Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Πρόταση ΔΗΜΑΡ για μείωση κόστους αγροτικού πετρελαίου και ρεύματος

Ανδρέας Τσίρμπας|  06/03/2014 - 02:15 μμ
Καθιέρωση ειδικού μειωμένου αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, που θα ισχύει τουλάχιστον για 12 ώρες, με στόχο τη μείωση του κόστους του ρεύματος για την άρδευση και θέσπιση αγροτικού πετρελαίου κίνησης, με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως τις στρεμματικές ανάγκες και το είδος της καλλιέργειας.
Αυτή είναι η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, όπως παρουσιάστηκε από τα στελέχη και του βουλευτές, σήμερα, 6 Μαρτίου, στην συνέντευξη τύπου, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα, σε αίθουσα της Βουλής.
Όσον αφορά το κόστος των αγροτικών εφοδίων, λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει η συγκρότηση παρατηρητηρίου τιμών των αγροτικών εφοδίων στις χώρες της Ε.Ε., βάσει του οποίου η τιμή κάθε προϊόντος στη χώρα μας, θα καθορίζεται από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών του προϊόντος. Επιπλέον, πρέπει να επιδιωχθεί η μείωση του Φ.Π.Α. σε χαμηλά κλιμάκια στα αγροτικά εφόδια, καθώς η χώρα μας συνεχίζει να έχει το υψηλότερο ΦΠΑ από όλες τις χώρες της ευρωζώνης.
«Η πολιτική που διαμορφώνεται από την κυβέρνηση εμποδίζει την εφαρμογή καινοτομιών, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Θωμάς Ψύρρας.
«Επιτακτική ανάγκη αποτελεί η χάραξη μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα, η οποία θα κινείται στο τετράπτυχο αγροτική ανάπτυξη - αειφορία -ανταγωνιστικότητα - κοινωνική συνοχή», δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και υπεύθυνος του Αγροτικού Τομέα Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Τέλος, σύμφωνα με όσα δήλωσε η βουλευτής Νίκη Φούντα, πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι για τον εντοπισμό «ελληνοποιημένων» αγροτικών προϊόντων από τα ελεγκτικά κλιμάκια των κατά τόπους Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, καθώς και να αναδειχθούν τρόποι, μέσω εφαρμογής ολοκληρωμένων συστημάτων ιχνηλασιμότητας, για την αποτροπή πρακτικών παραπλάνησης των καταναλωτών.