Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

«Μανιφέστο» Κουβέλη για τον τρίτο πόλο

«Μανιφέστο» Κουβέλη για τον τρίτο πόλο
10/11/2013 19:56

«Μανιφέστο» Κουβέλη για τον τρίτο πόλο
«Μανιφέστο» υπέρ του τρίτου πόλου αποτέλεσε η ομιλία του Φώτη Κουβέλη στη Βουλή κατά την συζήτηση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για έναν «προωθούμενο σουρεαλιστικό διπολισμό, αποκομμένο από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας», εγκαλώντας τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρούν αμφότεροι να κρύψουν πίσω από πολώσεις τα αδιέξοδα των πολιτικών τους. 
Η πρόταση δυσπιστίας αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας και συνιστά κίνηση τακτικισμού, και η Δημοκρατική Αριστερά από πλευράς της ψηφίζει «παρών». Πρόκειται για στάση ευθύνης, και όχι υπεκφυγής, είπε ο κ. Κουβέλης, υποστηρίζοντας ότι είναι ξεπερασμένες οι λογικές «ή αυτοί ή εμείς και η κοινωνία τις απορρίπτει».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι γινόμαστε «θεατές μιας δεξιάς και αριστερής ανωριμότητας πάνω στο όνειρο των Ελλήνων για μία διαφορετική Ελλάδα», σημειώνοντας πως το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγμάτευσης με τους δανειστές δεν επιτρέπει τακτικισμούς από καμία πλευρά, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την αντιπολίτευση.
«Δημοκρατική παρεκτροπή»
Υπογράμμισε ότι η ΔΗΜΑΡ συγκρούστηκε με την κυβέρνηση για το «μαύρο» στην ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για «δημοκρατική παρεκτροπή» και αναφέρθηκε στην αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση λέγοντας: «Από πού και ως πού σε μία κυβέρνηση συνεργασίας θα υπάρχει ο εκβιασμός του πρώτου κόμματος για τη στήριξη των επιλογών του;».

Η πρόταση δυσπιστίας αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης και επ' αυτού σημείωσε πως έχει αποδειχτεί ότι η γραμμή των υποχωρήσεων απέναντι στην τρόικα αυξάνει τις απαιτήσεις της.
Στρεφόμενος κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «εμείς δεν επιθυμούμε όξυνση, τη λήψη νέων μέτρων για να επιβεβαιωθούμε πολιτικά, δεν επενδύουμε στην καταστροφή της χώρας, είμαστε μέρος του πολύμορφου αγώνα για την αποτροπή νέων μέτρων».

Ο κ. Κουβέλης επισήμανε πως η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, αλλά διερωτήθηκε εάν με αυτό «εννοούμε όλοι το ίδιο πράγμα». Για τη ΔΗΜΑΡ, είπε, σημαίνει αναβάθμιση της πολιτικής αντιπαράθεσης, και όχι επικοινωνιακές αντεγκλήσεις.
Σημαίνει να μην απαξιώνεται η κοινοβουλευτική διαδικασία, και σημαίνει ότι δεν σταματά ο χρόνος της δημοκρατίας και κυλά από την άλλη πλευρά ανεπηρέαστος ο χρόνος των αγορών και των αξιώσεων των δανειστών, κατά τον κ. Κουβέλη.
Πολιτική σταθερότητα «σημαίνει να υποστηρίζεις τα ίδια εντός της Ελλάδας και τα ίδια εκτός, να μην αντιμετωπίζεις τους Έλληνες ως εκλογική πελατεία», επισήμανε.
«Ευνοείται η κυβέρνηση»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι ανεξαρτήτως των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση δυσπιστίας ευνοεί την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται έξω από τα κρίσιμα δεδομένα της εποχής, της πορείας των συζητήσεων με την τρόικα, την πιθανότητα νέων δυσβάσταχτων μέτρων. «Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση νέων μέτρων τι κοινοβουλευτικά όπλα θα έχει, πώς θα επανέλθει;», δήλωσε χρεώνοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση κινήσεις τακτικισμού.
«Οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ δε συνιστούν διέξοδο από την κρίση, όπως και είναι αυτονόητο», είπε απευθυνόμενος στον Αντ. Σαμαρά, «πως η συνέχιση της ίδιας πολιτικής δεν οδηγεί πουθενά, οδηγεί στο ίδιο αδιέξοδο. Είναι ξεπερασμένες οι λογικές ''ή αυτοί ή εμείς'' και η δική μας κοινωνία τις απορρίπτει πρόσθεσε. «Μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού γυρίζει την πλάτη στην πόλωση», συμπλήρωσε, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλουν να κρύψουν τα αδιέξοδα των πολιτικών τους πίσω από την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Η ΔΗΜΑΡ «δεν στοιχίζεται πίσω από αυτές τις δύο αδιέξοδες πολιτικές, δεν είναι και δε θα γίνει παρακολουθηματική δύναμη κανενός», κατέληξε ο Φώτης Κουβέλης, αναφέροντας ότι το κόμμα ψηφίζει «παρών» -«είναι μία υπεύθυνη στάση, δε συνιστά υπεκφυγή να τοποθετηθείς με τον ένα ή με τον άλλο, ακριβώς γιατί δεν το χρειάζεται η χώρα και οι πολίτες».