Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΑΡ ; του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΑΡ ;

Και ξαφνικά όλοι ασχολούνται με τη Δημοκρατική Αριστερά και τον Φώτη Κουβέλη. Άλλοι για να επαινέσουν, άλλοι για να εκφράσουν ανησυχίες και φόβους για το πολιτικό μέλλον της ΔΗΜΑΡ, αλλά και της Χώρας. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι μας κατηγορούν ή και μας βρίζουν ως υπαίτιους για την εμπλοκή που προέκυψε στο θέμα της ΕΡΤ και της Κυβέρνησης.
Τα κυρίαρχα ΜΜΕ και τα παπαγαλάκια τους εξυπηρετώντας τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα πιστεύουν ότι βρήκαν τον αδύναμο κρίκο και χτυπούν το σαμάρι (ΔΗΜΑΡ & ΚΟΥΒΕΛΗ), αφήνοντας στο απυρόβλητο ΝΔ & ΣΑΜΑΡΑ, που δημιούργησαν το πρόβλημα.
Είναι φανερό ότι η μονομερής, αυταρχική και αντιδημοκρατική μεθόδευση του Πρωθυπουργού, να κλείσει αιφνίδια τη δημόσια ραδιοτηλεόραση συνιστούσε ένα ιδιότυπο αγοραίο τυχοδιωκτικό πολιτικό τσαμπουκά. Θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την Κυβέρνηση και τη Χώρα.
Επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ο κ. Σαμαράς ως ο μέγας μεταρρυθμιστής, έτοιμος να εξυγιάνει το δημόσιο τομέα ξεκινώντας από την ΕΡΤ. Μετά από την καταιγίδα των αντιδράσεων μέσα και έξω από τη Χώρα, υπήρχε μόνο μια διέξοδος. Η καθαρή και δημοκρατική λύση ήταν να ανακληθεί η πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να προχωρήσει η θεσμική εξυγίανση της ΕΡΤ.
Οι πολιτικοί όταν διαπιστώνουν τα λάθη τους ή πως η παρέμβασή τους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία έχουν μόνο ένα δρόμο. Να αναγνωρίσουν το λάθος ή την μη αποδοχή της παρέμβασής τους και να υπαναχωρήσουν. Ας θυμηθούμε παρόμοιες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν της χώρας. Νόμος 815 για τα Πανεπιστήμια, νόμος Τρίτση για την εκκλησιαστική περιουσία, νόμος Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ.
Αντ΄ αυτού ο κ. Σαμαράς με τον εκβιασμό προς τους κυβερνητικούς του εταίρους και την κοινωνία «αποδέχεστε τα τετελεσμένα ή πάω τη χώρα σε εκλογές» επιδίωξε από πολιτικό γινάτι να γίνει αποδεκτή η απολυταρχική του τακτική. Πρότεινε μόνο την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που θα απασχολούνταν πρόσκαιρα και για ένα δίμηνο σε ένα νέο φορέα (σημ. ξεκίνησε από 30-50, για να φθάσει τους 1.200 και να αγγίξει τους 2000 !!!). Αναμένει προφανώς ότι έτσι θα καμφθούν οι αντιδράσεις, κάτι όμως που δεν διαφαίνεται.
Ο Πρωθυπουργός και η ΝΔ σε ένα μείζον πολιτικό ζήτημα που απαιτεί πολιτική λύση, κρύβονται πίσω από μια προσωρινή δικαστική απόφαση, που ερμηνεύουν κατά το δοκούν. Η αλήθεια είναι πως εδώ και ένα χρόνο δεν επιχείρησαν κανενός είδους εξυγίανση της ΕΡΤ. Αντίθετα συνέχιζαν τους διορισμούς ημετέρων. Η αλήθεια επίσης είναι πως υπάρχει σήμερα ευρεία συμφωνία για εξυγίανση με βάση το σχέδιο Αλεβιζάτου, Μόσιαλου, Καψή. Η ΔΗΜΑΡ αποδέχεται το σχέδιο αυτό. Είναι ψεύδος λοιπόν ότι δεν αποδέχεται αναγκαίες απολύσεις. Υπήρχαν λοιπόν τα δεδομένα για να υπάρξει επιτυχής θεσμική εξυγίανση με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ ορθά ζήτησαν από την αρχή ακύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και εξυγίανση εν λειτουργία. Ο δόλιος ισχυρισμός ότι δεν θα μπορούσε αυτό να γίνει, γιατί έχει αποτύχει στο παρελθόν, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. Πολλοί πράγματι είναι αυτοί που συγχαίρουν και επιδοκιμάζουν τον κ. Σαμαρά για την «αποφασιστικότητά του». Με τον ίδιο όμως αντιδημοκρατικό τρόπο αύριο θα επιλυθούν και άλλα θέματα που άπτονται της δικής τους προσωπικής ζωής. Παραβιάζοντας το Σύνταγμα, τους νόμους, τον πολιτική και ηθική τάξη. Αν έτσι πρέπει να γίνεται γιατί η ζωή είναι σκληρή, τότε δεν έχουμε ανάγκη από δημοκρατικές εγγυήσεις. Ας απαλλοτριωθούμε από τα δικαιώματά μας και ας εκχωρήσουμε την απολυταρχική εξουσία σε κάποιον ποιο ισχυρό και αποτελεσματικό και από τον κ. Σαμαρά. Γιατί όχι στον Μιχαλολιάκο τον Μεγαλοπρεπή. Αυτό όμως ο Λαός μας ασφαλώς δεν μπορεί να το δεχτεί.
