Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Μήνυμα Μπαρόζο προς Φ. Κουβέλη


Μήνυμα Μπαρόζο προς Φ. Κουβέλη
Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες Νικου Χρυσολωρα εφημερίδα Καθημερινή
Μάρτυρας της σταθερής επιμονής της Κομισιόν «για την ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα να συνεχιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα» έγινε χθες ο κ. Φ. Κουβέλης, καθώς αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του πρόεδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Επιπλέον δε, ο πρόεδρος της Επιτροπής επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική λύση για την Ελλάδα», ενώ επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιρλανδίας προκειμένου να υπογραμμίσει πόσο ωφέλιμη αποδείχθηκε στη συγκεκριμένη χώρα η κοινωνική και η πολιτική συναίνεση για την επιτυχή εφαρμογή του αντίστοιχου μνημονίου.
Ολα τούτα, ωστόσο, καθώς αποτελούν πάγιες θέσεις του κ. Μπαρόζο, θα ήταν λάθος να εκληφθούν ως πολιτικές νουθεσίες προς τον κ. Κουβέλη. Πολύ περισσότερο όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε με θερμότατα λόγια για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, λέγοντας στον κ. Κουβέλη ότι «είναι σπάνιο να ακούω για πολιτικούς αρχηγούς ότι αναγνωρίζονται όχι μόνον από τους φίλους τους αλλά και από τους αντιπάλους τους». Οπως μάλιστα μετέφεραν συνεργάτες του κ. Κουβέλη, που ήταν παρόντες στη συνάντηση, ο κ. Μπαρόζο άκουσε με προσοχή και επιφυλάχθηκε να μελετήσει όλα τα αιτήματα που του ετέθησαν. Μεταξύ άλλων, την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης και κυρίως τον επαναπροσανατολισμό των πόρων του ΕΣΠΑ σε αναπτυξιακές δράσεις, όπως και την αύξηση της προκαταβολής που θα λάβει η χώρα μας τον Ιανουάριο στο νέο πλαίσιο στήριξης της περιόδου 2014-2020. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Μπαρόζο μετέφερε στον κ. Κουβέλη ως επικρατούσα πλέον τη σκέψη στις Βρυξέλλες να δοθεί χρονική παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την ύφεση, χωρίς έτσι να αποκλείει το ενδεχόμενο τούτο να επαναληφθεί και για την περίπτωση της Ελλάδας. Εμφαση επίσης έδωσε στην εν εξελίξει αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, τονίζοντας ότι είναι λάθος η συζήτηση να επικεντρώνεται μόνο στα νούμερα των αποχωρήσεων, καθώς το βασικό ζητούμενο είναι η ποιοτική αναβάθμιση και η παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Τέλος, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας στην τήρηση των δεσμεύσεών της και την ελπίδα ότι η δυναμική της προσπάθειας δεν θα ατονήσει.
Συνάντηση με τον Χάνες Σβόμποντα
Αναλόγως θερμό ήταν το κλίμα και στη συνάντηση που είχε ο κ. Κουβέλης με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή, Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι καλοδεχούμενη στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών όποτε το κόμμα του κ. Κουβέλη αποφασίσει να απευθύνει επισήμως το σχετικό αίτημα.