Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Γκρεμίζουμε το παλιό και δίνουμε ελπίδα στο καινούριο!

Ιστορία γράφουν οι παρέες δήλωνε πριν μερικά χρόνια ο Διονύσης Σαββόπουλος και πραγματικά το έχουμε ζήσει με παρέες ποιητών, μουσικών, ηθοποιών και πολιτικών.
Πριν λίγους μήνες μια παρέα τριανταπεντάρηδων αποφάσισαν να σηκωθούν από τον καναπέ.
Πήραν πρωτοβουλίες, άρχισαν να συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι...κάποιοι από αυτούς με έφεση στα πολιτιστικά, άλλοι στα οικολογικά, άλλοι στα κοινωνικά. Η παρέα μεγάλωνε σιγά σιγά, νέοι  άνθρωποι αλλά και μεγαλύτεροι πλαισίωναν το εγχείρημα. Άνθρωποι που πνίγονται από τη σκληρή πραγματικότητα, άνθρωποι ανήσυχοι και δημιουργικοί.
Έτυχε να τους γνωρίσω και να με συνεπάρει το πάθος τους για δημιουργικότητα, για ενεργή δράση, χωρίς μεμψιμοιρίες, χωρίς μιζέρια και στείρες καταγγελίες, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, αλλά με ξεκάθαρες πολιτικές απόψεις, μακριά από ακρότητες και εθνικισμούς, από εξτρεμιστικές λογικές και σεβόμενοι τις έννοιες της δημοκρατίας, της συλλογικότητας, της συνεργατικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς.
Κάποιοι από αυτούς με έφεση στην πολιτική δράση αποφάσισαν να δημιουργήσουν μαζί με άλλους που ενδιαφέρονται για την πολιτική είτε με Πι κεφαλάιο είτε με πι μικρό, μια δημοτική κίνηση που θα ανατρέψει όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα περί αυτοδιοικητικών σχημάτων, παρατάξεων και κινήσεων.

Όχι, εμείς θα δημιουργήσουμε μια δημοτική κίνηση που θα ξεκινήσει από το πουθενά. Δεν θα αποφασιστεί ούτε σε κομματικά γραφεία ούτε στο σπίτι κάποιου που έχει τα χρήματα και τη φιλοδοξία να γίνει δήμαρχος.
Εμείς θα ξεκινήσουμε ανάποδα, πρώτα θα φτιάξουμε τη συλλογικότητα, ύστερα θα καθορίσουμε τις αρχές και το πρόγραμμα και στο τέλος θα αναδείξουμε τους υποψηφίους μας και τον επικεφαλής μας.
 Λόγω της στάσης μας, των συμπεριφορών μας και της ιδεολογίας μας κανένα δεν αποκλείουμε εκ των προτέρων αλλά αυτοαποκλείονται τόσο οι ακροδεξιοί όσο και οι ακροαριστεροί που υιοθετούν πολιτικές εθνικού απομονωτισμού,εθνικισμού, ρατσισμού, ψευδοκάπηλου πατριωτισμού, φαινόμενα κοινωνικής ή ατομικής βίας, τρομοκρατίας, κοινωνικού αυτοματισμού και αυτοδικίας.
Το δικό μας όραμα είναι η ανάδειξη της πόλης μας μέσα από τις ιδιαίτερες δυνατότητές της, η εξωστρέφεια, η συνεργασία, η διαδημοτική και διασυνοριακή επαφή, η δημιουργία μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής πόλης, η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, η δημιουργία ενός πλαισίου που θα επιτρέπει την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική οικονομία, την προστασία του περιβάλλοντος  και την αειφόρο ανάπτυξη.
Από την άλλη δεν θέλουμε ένα δήμο που θα συμβιβάζεται με τις υφιστάμενες πολιτικές, θα ψάχνει να βρει συνεργασίες με άλλους δήμους, με πανεπιστήμια, με κοινωνικούς φορείς και θα δίνει καθημερινά τον αγώνα για αλλαγή πολιτικής όχι απειλώντας κάθε φορά με παραιτήσεις, κλείσιμο δρόμων και δημαρχιακών μεγάρων και βάζοντας τα σκουπιδιάρικα μπροστά από τις κάμερες αλλά δρώντας με σχέδιο, με πρόγραμμα, με σωστή τακτική και στρατηγική ώστε ο τόπος μας να βγαίνει ωφελημένος.
Χωρίς τυμπανοκρουσίες και τσιτάτα, χωρίς να ζητάμε πανεπιστήμια και αεροδρόμια...αλλά με ρεαλιστικές και εφικτές προτάσεις να ανοίγουμε διεξόδους και να χαράζουμε δρόμους που θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας αλλά και στην οικονομία, την ανάπτυξη, τον πολιτισμό μας.
Έτσι κάπως δημιουργήθηκε η δημοτική κίνηση project Δράμα 2020 και αρχίζει σιγά σιγά να εισβάλλει στην καθημερινή πολιτική ζωή της πόλης φιλοδοξώντας πρώτα απ' όλα να ξεσηκώσει από τον καναπέ τους νέους ανθρώπους ανεξαρτήτου ηλικίας και να φτιάξει την ατζέντα των δημοτικών εκλογών σε νέες βάσεις, μακριά από στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις, προσωπικές εμπάθειες, καταγγελιομανίες και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
Αυτά τα έχει βαρεθεί ο κόσμος, όπως και το πελατειακό σύστημα, τα ρουσφέτια, τα βολέματα, το κλείσιμο του ματιού, την ψηφοθηρία και την πολυψηφοσυλλεκτικότητα, τα σόγια, τις καταγωγές, τις φυλές, τις συντεχνίες.
Γκρεμίζουμε το παλιό και δίνουμε ελπίδα στο καινούριο!!!!!!!

Χρήστος Χατζηγεωργίου
μέλος της δημοτικής κίνησης
project Δράμα 2020