Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

«Φαινόμενο πολιτικής παρακμής» η κατάληψη στη ΔΗΜΑΡ


«Φαινόμενο πολιτικής παρακμής» η κατάληψη στη ΔΗΜΑΡ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΗΛΙΑΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013
Η κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ από 50 αντιεξουσιαστές το πρωί της 9ης Ιανουαρίου, «δεν ήταν συμβολική», όπως τη χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε με νόημα στελέχη του κόμματος. Εκφράζουν σκεπτικισμό και απευθύνουν σκληρούς χαρακτηρισμούς στους παλιούς συντρόφους τους.  
Ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός διακρίνεται για την ευθύτητα με την οποία διατυπώνει τις απόψεις του. «Η χρήση βίας είναι εκτός δημοκρατικής λειτουργίας», σημειώνει όταν τον ρωτάμε για τα επίμαχα γεγονότα. «Οτιδήποτε, κατάληψη, προπηλακισμός, καταστροφή, εμπρησμός, σε καθεστώς δημοκρατίας είναι φασισμός. Ακούω βουλευτές, και αριστερούς βουλευτές, δημοσίως, ακόμα και μες στη Βουλή, να δηλώνουν: "Θα φάτε ξύλο". Ολοι αυτοί είναι φασίστες. Και ξέρετε; Δεν πιστεύω στη θεωρία των δύο άκρων. Δεν υπάρχουν δύο άκρα. Ενα είναι το άκρο: ο φασισμός».
Η βουλευτής του κόμματος Μαρία Γιαννακάκη είναι, επίσης, κατηγορηματική. «Η κατάληψη των γραφείων πολιτικού κόμματος δεν συνάδει με κανενός είδους πολιτική σύγκρουση ή ιδεολογική αντιπαράθεση», δηλώνει. «Αποτελεί φαινόμενο πολιτικής παρακμής που αγγίζει τα όρια της εκτροπής γιατί ακυρώνει, έστω συμβολικά και για μικρό χρονικό διάστημα, τη δημοκρατική εκπροσώπηση της λαϊκής βούλησης και παραπέμπει σε αλήστου μνήμης  εποχές όπου παρακρατικοί μηχανισμοί καταλάμβαναν γραφεία αριστερών κομμάτων. Η δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ αποδεικνύει ότι οδηγείται σε ιδρυτικό συνέδριο χωρίς να έχει επιλέξει εάν επιθυμεί να αποτελέσει  κόμμα εξουσίας ή ομπρέλα  που συσπειρώνει ασύμβατες ιδεολογικοπολιτικές αναζητήσεις, αλλά και πρακτικές που δεν ταιριάζουν ούτε σε φοιτητική παράταξη των αρχών της μεταπολίτευσης».
«Οπως στη χούντα». «Η τελευταία φορά που είχε γίνει "έφοδος" σε γραφεία κόμματος της Αριστεράς έγινε από στρατιώτες τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967 στα γραφεία της ΕΔΑ», σημειώνει από τη δική του σκοπιά ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της ΕΕ του κόμματος, ο οποίος θεωρεί όσα έγιναν απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά. «Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στον γνωστό τρόπο, με τους συμψηφισμούς και τα μισόλογα», προσθέτει. «Καταδίκασε την ενέργεια με μία απλή φράση μέσα σε ένα εκτενές κείμενο. Απουσιάζει δηλαδή, για μία ακόμα φορά, μια σαφής και καθαρή αποδοκιμασία - όπως για παράδειγμα έκανε το ΚΚΕ - σε εξτρεμιστικές δράσεις που ενισχύουν τον κύκλο της έντασης και τραυματίζουν τη δημοκρατική ομαλότητα».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Παπαδόπουλος, από την πλευρά του, θεωρεί ότι και στην περίπτωση της κατάληψης των γραφείων της ΔΗΜΑΡ ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά μια στάση ίδια, σε όλα τα γεγονότα - «αντιφατική, ενοχική, δίβουλη και αυτοαναιρετική», τη χαρακτηρίζει. Επίσης θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δομικό πρόβλημα με τη βία λόγω της πολυσυλλεκτικότητάς του. Και κλείνοντας, κάνει μια υπόθεση για να διατυπώσει μια ερώτηση: «Αν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής είχαν κάνει κατάληψη σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο θα ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ή όχι, την επέμβαση της Αστυνομίας;».