Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Πρόταση της ΔΗΜΑΡ για μικρομεσαίους Του Δημήτρη Τσιούφου


Πρόταση της ΔΗΜΑΡ για μικρομεσαίους

Πρόταση της ΔΗΜΑΡ για μικρομεσαίους
Του Δημήτρη Τσιούφου
Με πρόταση - στόχο που προβλέπει την αισθητή μείωση της επιβάρυνσης στη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία, αλλά την αύξηση των φορολογικών βαρών σε όσους κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, θα προσέλθει η ΔΗΜ.ΑΡ. στη διαβούλευση με τον Γ. Στουρνάρα για τον καθορισμό του νέο ενιαίου φόρου για τα ακίνητα, ενώ θα ζητήσει να υπάρξει ειδική φορολογική μεταχείριση των μακροχρόνια ανέργων και διευκολύνσεις για την καταβολή του φόρου.
Η πρόταση την οποία επεξεργάστηκε το οικονομικό επιτελείο της ΔΗΜ.ΑΡ. και θα παρουσιάσει στην επικείμενη τριμερή σύσκεψη ο Δημ. Χατζησωκράτης, σε ό,τι αφορά τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας στον αστικό ιστό φυσικών προσώπων προβλέπει αφορολόγητο 50.000 ευρώ και κλιμάκωση του φορολογικού συντελεστή που θα ξεκινά από το 0,1% για 50.000 - 100.000 ευρώ, το 0,2% για 100.001 - 200.000 και κλιμακούμενος θα φτάνει έως και το 1,5% για ακίνητη περιουσία άνω των 4 εκατ. ευρώ.
Συντελεστής
Προβλέπεται επίσης ειδικός φορολογικός συντελεστής 0,8% για τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, για την ακίνητη περιουσία νομικών προσώπων ο συντελεστής φορολόγησης προτείνεται να είναι της τάξεως του 0,2% για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα κτίσματα και οικόπεδα και 0,6% επί της αξίας των ακινήτων που εκμισθώνονται, ενώ για τα μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα οι συντελεστές μειώνονται στο ήμισυ, δηλαδή στο 0,1% και στο 0,3% αντιστοίχως.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία των αγροτεμαχίων, η ΔΗΜ.ΑΡ. προτείνει τον διαχωρισμό τους σε μη αγροτικά και αγροτικά, ώστε να φορολογούνται με διαφορετικό τρόπο. Για τα μη αγροτικά προτείνεται η αντικειμενική τους αξία να απομειώνεται κατά 50% και προστίθεται στην ακίνητη περιουσία στον αστικό ιστό.
Για παράδειγμα ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 200 χιλ. ευρώ και ενός αγροτεμαχίου που δεν καλλιεργείται αξίας 100 χιλ. ευρώ θα φορολογηθεί με την κλίμακα των εντός σχεδίου ακινήτων για 250 χιλ. ευρώ. Τα αγροτικά προτείνεται να φορολογούνται με μικρότερους φορολογικούς συντελεστές και με μεγαλύτερου εύρους κλιμάκια, ενώ το αφορολόγητο όριο θα φτάνει τις 20.000 - 30.000 ευρώ, ενώ θα επισημανθεί ότι πρέπει να υπάρξει και δίκαιη φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας.
Με βάση του υπολογισμούς της ΔΗΜ.ΑΡ. με τον τρόπο αυτό φορολόγησης θα υπάρχουν έσοδα ενός δισ. ευρώ ετησίως και παράλληλα θα επέλθει αισθητά χαμηλότερη επιβάρυνση στις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες -από όσο αθροιστικά επιβάρυναν οι παλαιοί φόροι μαζί με το ειδικό τέλος- ενώ αντίστροφα για τη μεγάλη ιδιοκτησία η φορολογική επιβάρυνση να είναι σαφώς μεγαλύτερη, ώστε ο νέος φόρος να είναι κοινωνικά αναλογικός.
Ανεργοι
Ταυτόχρονα προτείνεται να υπάρξει ειδικοί φορολογική μεταχείριση- ελάφρυνση των μακροχρόνια ανέργων ώστε αυτοί να απαλλάσσονται για φόρο έως 300 ευρώ, ενώ οι άνεργοι να μην αποδίδουν φόρο έως 150 ευρώ. Παράλληλα και καθώς το 2013 οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν σωρευτικά φόρους για τα τρία προηγούμενα χρόνια, συν τους φετινούς, προτείνεται:
  • Να υπάρξει αύξηση του αριθμού των δόσεων και χρονική παράταση.
  • Να υπάρξει έκπτωση τουλάχιστον 10% για όσους καταβάλλουν εφάπαξ το ποσό.
  • Να δοθούν από τις τράπεζες ειδικά άτοκα δάνεια, εξοφλούμενα σε 36 δόσεις για όσους αδυνατούν να πληρώσουν εφάπαξ. Ετσι οι τράπεζες θα επωφελούνται από την έκπτωση 10%, ενώ οι δανειολήπτες θα εξοφλούν σε δόσεις χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση και χωρίς τόκους.
Τέλος, προτείνεται μηδενική φορολόγηση (ως κίνητρο) σε όσους δεν καλλιεργούν τα χωράφια τους και είναι διατεθειμένοι να τα παραχωρήσουν για 10 - 15 χρόνια σε ακτήμονες ή σε επαγγελματίες αγρότες, για καλλιέργεια ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση.