνεται η δυνατότητα να γράψουμε Ιστορία και αυτή την ευκαιρία δεν θα την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη.

                                                                                    Παναγιώτης Χατζηγεωργίου

                                                 Δικηγόρος – Γραμματέας της ΝΕ Δράμας της ΔΗΜΑΡ