Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Γρηγ. Ψαριανός: Δεν αγγίζουμε τους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά


Γρηγ. Ψαριανός: Δεν αγγίζουμε τους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά

Παρασκευή, 24 Μάιου 2013 11:56
ΕκτύπωσηPDF
Grig. Psarianos: Den aggizoume tous syntelesestes FPA sta nisiaΟ βουλευτής της ΔΗΜΑΡ σε αποκλειστική συνέντευξη στο Rodosalarm μιλά για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για έξοδο από την κρίση και για το πολιτικό σύστημα
Στην Αθήνα την δεκαετία του 1950 γεννιέται ένας αντισυμβατικός τύπος, σπούδασε στην Ανώτατη Βιομηχανική σχολή και όπως λέει ¨κάποτε θα είναι πτυχιούχος. Δηλώνει εκ γενετής αριστερός, συμμετέχει στον παράνομο ¨Ρήγα Φεραίο¨, βρίσκεται στις δύο καταλήψεις της Νομικής και αυτής του Πολυτεχνείου, δεν σταματά εδώ οργανώνεται στο Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού, συνιδρύει την ΕΑΡ και τον ενιαίο Συνασπισμό και φτάνει να ακολουθεί ως και σήμερα την ξέφρενη πορεία της ανανεωτικής αριστεράς στην Δημοκρατική Αριστερά. 
Και όμως κάνει και άλλα, δηλώνει ¨ραδιοφωνατζής¨, περνά από τον χώρο του τύπου και του βιβλίου, δεν ξεχνά ποτέ ότι εκτός από αριστερός είναι και Αεκτζής. Αν ακόμα δεν σας πάει το μυαλό πρόκειται για τον Γρηγόρη Ψαριανό (βουλευτή ΄Β Αθήνας της Δημ.Αρ.) που δέχθηκε το κάλεσμα του Rodos Alarm και μας παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη.
1. Τελευταία η κυβέρνηση μιλά για μια αχτίδα αισιοδοξίας και σταθερότητας, πως μεταφράζεται αυτή η αισιόδοξη οπτική, είναι πραγματική;
Υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, μετά και την έκθεση του ΔΝΤ με την παραδοχή για θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όχι μόνο στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά γενικά. Πιστεύω ότι μπορεί να μεταφραστεί αυτό το κλίμα σε επενδύσεις προς όφελος της ελληνικής οικονομίας με αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και τη σταδιακή μείωση της ανεργίας.
2. Πως βλέπεις το ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο; Με τι κριτήρια, θα γίνουν οι νέες προσλήψεις;
Δεν μπορεί σήμερα να παραμένει ταμπού η απόλυση υπαλλήλων που υπηρετούν στο δημόσιο. Υπάλληλοι που διώκονται ποινικά για απάτη, κλοπές, παιδεραστία και ένα σωρό άλλα σοβαρά παραπτώματα να παραμένουν στη θέση τους και να πληρώνονται από το δημόσιο, όπως και όσοι «πελάτες» προσλήφθηκαν σε οργανισμούς χωρίς αντικείμενο, τη στιγμή που η ανεργία των νέων έχει φτάσει στο 60%. Να καταργηθούν λοιπόν, ΧΘΕΣ, όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες «σφραγίδες», να επιστρέψουν στις θέσεις τους, ΧΘΕΣ, εκπαιδευτικοί και νοσηλευτές που είναι αποσπασμένοι σε διάφορα γραφεία και να προσληφθούν, όπου υπάρχει ανάγκη, άνθρωποι με γνώσεις και ικανότητες μέσα από αδιάβλητες και διαφανείς διαδικασίες.
