Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΘΕΜΑ :
Ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού της ΔΗΜΑΡ για το ΕΚΕΒΙ και το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού.

Η ΔΗΜΑΡ έχει εγκαίρως και κατ’ επανάληψη επισημάνει την ανάγκη να αξιολογηθούν και να διαφυλαχτούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και οι υπόλοιπες δράσεις του («Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης», «Φιλαναγνωσία», «Φράσις», «Βιβλιονέτ» κ.ά.), να αναβαθμιστεί ο φορέας και να εξασφαλιστεί το πολιτισμικό του κεφάλαιο βάσει σχεδιασμού, ενταγμένου σε μια σύγχρονη και μακρόπνοη στρατηγική για την πολιτική σχετικά με το βιβλίο, τη λογοτεχνία και τη γλώσσα.
Η αιφνιδιαστική και αναιτιολόγητη απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού για κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ και για ενσωμάτωση των λειτουργιών και των αρμοδιοτήτων του στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού αποτελεί άλλον έναν ατεκμηρίωτο και αποσπασματικό αυτοσχεδιασμό, αντίστοιχο με εκείνον του προκατόχου του.

Επιπλέον, η επιλογή του προσώπου του προέδρου του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ απηχεί ιδεολογικές θέσεις με άκρως συντηρητικό πρόσημο, συνδεδεμένες με μια παρωχημένη αντίληψη για τον πολιτισμό και τη σχέση του με την «εθνική ταυτότητα». Τέτοιες αντιλήψεις είναι εκτός τόπου και χρόνου στις μέρες μας, που η χώρα μας ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνθήκες ευρωσκεπτικισμού και υποχώρησης του ευρωπαϊκού οράματος.