Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

ΘΕΜΑ :
Ανακοίνωση του Τομέα  Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜ.ΑΡ σχετικά με την αποδιάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών
  

Η  διάταξη του πολυνομοσχεδίου η οποία  καταργεί  τα άρθρα 30 και 33 του ν. 682/1977  και την παράγραφο 1 του άρθρου 11 του ν. 1351/1983 , τα οποία ρύθμιζαν την εποπτεία του κράτους επί των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, καταφέρει  πλήγμα  στη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος και αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Η κατάργηση αυτή αντιβαίνει σε ρητές διατάξεις του Συντάγματος, άρθρο 16 παρ. 8, οι οποίες ορίζουν την υποχρέωση της πολιτείας σε ότι αφορά  την εποπτεία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και την υπηρεσιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών. Η Εκπαίδευση αποτελεί λειτουργία που οργανώνεται, προσφέρεται, καθοδηγείται και ελέγχεται από το κράτος, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα μόνο κατά παραχώρηση νοεί τη δημιουργία ιδιωτικών σχολείων και συνεπώς η αναγκαιότητα εποπτικών νόμων είναι αναγκαία.
Η συγκεκριμένη κατάργηση ουδεμία σχέση έχει με απαιτήσεις της τρόικας. Αποτελεί ιδεολογική επιλογή νεοφιλελεύθερης κοπής η οποία αντιμετωπίζει την εκπαίδευση ως καθαρά εμπορικό προϊόν και αρνείται τον δημόσιο έλεγχο που επιτάσσει το Σύνταγμα. 
Η Δημοκρατική Αριστερά έχει στον πυρήνα της πολιτικής της την εκπαίδευση ως θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών και συστατικό στοιχείο της κοινωνίας μας. Οι νόμοι εποπτείας-ελέγχου των ιδιωτικών σχολείων  και διαμόρφωσης εργασιακών συνθηκών εναρμονισμένων με το λειτούργημα του εκπαιδευτικού αποτελούν υποχρέωση της Πολιτείας.