Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

έγκλημα κατά την Λίμνης Κορώνειας


ΘΕΜΑ :

Ανακοίνωση του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της ΔΗΜΑΡ για τη Λίμνη Κορώνεια.


Το συνεχιζόμενο επί δεκαετίες έγκλημα κατά την Λίμνης Κορώνειας πήρε αυτές τι μέρες "ειδικό ευρωπαϊκό βραβείο" μέσω της καταδίκης της χώρας μας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο μετά από πολύ μεγάλη ανοχή που έδειξαν οι υπηρεσίες της Ε.Ε. υπέρ των ελληνικών αρχών.

Η καταδίκη ήταν αναμενόμενη και αποτελεί το επιστέγασμα της ανευθυνότητας , του κακού συντονισμού και της  ‘’συναρμοδιότητας’’  των ελληνικών αρχών. Η  χώρα μας καταδικάστηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2013 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι οι  ελληνικές αρχές παρέβησαν τις υποχρεώσεις της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας και της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για την επεξεργασία αστικών λυμάτων μη λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή της υποβάθμισης της λίμνης Κορώνειας.



Οι ευθύνες για αυτή την τραγική υπόθεση που διαχρονικά υποτίθεται η Ελληνική πολιτεία μέσω των φορέων και υπηρεσιών της προσπαθεί από το 1998  δηλ. σχεδόν 13 χρόνια να αντιμετωπίσει είναι τραγικές και σε αυτές συμμετέχουν τόσο οι κεντρικοί φορείς όσο και οι περιφερειακοί και τοπικοί φορείς της πολιτείας.

Οι περιοχές υψηλής οικολογικής σημασίας υπαγόμενες σε ευρωπαϊκά και διεθνή καθεστώτα αποτελούν για την πατρίδα μας όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον της , απαιτούν πολιτική βούληση , ολοκληρωμένο σχεδιασμό , επιχειρησιακή ικανότητα και κυρίως αποτελεσματικότητα και συνέργεια..

Η χρηματοδότηση τέτοιων πολύπλοκων περιβαλλοντικών έργων που έχουν κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση δεν αρκεί για να διασφαλίσει την επιτυχία τους. Η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των χρηστών του συγκεκριμένου οικοσυστήματος [ Γεωργοί – Ψαράδες – Βιομήχανοι ] και των κατοίκων είναι απαραίτητη προϋπόθεση  οποιασδήποτε σοβαρής προσπάθειας ανασύστασης του οικοσυστήματος..

Το συνολικό οικοσύστημα των Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών απαιτεί άμεσες λύσεις προκειμένου αφενός να σώσουμε ότι μπορούμε από την Κορώνεια  αφετέρου να μην οδηγήσουμε και την Λίμνη Βόλβη σε αυτή την κατάσταση , πράγμα που αργά αλλά σταθερά έχει ήδη αρχίσει να συντελείται..

Το ΥΠΕΚΑ [ Δ/νση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού ,της  ΕΓΥ και του φορέα προστασίας των Λιμνών ] πρέπει να αναλάβει  δράση συντονιστή , ελεγκτή και επιταχυντή,  γιατί η σωτηρία της Κορώνειας είναι Εθνικό ζήτημα και όχι περιφερειακό για να παίζουν κάποιοι παιχνιδάκια σε βάρος του οικοσυστήματος, της τοπικής κοινωνίας και της ανάπτυξης της περιοχής.

Το ΥΠΑΑΤ πρέπει να αναλάβει το μεγάλο μέρος της ευθύνης που του αναλογεί σχετικά με την ορθολογικότερη χρήση του αρδευτικού νερού. Η Αποκεντρωμένη διοίκηση Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας μέσω της Δ/νσης Υδάτων και Δ/νσης Δασών έχει να ξαναδεί το θέμα των γεωτρήσεων και των φερτών υλών από τα ορεινά, ενώ η ΠΚΜ να δεί μέσω των υπηρεσιών της τα θέματα τήρησης των Π.Ο. των βιομηχανικών μονάδων  , και κατασκευής των ειδικών τεχνικών έργων αποκατάστασης της Λίμνης Κορώνειας.







26 / 02 / 13