Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013


ΘΕΜΑ :
Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και τους δημοσιογράφους Μανώλη Αναγνωστάκη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο.

Δημοσιογράφος : Νομίζω νιώθετε δικαιωμένος και για το αντιρατσιστικό  και για όλο αυτό τον αγώνα που κάνατε και εσείς.
Φ. Κουβέλης:  Θυμηθείτε έναν χρόνο πριν,  τη βραδιά που έβγαιναν τα εκλογικά αποτελέσματα , αισθάνθηκα την υποχρέωση αφού είχα ευχαριστήσει τους Έλληνες πολίτες για την εμπιστοσύνη τους στη ΔΗΜΑΡ, να επισημάνω, ότι το εκκολαπτόμενο αυγό σύντομα θα βγάλει το φίδι και ζήτησα από τότε την πολιτική συμπαράταξη των πολιτικών δημοκρατικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση του προωθούμενου εκφασισμού, που σήμερα αυτή η προώθηση έχει πάρει συγκεκριμένα επικίνδυνα χαρακτηριστικά. Με την ίδια θέση, και επειδή πιστεύω  ότι ο εκφασισμός που αναπτύσσεται στην ελληνική κοινωνία, αυτό το εγκληματικό ναζιστικό μόρφωμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, απαιτεί, επιβάλλει τη συμπαράταξη όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, αυτή η συμπαράταξη πρέπει να γίνει. Και τούτο ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές, από πολιτικές αντιθέσεις, από πολιτικές αντιπαραθέσεις. Είναι όμως δύο διαφορετικά ζητήματα στο πλαίσιο της δημοκρατικής αντιπαράθεσης! Όλα αυτά και υπάρχουν και θα υπάρχουν και ίσως είναι και αναγκαία αυτή η δημοκρατική αντιπαράθεση, αυτός ο δημοκρατικός διάλογος να γίνεται μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Είναι όμως αναγκαίο, είναι όμως επιβαλλόμενο, να συμπαραταχθούν όλες  οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις και να εγκαταλείψουν μικροκομματικές επιλογές και στοχεύσεις. 

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, όταν λέτε συμπαράταξη, πώς το ορίζετε αυτό, σας παρακαλώ;Και σε ποια επίπεδα;

Φ.Κουβέλης: Δεν ζήτησα τυχαία ,για παράδειγμα, τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με τον έντονο συμβολισμό, με τον έντονο και σημαντικό περιεχόμενο του πολιτικού συμβολισμού. Από εκεί και πέρα, και στο επίπεδο των συγκεκριμένων δράσεων, να υπάρξει μία συνεννόηση. Και τούτο ανεξάρτητα από την πορεία που έχει χαράξει με την ερευνά της η Δικαιοσύνη και πορεύεται καλά. Και σε καμία περίπτωση δεν αποδέχομαι εκείνο που διατυπώθηκε ως άποψη, ότι η τυχόν πολιτική συνεννόηση των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, ενδέχεται να βλάψει την πορεία και την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας. Είναι απλουστευτικός ως και προσχηματικός αυτό ο λόγος που κάποιοι επικαλούνται.




Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, αν παραιτηθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως απείλησε ο κ. Μιχαλολιακός και πάμε σε τοπικές εκλογές,εσείς καταλαβαίνω ότι λέτε για κοινούς υποψηφίους, έτσι;

Φ.Κουβέλης: Όχι, όχι, δεν είπα κάτι τέτοιο. Εκείνο το οποίο είπα, από χθες μάλιστα, ότι ας κάνουν ότι θέλουν. Από εκεί και πέρα, η Δημοκρατία και αντοχές έχει, η Δημοκρατία και δυνάμεις έχει, και αυτές είναι δυνατόν να ορθώσουν το δικό του ανάστημα.Μακάρι αυτές οι δυνάμεις να ορθώσουν το ανάστημα όλες μαζί. 

Δημοσιογράφος: Κάτι ανάλογο λέτε δηλαδή κε. Πρόεδρε...Δηλαδή εγώ, από αυτά που λέτε, συμπεραίνω ότι προφανέστατα στο πρώτο κομμάτι των δηλώσεων σας, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, για τη δημοκρατία και τη δύναμή της. Στο δεύτερο κομμάτι όμως, "να ορθώσουμε όλοι μαζί το ανάστημά μας" το εκλαμβάνω σαν συμπαράταξη.

Φ.Κουβέλης: Κοιτάξτε το "όλοι μαζί" σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγεί μονοσήμαντα, στο να κατεβούμε -για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημα σας- να κατεβούν όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις με κοινούς υποψηφίους, στις περιφέρειες όπου θα χρειαστεί να γίνουν, εάν χρειαστεί, επαναληπτικές εκλογές. Διότι, δημοκρατική διαδικασία είναι και η κάθε πολιτική δύναμη, να έχει τους δικούς της υποψηφίους και να ζητά από τον ελληνικό λαό, εκεί που θα γίνουν οι επαναληπτικές, τη ψήφο του. 

