Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Αλλαγές και αναθεώρηση του προϋπολογισμού απαιτεί το ευρωκοινοβούλιο


Αλλαγές και αναθεώρηση του προϋπολογισμού απαιτεί το ευρωκοινοβούλιο

Ριζικές αλλαγές και ρήτρα αναθεώρησης σε δύο χρόνια ζητούν οι πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου στον προϋπολογισμό λιτότητας της περιόδου 2014-2020, τον οποίο ενέκριναν πρόσφατα οι ηγέτες της ΕΕ, σε διαφορετική περίπτωση απειλούν να τον καταψηφίσουν.

Αλλαγές και αναθεώρηση του προϋπολογισμού απαιτεί το ευρωκοινοβούλιο
Στη σημερινή συζήτηση που έγινε στην ευρωπαϊκή Βουλή, παρουσία των προέδρων της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι) ήταν σαφείς ως προς το τελεσίγραφο που έθεσαν.
Ο Ρομπάι υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής πριν από δύο εβδομάδες και έκανε λόγο για μία «καλή συμφωνία», που ικανοποιεί τη βασική προτεραιότητα που είναι οι μελλοντικές επενδύσεις, ενώ τόνισε ότι όλοι προσπάθησαν να πετύχουν τα μεγαλύτερα δυνατά πλεονεκτήματα για τους ευρωπαίους πολίτες.
Σύμφωνα με τον Ρομπάι η συμφωνία βασίστηκε σε τρεις σημαντικές παραμέτρους: στο μέγεθος του προϋπολογισμού, στις προτεραιότητες των δαπανών και στις πηγές εσόδων.
Σε ό,τι αφορά το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού, ο Ρομπάι παραδέχτηκε ότι είναι "μετριοπαθές", δεδομένων των σημερινών δυνατοτήτων και σημείωσε ότι η μείωση σε σχέση με τον προϋπολογισμό της προηγούμενης επταετίας είναι της τάξεως του 3%.
Συνεχίζοντας, ο Ρομπάι συμφώνησε με το ευρωκοινοβούλιο ότι θα πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, επισημαίνοντας ότι οι επισημάνσεις του ευρωκοινοβούλιο για ρήτρα ευελιξίας και αναθεώρησης συμπεριλήφθηκαν τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.
Καταλήγοντας, ο Ρομπάι κάλεσε το ευρωκοινοβούλιο σε διάλογο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το νέο προϋπολογισμό. Όπως τόνισε, ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2014 και θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε βραδυπορία.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτίμησε ότι το επίπεδο των 960 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις και των 908 δισ. ευρώ σε πληρωμές αποτελεί μια «καλή ισορροπία» στην οποία κατέληξαν τα 27 κράτη μέλη με ομοφωνία.
Ο Μπαρόζο παραδέχτηκε ότι η Επιτροπή προτιμούσε ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο που θα στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ωστόσο, τόνισε ότι παρά τις μειώσεις σε σχέση με τον προϋπολογισμό της προηγούμενης επταετίας, τα βασικά στοιχεία έχουν διατηρηθεί.
Σχετικά με την ευελιξία που ζητά το ευρωκοινοβούλιο, ο Μπαρόζο συμφώνησε ότι πρέπει να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερη. Ανέφερε επίσης, ότι η Επιτροπή συμμερίζεται τις ανησυχίες του ευρωκοινοβουλίου όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ πιστώσεων και υποχρεώσεων, ωστόσο πρόσθεσε ότι η διαφορά των 52 δισ. ευρώ μπορεί να γίνει αποδεκτή, εφόσον υπάρχει υψηλό επίπεδο ελαστικότητας για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της η ΕΕ.
