Κυριακή 6 Απριλίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. ΔΗΜΑΡ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014
& ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

Η οργάνωση Δράμας της Δημοκρατικής Αριστεράς εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010 και πιστεύοντας ότι:
  • οι δημοτικές εκλογές αποτελούν πεδίο ευρύτερων συγκλίσεων και συνεργασιών και όχι καταγραφής κομματικών δυνάμεων
  • η επί 20ετία παντοκρατορία της συντηρητικής παράταξης στο Δήμο Δράμας, που διακατέχονταν από καθεστωτικές λογικές, πελατειακές πρακτικές και ανυπαρξία ουσιαστικού έργου, έπρεπε να λάβει τέλος
  •  στόχος θα έπρεπε να είναι μια νέα Δημοτική Αρχή με προοδευτικό πρόσημο και περιεχόμενο
  • η ΔΗΜΑΡ πρέπει να συμβάλλει ενεργά, συνεργαζόμενη με ανεξάρτητη δημοτική παράταξη με τα  άνω χαρακτηριστικά
  • τα μέλη της ΔΗΜΑΡ να μη ενταχθούν σε αυτή τη δημοτική παράταξη, αλλά να διατηρήσουν την αυτονομία τους και το διακριτό τους ρόλο
Αφού πραγματοποίησε επαφές με δημοτικές παρατάξεις (Πόλη και Ζωή – Κυριάκος Χαρακίδης, Μαζί για τη Δράμα – Κώστας Σούτος, Αυτοδιοίκηση Πολιτών – Ανέστης Σπυρίδης), αποφάσισε να προχωρήσει σε εκλογική συνεργασία με την παράταξη Πόλη και Ζωή και τον υποψήφιο Δήμαρχο Κυριάκο Χαρακίδη, που διαφαίνονταν ότι συσπειρώνει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και διαθέτει πιθανότητες επιτυχίας για την αλλαγή της δημοτικής αρχής.
Πράγματι η παράταξη «ΠΟΛΗ ΚΑΙ  ΖΩΗ» κέρδισε τις εκλογές του 2010 και επί τριάμισι χρόνια διοικεί το Δήμο Δράμας. Είναι αλήθεια ότι το πρώτο χρονικό διάστημα λόγω ενδεχομένως της απειρίας της νέας διοίκησης, αλλά και των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν κατά το πρώτο στάδιο εφαρμογής του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», υπήρξαν δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις. Σταδιακά η νέα Δημοτική Αρχή κατάφερε να βρει το βηματισμό της και να λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό και με διαφάνεια βοηθούντος και του νέου θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη» και της «Διαύγειας». Έτσι θάλεγε κανείς ότι αντιμετωπίστηκαν αρκετά προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών, υπήρξε οικονομικότερη διαχείριση, έλεγχος πεπραγμένων της προηγούμενης δημοτικής αρχής, δικαιότερη κατανομή ενισχύσεων σε Συλλόγους, συνεργασία με τοπικές κοινότητες πλην εξαιρέσεων, ένταξη ουσιαστικών έργων σε τοπικές κοινότητες (π.χ. δίκτυο ύδρευσης, βιολογικός καθαρισμός), άσκηση κοινωνικής πολιτικής από υπηρεσιακούς φορείς και όχι παραταξιακούς παράγοντες, σύσταση και λειτουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης (Κοινωνικό Παντοπωλείο κλπ), σύσταση διαπαραταξιακών επιτροπών για διάφορα θέματα (π.χ. έκτακτο προσωπικό για ΦΕΣΤΙΒΑΛ), νομότυπη  πλέον λειτουργία υπηρεσιών και δομών (π.χ. Ωδείο, Κέντρο Νεότητας), ένταξη ουσιαστικών έργων σε επιδοτούμενα προγράμματα με στόχο καλύτερη ποιότητα ζωής (ανακύκλωση, αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης), ικανοποιητική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, σχεδιασμός για αναμόρφωση δρόμων και ποδηλατόδρομους και κατάρτιση νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ενίσχυση και εμπλουτισμό της Ονειρούπολης με μικρότερο κόστος, προγραμματισμός και εκτέλεση έργων που θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα του Δήμου Δράμας.
Παράλληλα βέβαια υπήρξαν καθυστερήσεις και λάθη (μη εκλογή Συνηγόρου του Δημότη με ευθύνη κυρίως της Δημοτικής Αρχής), προγραμματισμός εορταστικών εκδηλώσεων  και έκδοση περιοδικού του Δήμου με υπερβολικά ποσά και έντονο προπαγανδιστικό προφίλ (Ελευθέρια και περιοδικό), καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την ανακύκλωση και ενδεχομένως μη επωφελής σύμβαση με ιδιώτη, έλλειψη συνεργασίας με τις λοιπές παρατάξεις που βεβαίως και φέρουν τις δικές τους ευθύνες για τις συχνά απαράδεκτες αντεγκλήσεις στα Δημοτικά Συμβούλια, μη ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμιση της Ονειρούπολης, διαχειριστική λογική στη λειτουργία του Δήμου και φαινόμενα αλαζονικού ύφους εξουσίας. Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω αρνητικά φαινόμενα και με τη δική μας παρέμβαση και κριτική περιορίστηκαν σε κάποιο βαθμό. 
Η ΔΗΜΑΡ Δράμας δεν τρέφει αυταπάτες και αντιμετωπίζουμε τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης με ρεαλισμό αλλά και όραμα. Δεν πιστεύουμε βέβαια ότι η νυν δημοτική αρχή λειτουργεί με ιδανικό τρόπο, ούτε και όπως θα θέλαμε. Έχει τις δικές της αδυναμίες και δυσλειτουργίες, δεν έχουν εξαφανιστεί πλήρως φαινόμενα πελατειακών σχέσεων και αδιαφάνειας. Σε ότι όμως μας αφορά και όταν αντιλαμβανόμασταν παρόμοια φαινόμενα δεν διστάζαμε να τα καταγγείλουμε και να ζητήσουμε αλλαγή πορείας.