Δημοσιογράφος:Ζούμε ιστορικές στιγμές, γιατί δεν έχει ξανασυμβεί αυτό. Να συλληφθεί πρόεδρος κόμματος για εγκληματική οργάνωση. 

Φ.Κουβέλης: Ναι, πράγματι δεν υπάρχει προηγούμενο, από ότι είμαι σε θέση και να γνωρίζω και να έχω διαβάσει. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Βεβαίως, όλα αυτά τα πράγματα κάποια φορά, έχουν την πρώτη τους εκδήλωση. Εδώ φτάσαμε στο σημείο, αυτή την ώρα να έχουμε αυτό που καταγράφεται στο χώρο της δικαιοσύνης με τος συλλήψεις βουλευτών και Αρχηγού πολιτικού κόμματος και βεβαίως και κάποιων άλλων. Το ποινικό μας σύστημα, η νομοθεσία μας, έχει επάρκεια, δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα άλλο. Το Σύνταγμα μας και ο εκλογικός νόμος, επίσης, έχουν διατάξεις και ρυθμίσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν με δημοκρατική επάρκεια και το ενδεχόμενο να παραιτηθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Άλλωστε και η παρουσία τους είναι μία ύβρις εναντίον της δημοκρατίας μέσα στο κοινοβούλιο.











Δημοσιογράφος: Κύριε πρόεδρε, θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Καταλαβαίνω από αυτά που είπατε ότι δούλεψε καλά η δικαιοσύνη και οι διαδικασίες. Θα ήθελα να σχολιάσετε λίγο για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, εννοώντας τη συζήτηση ότι μπαίνει ένα δίλημμα, μία ερώτηση, η οποία δεν ξέρω κατά πόσο είναι πραγματική ή όχι. Για το πως αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι, που δεν είναι ένα κομμάτι του ελληνικού λαού, 350.000 άνθρωποι, τόσο μεγάλο,νεοναζί. Ήταν ένα κομμάτι μάλλον, το οποίο είχε μία απαξίωση προς τα πρόσφατα γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα μας, από το 2009 και μετά. 

Φ.Κουβέλης:  Υπάρχει η κατηγορία των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, στην οποία αναφερθήκατε. Έχω όμως την εκτίμηση ότι υπάρχει και μια κατηγορία ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, που έχει συμφωνία με αυτές τις βιαιότητες, τις βιαιοπραγίες, με τις εγκληματικές και παράνομες συμπεριφορές. Νομίζω μία γενικευμένη αξιολόγηση των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής είναι λάθος. Θεωρώ ότι υπάρχουν και οι δύο αυτές κατηγορίες. Υπάρχει και το κομμάτι που ξαφνιάστηκε και ξαφνιάζεται κάθε μέρα και περισσότερο, αλλά υπάρχει και ένας άλλος πυρήνας εκλογέων της Χρυσής Αυγής που εκφράζει και την πολιτική του συμφωνία με όλα αυτά τα παράνομα, τα εγκληματικά που έχει κάνει η συγκεκριμένη ναζιστική οργάνωση. 

Δημοσιογράφος: Κύριε πρόεδρε, τι θα γίνει εάν αρχίσουν και παραιτούνται αυτοί οι βουλευτές. Είπατε νωρίτερα ότι "είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε και αυτό". Θα γίνουν άμεσα εκλογές; Τι να γνωρίζει ο κόσμος; 

Φ.Κουβέλης: Εάν παραιτηθούν οι νυν βουλευτές της Χρυσής Αυγής και όλοι οι επιλαχόντες, και αυτό μπορεί να γίνει με εξαιρετική ταχύτητα, αμέσως πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές για τις εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες υπήρχαν βουλευτές της Χρυσής Αυγής. 

Δημοσιογράφος: Σε πόσο διάστημα; 

Φ. Κουβέλης: Να σας πω, επειδή δεν υπάρχει συγκεκριμένη ρύθμιση, εκτιμώ ότι κατ'αναλογίαν πρέπει να πάμε στο εικοσαήμερο ή στις 22 με 23 ημέρες. Εάν έχουμε παραίτηση από όλες τις εκλογικές περιφέρειες, θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα, για όλες τις εκλογικές περιφέρειες που θα λείπουν πια οι βουλευτές, οι οποίοι έχουν παραιτηθεί ή οι επιλαχόντες. Καταλαβαίνω όμως ότι υπάρχει ένα άλλο ερώτημα, εάν αρχίσουν και παραιτούνται σταδιακά, ε τότε αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τον ίδιο τρόπο. Και πάλι σταδιακά οι εκλογές. 





Δημοσιογράφος:Αν γίνει σταδιακά, υποθέτω ότι θα είναι στα πλαίσια μιας κοροϊδίας από τη Χρυσή Αυγή προς το Δημοκρατικό πολίτευμα. 

Φ. Κουβέλης: Βεβαίως, θα πρέπει να είναι μια συγκεκριμένη μεθόδευση, η οποία και αυτή θα είναι ενταγμένη στην προσβολή των δημοκρατικών λειτουργιών και των δημοκρατικών θεσμών.