Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

(7 προτάσεις για το εκλογικό σύστημα)

Η διάχυτη κρίση πολιτικής εκπροσώπησης και εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς καθιστούν επιτακτικό το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία. Προς το σκοπό αυτό απαιτούνται πρωτίστως ουσιαστικές νομοθετικές παρεμβάσεις στο εκλογικό σύστημα, στη λειτουργία του Κοινοβουλίου και των κομμάτων, στο ζήτημα της πιο ενεργής συμμετοχής των πολιτών.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ήδη έχει καταθέσει σχέδιο νόμου για απλή αναλογική και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που αποδείχτηκε όχι απλώς αντιδημοκρατικό αλλά και αναποτελεσματικό. Κατέθεσε επίσης πρόταση νόμου σχετικά με τη μείωση του λειτουργικού κόστους της δημοκρατίας (δαπάνες κοινοβουλίου, μισθοδοσία βουλευτών κλπ) και την χρηματοδότηση και λειτουργία των κομμάτων. Εν όψει μάλιστα του 2ου Συνεδρίου της καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας συστήματος και την αναβάθμιση της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας, ευελπιστώντας πως οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις θα ανταποκριθούν θετικά.
 Αν ακόμη και τούτη την ώρα που η αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος βρίσκεται στο ναδίρ, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν επιτελέσουν το καθήκον τους και δεν προχωρήσουν στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του, που σημειωτέον κρίνεται απολύτως επιβεβλημένο, είναι κοινωνικό ζητούμενο  και δεν προϋποθέτει βέβαια έγκριση από τους δανειστές μας, τότε θα έχει χάσει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Θα είναι υπόλογες στις επόμενες γενιές για τα δεινά που επισώρευσαν στη Χώρα  σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία και μέσα στη δίνη της πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης που γνώρισε ποτέ ο τόπος.
 Η ΔΗΜΑΡ προτείνει για το εκλογικό σύστημα:
1. Αλλαγή του εκλογικού νόμου με ρήτρα μη δυνατότητας αλλαγής του για κάποιο διάστημα, όπως προβλέπεται λόγου χάρη για το Σύνταγμα.
2. Σύστημα απλής αναλογικής για την πιστότερη αποτύπωση της βούλησης των πολιτών.
3. Κατάργηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, δημιουργία περισσότερων μονοεδρικών περιφερειών.
4. Αυστηρός περιορισμός εκλογικών δαπανών, περιορισμοί σε διαφήμιση – προβολή.
5. Θέσπιση μέτρων κατά της αθέμιτης επιρροής εξωθεσμικών παραγόντων.
6. Εκτενή διάλογο για μείωση του αριθμού των Βουλευτών σε 200, καθιέρωση ασυμβίβαστου Υπουργού και Βουλευτή ή ορισμό ενός ελάχιστου αριθμού μόνο, αλλαγή του τρόπου προτίμησης των Βουλευτών από τους ψηφοφόρους, περιορισμένος αριθμός Υπουργείων (έως 15).
7. Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.

                                                            Παναγιώτης Χατζηγεωργίου
                                      Δικηγόρος, Γραμματέας ΝΕ Δράμας ΔΗΜΑΡ