Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014











«Εμείς δεν κρυβόμαστε, δεν χαϊδεύουμε την οργή των πολιτών"

Την πρότασή του να διατεθεί το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά προτεραιότητα σε όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, σε όσους δεν έχουν εισόδημα, τους άνεργους νέους και στη διασφάλιση όλων σε υγειονομική περίθαλψη επανέφερε ο Φώτης Κουβέλης επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία του με την επιλογή της κυβέρνησης να μοιραστούν χρήματα σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, υπενθύμισε ότι με πρόταση της ΔΗΜΑΡ, όταν ήταν στην κυβέρνηση, συμφωνήθηκε η δυνατότητα να επιστραφεί στην κοινωνία το 70% του πλεονάσματος. «Προεκλογικά ακόμη, όταν άλλες πολιτικές δυνάμεις ύψωναν με λαϊκίστικο τρόπο αντιμνημονιακές σημαίες ευκαιρίας με καθαρά ψηφοθηρικούς στόχους κι άλλες ανέφεραν πως το Μνημόνιο δεν επιδέχεται αλλαγές, εμείς θέσαμε το ζήτημα να αλλάξει αυτή η ρύθμιση».

Άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική, λέγοντας ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να επιτευχθεί με άλλη πολιτική. Όχι με υπερφορολόγηση, τεράστια μείωση μισθών και περικοπή των απαραίτητων κοινωνικών δαπανών». Και πρόσθεσε ότι, χωρίς αλλαγή πολιτικής, με στροφή στην ανάπτυξη, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο μέλλον δεν θα είναι δυνατή, ούτε είναι λύση η παραπομπή της λήψης νέων μέτρων στο μέλλον.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του προς τους βουλευτές και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που συμμετέχουν στη συνεδρίαση, ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι η πολιτική σταθερότητα δεν ταυτίζεται με τον συντηρητισμό και δεν είναι μονόδρομος αυτή η πολιτική. «Είναι η κοινωνική αποσταθεροποίηση που θέτει εν αμφιβόλω την πολιτική σταθερότητα» επισήμανε και υποστήριξε ως εναλλακτική στρατηγική για τη δημοκρατική έξοδο της χώρας από την κρίση τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου προοδευτικής ανασυγκρότησης.

Εκτενή αναφορά έκανε στην προσπάθεια συγκρότησης της προοδευτικής παράταξης: «Μια Κεντροαριστερά, σταθερά προσανατολισμένη στον δρόμο των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, αποφασιστική απέναντι στον κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας και κοινωνικές αναφορές και προτεραιότητες».

Χρησιμοποιώντας αιχμηρό λόγο, τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ και οι συνεργαζόμενες μαζί της δυνάμεις «δεν κρύβουν τον προγραμματικό τους λόγο, δεν χαϊδεύουν συνειδήσεις και την οργή των πολιτών, με προτάγματα που θέλουν πολιτική χωρίς κόμματα και πολιτικούς».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε: «….για τη ΔΗΜΑΡ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενοποίησης της Ευρώπης της δημοκρατίας, της εργασίας, της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης, αποτελεί τον σκληρό πυρήνα του πολιτικού και ιδεολογικού σχεδίου για μια καλύτερη Ευρώπη». Και κατέληξε, λέγοντας: «Είναι ένας αγώνας που θα συνεχιστεί και μετά τις Ευρωεκλογές, όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η ΔΗΜΑΡ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, θα δώσει τον εκλογικό αγώνα με πλήρη διάταξη δυνάμενων».