Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Οι Οικολόγοι για την Κύπρο


Νίκος Χρυσόγελος: Η λύση για την Κύπρο κρύβεται στην Ευρώπη
Περισσότερη Ευρώπη της αλληλεγγύης, ενιαία φορολογική και οικονομική πολιτική, τραπεζική ένωση και εποπτεία σε όλα τα Κ-Μ


«Είναι κατανοητή η οργή και η ομόφωνη, τελικώς, απόρριψη του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου που αποφασίστηκε στις 16 Μαρτίου στο Euro-group. Το σημαντικό είναι, όμως, να υπάρχει εναλλακτική λύση, σχέδιο B, που να είναι καλύτερο.

Η απάντηση στα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά-κοινωνικά προβλήματα δεν μπορεί παρά να βασίζεται σε πολιτικές προτάσεις και όχι μόνο σε συναισθηματικές αντιδράσεις. Τώρα που αποδεικνύεται ότι η λύση δεν θα έρθει από το “ξανθό έθνος”, τη Ρωσία, πρέπει η Ευρώπη και η Κύπρος να αναζητήσουν, από κοινού, ολοκληρωμένες και δίκαιες λύσεις.

Λύσεις που θα αποτελούν μέρος ενός σχεδίου αλλαγής της Ευρώπης, προώθησης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, με κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο, με δημοκρατικό έλεγχο και συμμετοχή των πολιτών και των κοινοβουλίων. Το παλιό σύστημα παθαίνει, αλλά η μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στην κατάρρευση των χωρών και τη διάλυση της ΕΕ  είναι να πάμε μπροστά, να προχωρήσουμε προς μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία, που είναι η μόνη που μπορεί να αντιμετωπίσει την επεκτεινόμενη κρίση με αναδιανομή μεταξύ Βορρά-Νότου, αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους, κανόνες και ρυθμίσεις που θα αποτρέπουν την φοροδιαφυγή, προστασία των καταθέσεων των πολιτών μέχρι 100.000 ευρώ αλλά όχι των ανεύθυνων πρακτικών των τραπεζών και των μετόχων τους» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Κύπρο που διαδέχθηκαν την απόφαση του Ευρω-γκρουπ της 16/03/2013 και τις μέχρι τώρα κινήσεις.

Και συνέχισε :
«Η απόφαση της Κυπριακής Βουλής έρχεται να επιβεβαιώσει το αδιέξοδο της απόφασης του Eurogroup της 16ης Μαρτίου για επιβάρυνση όλων των καταθετών έστω και με διαφορετικό συντελεστή, παρά την προηγούμενη συμφωνία που υπήρχε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για προστασία των καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι 100.000 Ευρώ.
Μιας απόφασης που μοιράζει άδικα το βάρος της οικονομικής διάσωσης του νησιού, πλήττοντας καίρια την όποια εμπιστοσύνη είχε απομείνει στους απανταχού Ευρωπαίους μικροκαταθέτες, χωρίς ταυτόχρονα να παίρνει αποφασιστικά μέτρα απέναντι στο πρόβλημα των φορολογικών παραδείσων και του φορολογικού ντάμπινγκ.

H λύση (και) για την Κύπρο δεν μπορεί παρά να βασίζεται στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Το Eurogroup και οι κυβερνήσεις των χωρών θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν αντέχει άλλες «ειδικές» περιπτώσεις, άλλες ασκήσεις επί χάρτου, άλλα πειράματα με απρόβλεπτες συνέπειες για τις ζωές των ανθρώπων.

Αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις σε κάθε χώρα πρέπει να προετοιμαστούν για τις νέες ...
επιλογές. Πρέπει να αντιληφθούν πως η μη βιώσιμη «ανάπτυξη» των τελευταίων ετών, η λανθασμένη και αδιέξοδη εφαρμοζόμενη πολιτική πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε μία κοινή πολιτική σε θέματα τραπεζικά, φορολογικά, οικονομικά και κοινωνικά, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.
Οι αλλαγές φυσικά δεν γίνονται με άνωθεν εντολές αλλά ως αποτέλεσμα ενός σωστού και ισορροπημένου σχεδιασμού, δεν γίνονται με αποσπασματικές κινήσεις και με ιδιοτελείς προσεγγίσεις και πολύ περισσότερο δεν γίνονται μέσα σε μια βραδιά, χρειάζεται επαρκής χρόνος προσαρμογής και στήριξη των αποφάσεων από τις πλειοψηφίες των κοινωνιών.
Αλλιώς όλα μπορεί να καταρρεύσουν, ακόμα και οι πιο καλές προθέσεις μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή».

