Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη στον ΣΚΑΪ.

ΘΕΜΑ :
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη στον ΣΚΑΪ.

Για τα δημοσιεύματα περί Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Δεν έγινε καμία συνάντηση, είναι ανακριβές αυτό το οποίο αναγράφεται στην καλή εφημερίδα Δεν μου έχει γίνει καμία κρούση. Έχω πει  επανειλημμένα ότι είμαι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και η οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση μπορεί να λειτουργεί αποπροσανατολιστικά. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι η παρέμβαση της Δημοκρατικής Αριστεράς - Προοδευτικής Συνεργασίας - δηλαδή ο πόλος που έχουμε συγκροτήσει-  στην πολιτική ζωή του τόπου, διεκδικώντας μια δυναμική παρουσία προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας.  Οτιδήποτε άλλο λέγεται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Για τις δημοσκοπήσεις.

Παρακολουθώ τις δημοσκοπήσεις και τις αξιολογώ αλλά έχω τη βέβαιη εκτίμηση ότι δεν ανταποκρίνονται στα πράγματα. Είναι διαφορετικές οι δικές μου προσλαμβάνουσες. Εγώ βλέπω ότι η ΔΗΜΑΡ έχει μια σημαντική παρουσία μέσα στην κοινωνία.

Σχετικά με  το "Ποτάμι"

Το οποίο  προσδιορίζει το συγκεκριμένο σχήμα είναι η πολιτική ασάφεια (....) Η κοινή λογική αφορά όλους αλλά πρέπει να προσδιορίζεται από συγκεκριμένα πράγματα, με συγκεκριμένες θέσεις. Για παράδειγμα, τι λέει το Ποτάμι αναφορικά με την ανεργία; Πως θα περιοριστεί η ανεργία; Τι λέει με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο.  Ο κοινότυπος λόγος, αυτός ο οποίος ιστορεί, αφηγείται, επισημαίνει χωρίς να έχει θέσεις, χωρίς να έχει απόψεις, χωρίς να έχει θετικού χαρακτήρα πολιτικές δεσμεύσεις, δεν συνιστά νέο. Το νέο δεν προσδιορίζεται από το χρόνο της εμφάνισής του. Όταν το εμφανιζόμενο και δηλούμενο ως νέο, επαναλαμβάνει πράγματα του παρελθόντος, δεν κάνει τίποτε καινούριο.

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται κάτω από μια μεγάλη κρίση, οικονομική κρίση και κρίση που αφορά άλλα ζητήματα, αλλά δεν σημαίνει ότι η αντιμετώπιση της κρίσης μπορεί να γίνεται με αυτά τα νεφελώδη, τα αόριστα. Είναι η χειρότερη εκδοχή του παλαιού.




Για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

"Έχω πει και στο παρελθόν με απόλυτη σαφήνεια ότι πολιτική που ασκεί αυτή την ώρα η κυβέρνηση, η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, είναι βαθύτατα συντηρητική.

Η προγραμματική συμφωνία, στην οποία είχαμε καταλήξει στην αρχή, λυπάμαι πάρα πολύ έγινε κουρελόχαρτο. 

Αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος όπου εμείς, όχι ξαφνικά, αποχωρήσαμε. Κι επειδή είναι επικαιρικό το θέμα, είχαμε συμφωνήσει ότι θα πωληθεί η υποδομή παραγωγής και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας; Οχι. Δεν παραβιάστηκε; Πρόκειται για πράξη νομοθετικού περιεχόμενου σύμφωνα με την οποία μπορεί να πωληθεί η υποδομή παραγωγής και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι πίσω από όλα όσα  συμβαίνουν στην Ευρώπη

Σε λίγες μέρες, ξεκινά η δίκη αναφορικά με τις αγορές και τις πωλήσεις  που έκανε η ΔΕΗ με ιδιώτες. Η λύση δεν είναι αν έχουμε πρόβλημα με τη ΔΕΗ να την πουλήσουμε, αλλά να την εκσυγχρονίσουμε, να την εξορθολογίσουμε, να την κρατήσουμε μακριά από αυτούς που διαχρονικά τη λεηλατούν. Και δεν τη λεηλάτησε καμία δική μου πολιτική Τη λεηλάτησε η πολιτική που άσκησε στο παρελθόν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ."


Για τη σχέση ιδιωτικών συμφερόντων με την Τρόικα. 

Το πιστεύω απόλυτα… Πολλά πράγματα για τα εργασιακά έχουν υποβληθεί από ΤΟ  εσωτερικό της χώρας για να επιβληθούν μέσω της τρόικας στην Ελλάδα.

