Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ



 Δεκαετία 1930 και ο φασισμός προβάλλει απειλητικός. Οι Ναζί κυριαρχούν στη Γερμανία, στην Ιταλία αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση ο Μουσολίνι. Αποφασίζουν να αιματοκυλίσουν την Ευρώπη. Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο τους και πληρώνει βαρύ τίμημα. Η απροσδόκητη Ελληνική νίκη στα βουνά της Αλβανίας εμψυχώνει τους λαούς της Ευρώπης που αντιστέκονται στις δυνάμεις του Άξονα. Ο Χίτλερ σπεύδει σε βοήθεια του Μουσολίνι. Η μπότα του φασισμού πέφτει βαριά στην πατρίδα μας. Κατοχή, φτώχεια και πείνα, αλλά και μεγαλειώδης Αντίσταση από τον Ελληνικό Λαό. Η ήττα του φασισμού γεννά ελπίδες για μια νέα Ευρώπη με Δημοκρατία, Ελευθερία και Δικαιοσύνη. Το σύνθημα ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα.
Οι γελοιογράφοι της εποχής δίνουν τη δική τους μεγαλειώδη μάχη. Δεκάδες ευρηματικά και εύστοχα σκίτσα απεικονίζουν με το δικό τους τρόπο τον εφιάλτη που έζησε η ανθρωπότητα, τον αγώνα και τις θυσίες του Ελληνικού Λαού, γελοιοποιούν το φασισμό, καταγράφουν την ήττα του και τα δεινά που έφερε στον κόσμο.
2013 και στην Ελλάδα θεριεύει απειλητικά το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής !!! Τάγματα εφόδου περιπολούν ασύδοτα, παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, ξυλοκοπούν, δολοφονούν. Η Ελληνική Πολιτεία επιτέλους αποφασίζει να παρέμβει. Το δύσκολο όμως είναι να κτυπηθεί ο εκφασισμός της κοινωνίας μας και τα αίτια που τον τροφοδοτούν.
Οι σημερινοί γελοιογράφοι αναδεικνύουν με τα έξυπνα και πετυχημένα σκίτσα τους τις αιτίες που εξέθρεψαν το  φαινόμενο, διακωμωδούν την ολιγωρία των αρχών, αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της Χ.Α., τονίζουν πως εκτός από την ίδια τη Χ.Α. πρέπει να καταπολεμηθούν τα αίτια που την θέριεψαν.
Με πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ Δράμας και μετά από την ευγενική προσφορά του ισογείου του Διοικητηρίου (πρώην Νομαρχία) από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Δράμας από την Τετάρτη 23/10/2013 έως και την 28/10/2013 θα λειτουργεί στο Διοικητήριο έκθεση γελοιογραφίας με τον τίτλο «Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ & ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΑΠΟ ……… ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΟΥΣ !!!».
Η ΔΗΜΑΡ Δράμας καλεί όλους τους Δραμινούς πολίτες, γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να επισκεφθούν την έκθεση γελοιογραφίας, για να ξαναθυμηθούμε την νεώτερη αλλά και πρόσφατη ιστορία μας και για να παραμείνει ζωντανό το σύνθημα «ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ».
Καλεί επίσης όλες τις Αρχές, Φορείς, Συλλόγους και Πολίτες να στηρίξουν με κάθε τρόπο και να συμμετάσχουν στην Αντιφασιστική Συναυλία, που διοργανώνει η Αντιπεριφέρεια Δράμας στο Διοικητήριο (πρώην Νομαρχία) στις 27 Οκτωβρίου 2013 ως συμβολική ενωτική αντιφασιστική εκδήλωση όλων των Δραμινών.

                                    Το Γραφείο Τύπου της ΝΕ Δράμας της ΔΗΜΑΡ Δράμας