Η Κύπρος αντιμετωπίζει, όπως κι άλλες χώρες, μια κρίση που οφείλεται σε σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας αλλά και της ευρωζώνης, καθώς και στο φορολογικό και  χρηματοπιστωτικό της σύστημα (χαμηλοί συντελεστές φορολογίας, χιλιάδες off-shore εταιρίες, περιορισμένοι μηχανισμοί ελέγχου της φοροαπάτης, διευκόλυνση της κάλυψης της φοροδιαφυγής).
Ειδικά σε σχέση με το τραπεζικό της σύστημα είναι γεγονός ότι δεν είναι η μόνη χώρα που έχει δυσανάλογα μεγάλη εξάρτηση από ένα τέτοιου είδους τραπεζικό σύστημα (από το οποίο εξαρτάται το 40% του ΑΕΠ της χώρας). Φορολογικοί παράδεισοι και καταφύγια για περιουσίες που δεν έχουν πληρώσει τους ανάλογους φόρους θεωρείται και το τραπεζικό σύστημα όχι μόνο της Ελβετίας και της Αγγλίας αλλά και του “μικρού” Λουξεμβούργου και άλλων χωρών που μέχρι πρόσφατα αντιδρούσαν στις πολιτικές αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και φοροαπάτης μέσω καλύτερου ελέγχου των τραπεζών (πχ Αυστρία, Λεττονία κα).
«Η Κύπρος και η Ευρωζώνη έπρεπε μέσα από ένα ισορροπημένο και ειλικρινή διάλογο να βρουν κατάλληλες λύσεις. Πολύ ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ούτε στα Κράτη-Μέλη, πρόβλεψη για το πού πάμε και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μια απόφαση που δεν είναι σταθμισμένη και δεν εξετάζει τις πολλαπλές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικονομία, την κοινωνία καθώς και στην γενικότερη ευρωπαϊκή διαδικασία» συνέχισε ο Νίκος Χρυσόγελος.

Οι Πράσινοι υποστηρίζουμε συστηματικά την ανάγκη για ταχεία πρόοδο στην οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ.
Ταχεία πρόοδο και εφαρμογή ενιαίας φορολογικής και οικονομικής πολιτικής.
Απαγκίστρωση από τους φορολογικούς παραδείσους (όλους τους φορολογικούς παραδείσους), ενοποίηση των τραπεζικών συστημάτων των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης, θέσπιση κανόνων κατά του ξεπλύματος χρήματος και της φοροδιαφυγής.
Η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη και όχι μόνο πρέπει να αλλάξει. Πραγματικά αποτελεσματικοί μηχανισμοί εποπτείας, καθώς και διατάξεις που εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια στον τραπεζικό τομέα κάθε χώρας πρέπει να εγκατασταθούν. Απαιτείται να προχωρήσουμε σε βαθιές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, ώστε αυτό να λειτουργεί υπεύθυνα αλλά και όταν με ευθύνη του δημιουργούνται προβλήματα να μην μεταφέρεται το κόστος στους πολίτες, όπως γίνεται σήμερα.
«Είναι ελπιδοφόρο πως η σωστή κατεύθυνση δεν είναι πλέον άγνωστη, ούτε βρίσκεται κλειδωμένη στα συρτάρια τεχνοκρατών. Λίγες μόλις μέρες πριν υπερψηφίστηκε με εντυπωσιακή πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση για το λεγόμενο “two-pack” που αποδομεί σημείο προς σημείο όλη τη συλλογιστική και τη μέθοδο εφαρμογής των αδιέξοδων προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Επίσης, στις 19 Μαρτίου και στη σκιά όλων των εξελίξεων για την Κύπρο, μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έγινε ένα καθοριστικό πρώτο βήμα για νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα δημιουργήσει ένα μηχανισμό αποτελεσματικής τραπεζικής επιτήρησης, απαραίτητο για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης και πραγματικής Οικονομικής Ένωσης.
Απαιτείται άμεσα συστράτευση όλων των ευρωπαϊκών θεσμών και κυρίως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εξεύρεση ενός πραγματικά κοινού ευρωπαϊκού σχεδίου αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που έχει ήδη μετουσιωθεί σε βαθιά οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Ας διορθώσουμε το λάθος της 16ης Μαρτίου. Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί την Κύπρο και μέσω αυτής, την ίδια την Ευρώπη, ας βοηθήσουμε την εξέλιξη της Ευρώπης για να βοηθηθούν οι χώρες» κατέληξε ο Νίκος Χρυσόγελος.

πηγή: ΔΤ  του ευρωβουλευτή