Για το ζήτημα των ιδίων πόρων, ο Μπαρόζο τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, ενώ συμφώνησε με το ευρωκοινοβούλιο ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να επανεξεταστεί στο μέσον της επταετίας. «Η Επιτροπή θέλει να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία για τους ευρωπαίους πολίτες», κατέληξε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζόζεφ Ντολ, έκανε λόγο για το «χαμηλότερο ιστορικά προϋπολογισμό της ΕΕ» εν καιρώ κρίσης. Τόνισε ότι ο προϋπολογισμός στον οποίο συμφώνησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, διότι αντιβαίνει στις Συνθήκες της ΕΕ, καθώς δημιουργείται έλλειμμα μεταξύ πληρωμών και δεσμεύσεων.
Συνεχίζοντας, ο Ντολ δήλωσε «απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, διαπιστώνοντας ότι η Ευρώπη κατευθύνεται προς λάθος κατεύθυνση, πως η «αλληλεγγύη» είναι απλώς μια λέξη και πως η Ευρώπη παρασύρεται από εθνικούς εγωισμούς.
«Το ΕΚ δεν είναι συνέλευση παλαβών. Δε ζητάμε τεράστιο προϋπολογισμό, αλλά ρεαλιστικό», δήλωσε ο Ντολ, ζητώντας μια ξεκάθαρη συμφωνία με ρήτρα αναθεώρησης σε δύο χρόνια. «Δεν θα δεχτούμε ποτέ προϋπολογισμό λιτότητας για επτά χρόνια», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΕΛΚ.
Για έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό έκανε λόγο με τη σειρά του ο Πρόεδρος των Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα, τονίζοντας ότι η ομάδα του δεν πρόκειται να τον εγκρίνει, ως έχει. Αναφερόμενος στις δαπάνες για την ανεργία των νέων, ο Σβόμποντα εκτίμησε ότι 6 δισ. ευρώ δεν είναι αρκετά. Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα της φτώχειας που ενισχύονται σε όλη την Ευρώπη, ο Σβόμποντα δήλωσε ότι οι
προτάσεις του Ρομπάι και των ηγετών της ΕΕ «μας κάνουν να ντρεπόμαστε». «Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε επταετία με ένα μίνι προϋπολογισμό. Μιλάμε για επταετία λιτότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, ζητώντας ουσιαστική ρήτρα αναθεώρησης.
«Το ζήτημα δεν είναι τα νούμερα, αλλά η φιλοσοφία», τόνισε ο Σβόμποντα και κατέληξε λέγοντας: «Ο προϋπολογισμός αυτός είναι απαράδεκτος και θα τον καταψηφίσουμε. Απαιτούμε ουσιαστικές αλλαγές για να μπορέσουμε να τον δεχτούμε.
Ο Πρόεδρος των Φιλελεύθερων, Γκι Βερχόφστατ δήλωσε σκωπτικά ότι το νέο ΠΔΠ είναι αντιγραφή του προηγούμενου με λιγότερα κονδύλια για τη γεωργία, την καινοτομία και την έρευνα. Τόνισε, επίσης, ότι η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής δεν περιέχει καμία συγκεκριμένη πρόταση για τους ίδιους πόρους της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Γκι Βερχόφστατ θα πρέπει να υπάρξει ρήτρα αναθεώρησης, μετά τις ευρωεκλογές.
Τέλος, η Ρεμπέκα Χαρμς από τους Πράσινους τόνισε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι καλός, ότι η συμφωνία επετεύχθη χωρίς διαφάνεια και ότι το ευρωκοινοβούλιο δεν έχει στη διάθεσή του συγκεκριμένα νούμερα.
Η ίδια επισήμανε ότι οι συνολικές περικοπές για την επταετία ανέρχονται σε 90 δισ. και ότι οι αποκλείσεις μεταξύ πληρωμών και υποχρεώσεων βάζουν την Ευρώπη σε ελλειμματική πολιτική. Η Χαρμς εμφανίστηκε δύσπιστη για το πώς θα μπορέσει να αναθεωρηθεί ομόφωνα ο προϋπολογισμός μετά από δύο χρόνια.
Η Χαρμς είπε πως «είμαστε πιο φιλόδοξοι, αλλά καθόλου παράλογοι», ζητώντας έναν προϋπολογισμό που επιτρέπει τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη και ένα Ταμείο Συνοχής που να τονώνει την ανάπτυξη σε περίοδο κρίσης. «Το κείμενο αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε», κατέληξε η Αντιπρόεδρος των Πρασίνων.