Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

ΘΕΜΑ :
Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων


Η ΔΗΜΑΡ έχει, κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ).

Για τη ΔΗΜΑΡ ένας σύγχρονος και προοδευτικός ΕΝΦΑ πρέπει :
- Να αφορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας και να έχει ισχυρή προοδευτικότητα. Να είναι φόρος ακίνητης περιουσίας και όχι φόρος επί του μεμονωμένου ακινήτου. Αυτό σημαίνει ότι η κλιμάκωσή του πρέπει να γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο την αντικειμενική αξία.
-Να έχει αφορολόγητο όριο και για την εντός σχεδίου ακίνητη περιουσία και για τα αγροτεμάχια προκειμένου να προστατευτεί η μικρή ιδιοκτησία και η πρώτη κατοικία.
- Να εξαιρεί τους άνεργους και τα άτομα που είναι στα όρια της φτώχειας.
- Να κάνει διάκριση ανάμεσα στην περιουσία φυσικών προσώπων και στην περιουσία επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας ευνοϊκή αντιμετώπιση για τα ακίνητα που συμμετέχουν στην βιοτεχνική, βιομηχανική και αγροτική παραγωγή ή είναι ακίνητα ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
- Να απαλλάσσονται τα ακίνητα που ανήκουν σε Εκκλησία και μοναστήρια και χρησιμοποιούνται ως λατρευτικοί χώροι.
- Να απαλλάσσονται τα ακίνητα, των οποίων η χρήση παραχωρείται στο Ελληνικό Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται το αίτημα των φορολογουμένων, που είναι όμηροι αναξιοποίητων ή μη δυνάμενων να πουληθούν ακινήτων, και ταυτόχρονα το Ελληνικό Δημόσιο (κεντρική διοίκηση –αυτοδιοίκηση) να μπορεί να διαχειρίζεται  σειρά ακινήτων,  για να ασκήσει στεγαστική πολιτική (άστεγοι), αγροτική πολιτική (ακτήμονες) ή οικονομική πολιτική (νέοι επαγγελματίες, κτλ) ακόμη και κοινωνική πολιτική (στέγαση σωματείων, συνοικιακά πάρκινγκ, αυτοδιαχειριζόμενοι κοινωνικοί χώροι κτλ).

Στο προσχέδιο του  ΕΝΦΑ που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση:
- Ο ΕΝΦΑ, εξορισμού  δεν θα είναι φόρος περιουσίας, αλλά επιβάλλεται επί κάθε συγκεκριμένου ακινήτου. Η προοδευτικότητά του είναι ανάπηρη γιατί εξαντλείται στο ίδιο το ακίνητο και δεν αφορά το σύνολο της περιουσίας του φορολογούμενου.
- Η εισπραξιμότητά του εκτιμάται πολύ χαμηλά. Προκειμένου να εισπραχθούν 2,9 δις € η κυβέρνηση θέλει να βεβαιώσει φόρο συνολικού ύψους 3,5 δις. Έτσι, εισάγεται ένας φόρος με την παραδοχή ότι θα δημιουργήσει οφειλές συνολικού ύψους 600 εκατομμυρίων και μετά θα ακολουθήσουν ρυθμίσεις. Οι συνεπείς φορολογούμενοι θα  τιμωρηθούν  και πάλι.
- Δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο.  Η πολυσυζητημένη  πρόταση για αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000 € για τα εντός σχεδίου και 20.000 € για τα αγροτεμάχια, έχει εξαφανιστεί.
- Οι κοινωνικές εξαιρέσεις συνιστούν εμπαιγμό. Νοικοκυριά με ετήσια εισοδήματα έως 7.000 € (+1.000 € για κάθε τέκνο) υποχρεώνονται στην καταβολή φόρου με απομείωση 50%. Τα όρια είναι πολύ χαμηλά. Δεν υφίσταται καμία πρόνοια για άνεργους και ανάπηρους.
- Οι εξαιρέσεις για τις επιχειρήσεις είναι προβληματικές. Δίνεται η δυνατότητα αναβολής πληρωμής του φόρου σε επιχειρήσεις με τζίρο (όχι κέρδη) μικρότερο του 10πλάσιου του φόρου και μόνο, αποκλείοντας κάθε άλλη πρόνοια για ελάχιστα χαμηλότερους φόρους.


24 / 10 / 13