(….) Ποια εργασιακά δικαιώματα, θέλησε να αναριθμήσει η τρόικα και οι δανειστές μας; τα εργασιακά δικαιώματα είναι σμπαραλιασμένα στην Ελλάδα. Το μεροκάματο είναι στα 586 ευρώ, τραγικό. Παρόλα αυτά έρχεται  η τρόικα και λέει να καταργήσω την επεκτασιμότητα των συμβάσεων, δεν θέλω κλαδικές συμβάσεις, θέλω ομαδικές απολύσεις. Ισοπέδωση του εργασιακού χώρου και των  κοινωνικών δικαιωμάτων  και η διαμόρφωση ενός πεδίου όπου οι αγορές θα είναι εκείνες οι οποίες θα κυριαρχούν.

Για την κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου

Τι είναι η κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου; Στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών ισχύει η ενιαία τιμή του βιβλίου, για να προστατευθεί η μόρφωση ο πολιτισμός , η διακίνηση των ιδεών, το βιβλίο με άλλα λόγια  , να προστατευθεί έναντι των μεγάλων μονοπωλίων. Είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των  δόσεων η  κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου;




Για το θέμα του πλεονάσματος.

Το πλεόνασμα και ανεξάρτητα και από τον τρόπο που προέκυψε είναι ένα πλεόνασμα. Προέκυψε με βάρβαρες περικοπές , με ανελέητα μέτρα , με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και σε ένα βαθμό προέκυψε λογιστικά. Δηλαδή, δεν εξελίχθηκε το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων, δεν έπεσαν χρήματα με άλλα λόγια, δεν πληρώθηκαν οφειλές του ελληνικού δημοσίου στους Έλληνες πολίτες, στους  ιδιώτες.  Αλλά εν πάση περιπτώσει είναι υπαρκτό με την μια ή την άλλη μορφή. Αυτό το πλεόνασμα πρέπει να μοιρασθεί στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η κυβέρνηση να κάνει την διανομή του στις πραγματικά δεινοπαθούσες   κοινωνικές ομάδες .

Η προσπάθεια είναι να προκύπτει πλεόνασμα και θα προκύπτει πλεόνασμα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε και ανάπτυξη.

Για την δήλωση του κ. Σόιμπλε

(…) Απειλητική και προκλητική. Αυτό το οποίο βλέπω είναι η απειλή της Γερμανίας, η οποία λέει «προσέξτε, έχετε συγκεκριμένες υποχρεώσεις, θα πρέπει να σκύψετε και να δεχτείτε και μέτρα τα οποία δεν έχουν σχέση με την δανειακές σας υποχρεώσεις».

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δάνειο, εκείνο που χρειάζεται είναι  η αναδιοργάνωση του χρέους και ταυτόχρονα χρειάζεται μια  «αναπτυξιακή έκρηξη» . Και μάλιστα, όχι άνεργη ανάπτυξη , γιατί μπορείς να έχεις ανάπτυξη χωρίς απασχόληση. Μιλάω για ανάπτυξη με απασχόληση.

Τις προηγούμενες ημέρες ήμουν στην Ευρώπη, ξέρετε τι μου είπαν οι θεσμικοί αξιωματούχοι της ΕΕ; Αυτό που έχει γίνει στην Ελλάδα με τα εργασιακά είναι μακριά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεν έχει καμία σχέση με τις εργασιακές σχέσεις που ισχύουν στην Ευρώπη.

Είχα την δυνατότητα να δω την πολιτική πρόταση των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της Ευρώπης . Η ΔΗΜΑΡ με την όποια εκπροσώπηση εξασφαλίσει στις ευρωεκλογές δεν θα μετάσχει γενικά και αόριστα στην ευροωμάδα των σοσιαλιστών και δημοκρατών αλλά στην βάση συγκεκριμένων θέσεων και προγραμμάτων. Και για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και για την οικονομική πολιτική και για την κοινωνική συνοχή.

Για την κίνηση των 5 δημάρχων.


"Εμείς  έχουμε πει ότι αυτό το πλαίσιο  το οποίο έχει αναδείξει η κίνηση των 5 δημάρχων είναι της απόλυτης  αποδοχής της Δημοκρατικής Αριστεράς Έχουμε πει ταυτόχρονα ότι θέλουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα του πρώτου βαθμού, ακηδεμόνευτη και χειραφετημένη από κόμματα και κεντρικές εξουσίες και έχουμε σημειώσει ότι οι τοπικές αυτοδιοικητικές μας δυνάμεις θα αποφασίσουν συνεκτιμώντας αυτό το πλαίσιο".