Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. (18/06/2013)

Σήμερα, όπως σας είναι γνωστό,  εκδόθηκε μία απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας αναφορικά με την ΕΡΤ. Η απόφαση αυτή επιτάσσει να λειτουργήσουν όλες οι συχνότητες του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Η ίδια η απόφαση αμφισβητεί και υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε να διακοπεί η λειτουργία της ΕΡΤ ΑΕ. Κατά συνέπεια αναμένουμε,  χωρίς άλλη καθυστέρηση, όλες οι συχνότητες να βγουν στον αέρα, να λειτουργήσουν πραγματικά, με μία λειτουργία η οποία ανταποκρίνεται στο ρόλο του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Είναι δικαίωμα του Έλληνα πολίτη στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στην πολιτική ενημέρωση. Η απόφαση αυτή συντάσσεται ουσιαστικά με εκείνο το οποίο έχουμε πει, ότι κανένας δεν είχε δικαίωμα, κανένας δεν έχει δικαίωμα να κλείνει την Εθνική Ραδιοτηλεόραση  και να βγάζει μαύρο στην οθόνη.

Θεωρώ ότι με βάση και την απόφαση αυτή, οφείλει ο πρωθυπουργός να θέσει αμέσως σε συνολική εκκίνηση τη λειτουργία της ΕΡΤ  και από εκεί και πέρα βεβαίως οι αναδιαρθρώσεις, ο εξορθολογισμός, όλα εκείνα που αφορούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων πρέπει να δρομολογηθούν. 

Το ζήτημα της ΕΡΤ ήταν πάρα πολύ σημαντικό και ταυτόχρονα ανέδειξε το γεγονός ότι κανένας δεν δικαιούται στο πλαίσιο μια τρικομματικής κυβέρνησης να ενεργεί με μονομέρεια. Και ήταν μονομέρεια από τη μεριά του κ. Σαμαρά να προωθήσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και μάλιστα μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία δεν υπογράφεται από 4 υπουργούς. Αυτό έδειχνε, καταδείκνυε τη συγκεκριμένη επιλογή να προχωρήσουν στην ενέργεια αυτή, αγνοώντας ότι η κυβέρνηση αυτή στηρίζεται και σε άλλα δύο κόμματα, στηρίζεται και στη Δημοκρατική Αριστερά. 

Με το ζήτημα της ΕΡΤ ΑΕ είναι προφανές ότι ήρθαν στην επιφάνεια και συζητήθηκαν όλα εκείνα τα ζητήματα που αφορούν στην πραγματική κατάσταση η οποία υπάρχει, αλλά και στην ανάγκη της συλλειτουργίας των τριών κομμάτων στο πλαίσιο της κυβέρνησης που στηρίζουν. Εμείς επιμένουμε ότι  η ΕΡΤ πρέπει  να λειτουργήσει σε λίγη ώρα, να λειτουργήσει με όλες τις συχνότητές της και από εκεί και πέρα να το επαναλάβω, στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων, των αναδιαρθρώσεων και του εξορθολογισμού  είναι μεγέθη τα οποία πρέπει να προωθηθούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η Δημοκρατική Αριστερά, όχι μόνο δεν είναι αντίθετη με τις μεταρρυθμίσεις,  αλλά είναι η επισπεύδουσα δύναμη. Άλλης τάξεως ζήτημα, όμως, οι μεταρρυθμίσεις και άλλο η συγκεκριμένη επιλογή, η οποία υπήρξε να διακοπεί απότομα η λειτουργία της ΕΡΤ και να υπάρξει το μαύρο χρώμα στους τηλεοπτικούς δέκτες. 

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη το απόγευμα. Ο κ. πρωθυπουργός έχει στα χέρια του την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτή η απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί, πρέπει να αξιοποιηθεί και βεβαίως να αντιμετωπιστούν και όλα εκείνα τα ζητήματα με την πραγματική συλλειτουργία των τριών κομμάτων στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου, στο πλαίσιο της κυβέρνησης που στηρίζουμε.