3. Ανάμεσα στον νέο διπολισμό μεταξύ Συριζα και Ν.Δ., ποια είναι η θέση της Δημ.Αρ. στον νέο πολιτικό χάρτη;
Ο πολιτικός χάρτης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και νομίζω ότι στο επόμενο διάστημα ο πολιτικός αστερισμός της χώρας μπορεί και να μας επιφυλάσσει εκπλήξεις. Η Δημοκρατική Αριστερά ,όπως λέω πάντα, είναι η σύγχρονη μεταρρυθμιστική, δημοκρατική αριστερά και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε επιτέλους τι σημαίνει σήμερα να είσαι αριστερός. Για μένα αριστερός είσαι αν παλεύεις για πράγματα που μπορούν να καλυτερέψουν τη ζωή όλων. Αν είναι να «καλυτερέψουν» με μεθόδους Χόνεκερ, Τσαουσέσκου και Κιμ Γιονγκ Ιλ, τότε εγώ δηλώνω πως είμαι αλλού. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι υπέρ της ανασύνταξης της κεντροαριστεράς γιατί ήδη καταγράφεται ένα τεράστιο έλλειμμα στην πολιτική εκπροσώπηση των προοδευτικών πολιτών. Και επειδή ο κυρίαρχος πολιτικός πυλώνας στην Ελλάδα ανέκαθεν ήταν η κεντροαριστερά, δεν πρέπει να αργήσει. Ο τόπος χρειάζεται, ας πούμε, «μια νέα ΕΔΑ». Με απολύτως ευκρινείς συμφωνίες στα βασικά και τη σύμπραξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων, σοσιαλιστές, οικολόγους, ανένταχτους και ένα τμήμα του Συνασπισμού, αυτό που υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την δημοκρατική της λειτουργία.
4. Μεγάλες εκτάσεις παίρνει το φαινόμενο της βίας και της τρομοκρατίας. Υπάρχει καλή και κακή βία; Επαναστατική και μη;
Ο κόσμος και έχει ζοριστεί πολύ και έχει υποστεί αδικίες. Σε περίοδο αλλαγών και ανακατατάξεων η κατάσταση είναι εκρηκτική ιδίως όταν κάποιοι είτε προέρχονται από τα «αριστερά» είτε από τα «δεξιά» επενδύουν στις «εκρήξεις». Όμως η απόληξη μιας πιθανής έκρηξης σίγουρα δεν θα είναι για καλό και αυτό το ξεχνάνε μερικοί- μερικοί. Η βία είναι μία. Δεν είναι άλλη η βία των ΜΑΤ και άλλη η βία των «αγωνιστών» με τις κουκούλες, που καίνε και καταστρέφουν. Εργαστήρια μολότοφ μέσα σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, συμμετοχή σε πράξεις βίας, καταστροφές, κουκούλες, καλάσνικωφ και άλλα τέτοια δεν είναι Δημοκρατία, είναι αθλιότητα τριτοκοσμικού τύπου, π.χ. η εγκληματική επιδρομή στις εγκαταστάσεις εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές με τη μορφή παραστρατιωτικής επιχείρησης είναι μια πράξη που υπονομεύει τη δημοκρατία, ευτυχώς που δεν είχαμε και οκτώ απαγωγές, όπως στη Νιγηρία, και λυπάμαι πολύ γιατί στηρίζεται και από κάποιους «αριστερούς».