Η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της «ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ» με δύο στελέχη της και εξέλεξε ένα δημοτικό σύμβουλο. Παράλληλα μέλη της και φίλοι προτεινόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ στα χρόνια που πέρασαν συμμετείχαν στα Δ.Σ. των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Η παρουσία μας στα Δημοτικά Συμβούλια μέσω κυρίως του άνω Δημοτικού Συμβούλου, που ο ίδιος του είχε μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία, από άποψη παρεμβάσεων ήταν  ομολογουμένως κατώτερη των προσδοκιών και των περιστάσεων, που οφείλονταν κυρίως σε προσωπικούς του λόγους, αλλά και στην έλλειψη ουσιαστικής και πιο αποδοτικής συνεργασίας της οργάνωσής μας με τον παραπάνω εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο.
Παρά  ταύτα προωθήθηκε αρχικά μέσω του ΔΣ της ΔΕΚΠΟΤΑ και αργότερα στο Δημοτικό Συμβούλιο με τα στελέχη μας μία ολοκληρωμένη πρότασή μας για ένα δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο έγινε στο σύνολό του σχεδόν αποδεκτό και έχουν ήδη υλοποιηθεί αρκετές από τις προτεινόμενες δράσεις και δομές. Στο Δ.Σ. της ΔΕΚΠΟΤΑ στέλεχός μας καταψήφισε τον προϋπολογισμό για τα Ελευθέρια του 2012, όπως και για την έκδοση του περιοδικού του Δήμου, με αποτέλεσμα τον επανέλεγχό του και τον δραστικό περιορισμό του αρχικού κόστους. Αντιδράσαμε στην πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προωθήσει τον εκλεκτό της στη θέση του Συνηγόρου του Δημότη. Προκαλέσαμε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για συμμετοχή και στήριξη σε πρόσφατη αντιρατσιστική συναυλία. Ασκήσαμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας προγραμματική συμπολίτευση και έντονη και δημόσια κριτική πολλές φορές.
Η οργάνωση Δράμας της ΔΗΜΑΡ κάνοντας τον απολογισμό της θεωρεί ότι η επιλογή της το 2010 για συνεργασία με την Πόλη και Ζωή ήταν ορθή  και η μέχρι σήμερα συνεργασία της με την νυν δημοτική αρχή βοήθησε στην προώθηση και επίλυση προβλημάτων του Δήμου μας. Παρά τις όποιες δυσλειτουργίες η άνω συνεργασία λειτούργησε αποδοτικά. Στο διάστημα αυτό παρά και τις δικές μας ελλείψεις και αδυναμίες αποκτήθηκε πολύτιμη εμπειρία για την οργάνωσή μας από τη συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις.
Η ΔΗΜΑΡ Δράμας, μετά και από συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν και με άλλες δημοτικές παρατάξεις, διαπιστώνει  ότι σήμερα ο Δραμινός Πολίτης έχει πολλές προτάσεις και επιλογές για τη διακυβέρνηση του Δήμου μας και μέλη της ΔΗΜΑΡ έχουν προβεί σε προσωπικές επιλογές στηρίζοντας ή και συμμετέχοντας ως υποψήφιοι σε δημοτικές παρατάξεις.
Λαμβάνοντας υπόψη τις πάγιες θέσεις και αρχές της Δημοκρατικής Αριστεράς ότι:
  • ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ο κατ΄ εξοχήν χώρος των ενεργών πολιτών και των ευρύτερων συμπαρατάξεων στη βάση αυτοδιοικητικών προγραμμάτων με προοδευτικό περιεχόμενο
  • οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορούν να μετατραπούν σε δημοψήφισμα υπέρ της μιας ή της άλλης πολιτικής δύναμης, ούτε να περιορίζονται σε στενά κομματικές λογικές, αλλά πρέπει να αποτελέσουν πεδίο προτάσεων και αντιπαράθεσης για τη μεταρρύθμιση και ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών και την επίλυση των τοπικών κυρίως προβλημάτων, διεκδικώντας όμως παράλληλα και αλλαγή των ασκούμενων αντιλαϊκών πολιτικών
  • ενδιαφερόμαστε να συγκροτηθούν σε όλη τη χώρα ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές κινήσεις προοδευτικού προσανατολισμού, που θα στηρίζονται στην αυτενέργεια των ενεργών πολιτών πάνω και πέρα από κομματικές προτιμήσεις και οι οποίες θα ξεχωρίζουν για την δημοκρατική τους λειτουργία, την προγραμματική τους συνέπεια και την αξιοσύνη των προσώπων που τις απαρτίζουν

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους της ΔΗΜΑΡ να στηρίξουν εκείνους τους υποψηφίους και εκείνη τη δημοτική παράταξη που κρίνουν ότι ανταποκρίνονται καλύτερα στις θέσεις και προσδοκίες μας για αυτοδιοικητικές ανεξάρτητες κινήσεις – συλλογικότητες και υποψηφιότητες, που λειτουργούν με δημοκρατία και διαφάνεια, προτάσσοντας το δημόσιο συμφέρον και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των Δραμινών συμπολιτών μας.

                                                                        Δράμα 6/04/2014
                                                           Η ΓΣ της ΔΗΜΑΡ Δράμας