Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Πλούσιοι και φτωχοί: Ο παραλογισμός του σύγχρονου κόσμου


Font Size Larger Font Smaller Font
AddThis Social Bookmark Button
Rich-Versus-Poor1
Άννα Καττή.
Εν' όψει του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο  οργανισμός διεθνούς ακτιβισμού κατά της φτώχειας "Oxfam" εκπόνησε  έκθεση στην οποία αναφέρεται πως μόνο το περσινό εισόδημα των 100 πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη είναι αρκετό για να καλύψει 4 φορές την παγκόσμια φτώχεια!
Σύμφωνα με την έκθεση υπό τον τίτλο «Το κόστος της ανισότητας: Πώς ο πλούτος και τα ακραία εισοδήματα βλάπτουν όλους μας», το πλουσιότερο 1% του πλανήτη αύξησε τα εισοδήματά του κατά 60% την τελευταία 20ετία.  Επίσης, η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν δυσκόλεψε τη διαδικασία πλουτισμού του αλλά την επιτάχυνε.
Ενώ οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη απολαμβάνουν καθαρό ετήσιο εισόδημα των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα.
«Δεν μπορούμε πλέον να προσποιούμαστε ότι η δημιουργία πλούτου για λίγους, αναπόφευκτα θα ωφελήσει τους πολλούς - πάρα πολύ συχνά ισχύει το αντίθετο", δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Oxfam, Μπάρμπαρα Στόκινγκ. «Η συγκέντρωση των πόρων στα χέρια του 1% μειώνει την οικονομική δραστηριότητα και κάνει δύσκολη τη ζωή όλων των άλλων».
Σύμφωνα με την Στόκινγκ, από τους «φορολογικούς παραδείσους» μέχρι την αδύναμη εργατική νομοθεσία, οι πλουσιότεροι επωφελούνται από ένα σύστημα το οποίο είναι στημένο υπέρ τους.
«Είναι καιρός οι ηγέτες μας να προχωρήσουν σε μια μεταρρύθμιση του συστήματος, έτσι ώστε να λειτουργεί προς όφελος του συνόλου της ανθρωπότητας και όχι για  μια παγκόσμια ελίτ».