5. Σε ικανοποιεί η μέχρι τώρα παρουσία της Δημ.Αρ. στο κυβερνητικό σχήμα;
Κάνουμε ότι μπορούμε εντός των συσχετισμών αυτής της κυβέρνησης και τα καταφέρνουμε. Έχουμε πατήσει πόδι σε αρκετές κακές επιλογές και έχουμε βελτιώσει εσφαλμένες αποφάσεις. Δεν ψηφίζουμε όσες επιλογές θεωρούμε παλαιοκομματικές και κυρίως ακατάλληλες για όσα έχει ανάγκη η χώρα. Όχι γιατί αποφεύγουμε το πολιτικό κόστος, όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Αλλά γιατί θέλουμε να έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας, όταν θα γίνει η τελική σούμα και θα είναι καταγεγραμμένο ποιός ψήφισε τί σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο. Η δική μας στάση ήταν εξ αρχής ξεκάθαρη. Να μείνει η χώρα στην ΕΕ και την ευρωζώνη και να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στις αυτονόητες αλλαγές, που χρειάζεται το πελατειακό Δημόσιο και το πολιτικό σύστημα. Η Δημοκρατική Αριστερά παλεύει να αλλάξει σε δέκα μήνες τα κακώς κείμενα δεκαετιών. Θα ήμουν υποκριτής και ψεύτης να ισχυριστώ ότι και αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει άστοχες επιλογές. Σε κάποια υπουργεία έχουν επιλεγεί ακατάλληλα πρόσωπα, και πάντως όχι με αξιοκρατικά κριτήρια. Και μάλιστα όχι μόνον οι δύο « καταραμένοι» που κυβέρνησαν τη χώρα , αλλά ακόμη και μείς στην Αριστερά δεν κάνουμε πάντα τις καλύτερες. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις μοιάζουμε όλοι να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας και τους «πελάτες» μας. Να μην χαλάσουμε τη βολή των δικών μας. Κραυγαλέο παράδειγμα είναι το σχέδιο «Αθηνά». Ενώ όλοι υποτίθεται ότι έχουμε κατανοήσει την ανάγκη να εξευρωπαϊστούμε, λειτουργούμε ακόμα... ελληνικά. Στην Ευρώπη για κάθε 10 εκατομμύρια πολίτες αναλογούν επτά πανεπιστήμια. Εμείς εδώ έχουμε 42 και 580 τμήματα χωρίς να είμαστε πρωταθλητές στην Παιδεία . Και αντί να τα συμπτύξουμε δραστικά και να κάνουμε επιτέλους μια νέα υγιή αρχή, προσπαθούμε να τα κουτσοβολέψουμε διατηρώντας, ας πούμε, το ΤΕΙ Φραγκοκλησσιάς , επειδή ο εκεί παππάς έχει κολλητό τον γραμματέα του υπουργού.
6. Από το 1996 ισχύουν στα νησιά των Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ κατά 30% σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Αυτό θεσπίστηκε με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντιστάθμισμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου κυρίως στην μεταξύ τους συγκοινωνιακή σύνδεση, αλλά και την σύνδεσή τους με τον Ηπειρωτικό κορμό της χώρας. Όμως τον τελευταίο καιρό μετά το Μνημόνιο Νο 2 και το Μεσοπρόθεσμο, συζητείται η κατάργηση αυτών των μειωμένων συντελεστών. Όλοι οι τοπικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι μια τέτοια απόφαση θα είναι καταστροφική για τα νησιά του Αιγαίου και τους κατοίκους τους, γι αυτό και αναζητούν από παντού βοήθεια. Εσείς τι προτίθεστε να κάνετε γι’ αυτό;
Λίγο πριν το Πάσχα, σε επίσκεψη μου στην Σάμο μεταξύ άλλων συναντήθηκα και με τον γραμματέα του εμπορικού συλλόγου Σάμου και συζητήσαμε και το ζήτημα της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, που ισχύουν στα νησιά το Αιγαίου, δεν είναι κάποιοι προνόμιο αλλά θεσπίστηκαν με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντιστάθμισμα των σοβαρών μειονεκτημάτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα. Πιθανή κατάργηση τους, εάν μάλιστα σε αυτό συνυπολογισθούν και οι επιπτώσεις της παρούσας οικονομικής συγκυρίας, μπορεί να αποδειχτεί μια καταστροφική εξέλιξη, που θα δώσει τη χαριστική βολή στους ήδη σκληρά δοκιμαζόμενους νησιώτες. Αμέσως μετά την επιστροφή μου από την Σάμο καταθέσαμε σχετική ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς. Και μάλιστα δεν είναι μόνο το θέμα των συντελεστών ΦΠΑ. Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, που έχει μείνει στα συρτάρια, και αυτό είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Αυτό είναι εξίσου σημαντικό μιας και η εφαρμογή του θα μειώσει σημαντικά το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και των μεταφορών και είναι επίσης υποχρέωση της χώρας σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό.