Βεβαίως η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Διαπραγματεύεσαι και κερδίζεις ή διατηρείς ότι περισσότερο μπορείς σε κάθε δεδομένη στιγμή με βάση το συσχετισμό των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Είναι φανερό όμως ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο την ΕΡΤ. Η ΕΡΤ ήταν η αρχή. Κατά τον ίδιο τρόπο έρχεται η «εξυγίανση» και σε άλλους φορείς. Μια δημοκρατική χώρα όμως δεν μπορεί να ανεχθεί με αυταρχικό μάλιστα τρόπο οριζόντιες και αιφνίδιες τυφλές απολύσεις επί δικαίων και αδίκων.
Η ΔΗΜΑΡ από την πρώτη στιγμή δήλωσε πως η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Κάθε αντικειμενικός πολίτης αντιλαμβάνεται ότι στη συγκυρία αυτή δεν ρίχνεις την Κυβέρνηση έστω και για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, έστω και για την απολυταρχική συμπεριφορά του Πρωθυπουργού. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αποδέχεσαι και τα τετελεσμένα.
Ο Πρωθυπουργός δεν αποδέχθηκε την επιστροφή στη δημοκρατική νομιμότητα. Προέβη σε τακτικές υποχωρήσεις μόνο, αξιώνοντας να παραμείνει η ουσία της πολιτικής του. Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε υπαναχωρώντας από τις αρχικές του θέσεις να αποδεχθεί τις προτάσεις Σαμαρά και να παραμείνει στην Κυβέρνηση.
Η ΔΗΜΑΡ επιδεικνύοντας ευελιξία δεν επέμεινε στις αρχικές της θέσεις, ζήτησε όμως αφενός μεν νέο διάδοχο φορέα για το σύνολο των εργαζομένων  της ΕΡΤ και αφετέρου θεσμική εξυγίανση εντός ικανού χρονικού διαστήματος 6 μηνών, που όμως δεν έγιναν αποδεκτά. Κατόπιν τούτου ήταν μονόδρομος η αποχώρηση από την Κυβέρνηση.
 Η ΔΗΜΑΡ δεν ζητά εκλογές, θα στηρίζει την Κυβέρνηση σε κάθε ορθή κίνηση και θα καταψηφίζει ότι θεωρεί λάθος. Σωστή ή λάθος απόφαση, μένει να αποδειχθεί. Ορισμένοι ως Κασσάνδρες προβλέπουν τον πολιτικό μας αφανισμό. Το ίδιο έπραξαν και πέρυσι, όταν αποφασίζαμε να στηρίξουμε την Κυβέρνηση και διαψεύστηκαν. Ας μη βιάζονται.
Η ενορχηστρωμένη προσπάθεια απαξίωσης της πολιτικής της ΔΗΜΑΡ και προσωπικά του Φώτη Κουβέλη από τα λοιπά κόμματα, αλλά και από ΜΜΕ δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτή από την κοινωνία που έχει αποδείξει ότι διαθέτει ωριμότητα και πολιτικό αισθητήριο.
Αν μη τι άλλο διαψεύδονται οι κακεντρεχείς που έως χθες μας κατηγορούσαν ότι στηρίζουμε την Κυβέρνηση για τις καρέκλες, ότι έχει συμφωνηθεί ο Κουβέλης να πάει για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι είμαστε δεκανίκι του Σαμαρά, ότι καλύπτουμε τον Βενιζέλο και ότι έχουμε αποφασίσει να ενωθούμε με το ΠΑΣΟΚ και να κατέβουμε μαζί στις εκλογές.
Διαψεύδονται και όσοι από την αντιπολίτευση περιμένουν να εξαφανιστούμε πολιτικά, ζητάνε να ρίξουμε τώρα την Κυβέρνηση, αν και γνωρίζουν πως οι εκλογές δεν θα αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη και το αποτέλεσμά τους θα οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική αστάθεια και ακυβερνησία.
Η ΔΗΜΑΡ οφείλει να αποδείξει και να πείσει ότι είναι και παραμένει Αριστερά της ευθύνης με θετική συνεισφορά για τη χώρα και το λαό και αυτό θα συνεχίσει να πράττει και εφεξής ασκώντας προγραμματική αντιπολίτευση.
                                                            ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

                                             Γραμματέας Ν.Ε. Δράμας και μέλος ΚΕ ΔΗΜΑΡ