7. Δεδομένης της απουσίας βουλευτή Δωδεκανήσου από την Κ.Ο. της Δημ.Αρ. επεξεργάζεται το κόμμα σας πρωτοβουλίες για τα νησιά της περιφέρειας;
Πράγματι στην κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν έχουμε βουλευτή εκλεγμένο από τα Δωδεκάνησα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθούμε στενά τα προβλήματα και δεν παρεμβαίνουμε. Η Κ.Ο. έχει ορίσει βουλευτή αρμόδιο για την περιοχή και πολύ συχνά ερχόμαστε στα Δωδεκάνησα είτε λόγω προσκλήσεων της τοπικής κοινωνίας, είτε στο πλαίσιο εκδηλώσεων και δράσεων τοπικών οργανώσεων. Έχουμε κάνει ολοκληρωμένες προτάσεις που αφορούν την ενεργειακή πολιτική, το περιβάλλον, τον τουρισμό, τον τομέα της υγείας, τα σχολεία. Να σας θυμίσω ότι η Δημοκρατική Αριστερά ήταν το μόνο κόμμα που προεκλογικά είχε επεξεργασθεί και υιοθετήσει στο πρόγραμμα του συγκεκριμένες προτάσεις για την νησιωτική πολιτική. Πρότεινε την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου με βάση την αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων των νησιών, αλλά και την υιοθέτηση μέτρων σε ότι αφορά την οργάνωση της παροχής υπηρεσιών στους νησιώτες ώστε να μην αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Να σας δώσω μερικά παραδείγματα:
• Ανασχεδιασμός του συστήματος υγείας των νησιών ώστε να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια υγεία με την αξιοποίηση των ιατρών γενικής ιατρικής , την προμήθεια βασικού εξοπλισμού, την ανάπτυξη εφαρμογών τηλεϊατρικής, την ενίσχυση της λειτουργίας των νησιωτικών νοσοκομείων ως ανεξάρτητων μονάδων, την διασύνδεση με μεγάλα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης.
• Άμεση προώθηση της αναβάθμισης των νησιωτικών ΚΕΠ ώστε σε συνέχεια του πρωτοπόρου συστήματος εξυπηρέτησης του πολίτη, που ξεκίνησε πιλοτικά από τον νησιωτικό χώρο, να υλοποιηθούν τα ΚΕΠ 2ης γενιάς αξιοποιώντας τις πιστώσεις του προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, που λιμνάζουν και θα χαθούν.
• Ανασχεδιασμός του ακτοπλοϊκού δικτύου αλλά και του συστήματος επιδοτήσεων των άγονων γραμμών με βάση την λογική ότι η ακτοπλοΐα και οι προσιτές από πλευράς κόστους θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν την προϋπόθεση για την επιτυχία της όποιας αναπτυξιακής πολιτικής στα νησιά. Πολύ σημαντικό είναι η επιμέρους σύνδεση των νησιών, που αυτή την στιγμή είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ειδικά για νησιά που ανήκουν σε διαφορετικά νησιωτικά συμπλέγματα αλλά βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους.
Το Rodos alarm ευχαριστεί για αυτήν την αποκλειστική συνέντευξη και αποχαιρετά τον φίλο Γρηγόρη με στίχους γεμάτους αισιοδοξία από τον αγαπημένο του Διονύση Σαββόπουλο:
Μέρες καλύτερες θα `ρθούν, το λέει το ένστικτό μου, 
αυτό το κάτι μέσα μου, το εντελώς δικό μου.
Χαράζουνε τα πρόσωπα, τα βλέμματα γλυκαίνουν
γιατί ταλαιπωρήθηκαν και τώρα το μαθαίνουν.