Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Τι συνιστά βία; Του Θεοχάρη Γαλιαλίδη


Τι συνιστά βία; Του Θεοχάρη Γαλιαλίδη Επιλεγμένο

24 Ιαν 2013 @ 21:49 | Έγραψε η Συντακτική ομάδα
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τι συνιστά βία; Του Θεοχάρη Γαλιαλίδη




Τι συνιστά βία; 
Του Θεοχάρη Γαλιαλίδη 

Μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, τις εκρήξεις, τους εμπρησμούς, τη σφαίρα στο γραφείο του Προέδρου της ΝΔ κλπ, όλα τα κόμματα επισημαίνουν σε διάφορους τόνους ότι «Η βία είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται» ! 
Ουδείς διαφωνεί επ’αυτού. Ποια βία εννοούν όμως ;
Ασφαλώς και μόνο την προφανή φυσική βία, τους τραμπουκισμούς, τους πυροβολισμούς, τα γκαζάκια, τους προπηλακισμούς ! 
Η βία όμως δεν τελειώνει σε αυτά. Υπάρχει και η άλλη, η μόνιμη και συγκεκαλυμμένη βία. 
Μήπως δεν είναι βία η κομματοκρατία των τελευταίων 40 ετών ? 
δεν είναι βία οι διορισμοί  ημετέρων στο δημόσιο ?
δεν είναι βία συγκεκριμένες ομάδες να έχουν τόσα προκλητικά προνόμια ?
δεν είναι βία ο ιδιωτικός υπάλληλος ή εργάτης να αντιμετωπίζεται ως πολίτης Β κατηγορίας ακόμα και από το Νόμο ?
δεν είναι βία άλλοι να πληρώνονται χρυσάφι την τεμπελιά τους κι άλλοι να γερνάνε στη σκαλωσιά και στο νταμάρι για ένα κομμάτι ψωμί ?
δεν είναι βία ο εκφοβισμός και η κατατρομοκράτηση αυτού του δύσμοιρου λαού, προκειμένου να οδηγηθεί σε αδράνεια και μοιρολατρία ?
δεν είναι βία να εξαφανίζεται μια λίστα με πιθανούς φοροφυγάδες και οι ένοχοι να μας ζητάνε και τα ρέστα ?
δεν είναι βία οι ατελείωτοι διάλογοι και αντιπαραθέσεις στα ΜΜΕ που κατά ένα μαγικό τρόπο πάντα αμελούν το πραγματικά σημαντικό και ασχολούνται με ανοησίες ?
δεν είναι βία να τρως στη μάπα τον κάθε ανεπρόκοπο που θέλει να παρουσιαστεί ως πολιτικός, σωτήρας, συνδικαλιστής, και δεν συμμαζεύεται ? 
δεν είναι βία να πληρώνεις με δανεικά απίθανες στρατιωτικές αγορές πανάκριβων πολεμικών συστημάτων επειδή οι πολιτικοί σου είναι δέσμιοι της άστοχης εξωτερικής πολιτικής τους ή της αέναης ανάγκης τους για μίζες ? 
δεν είναι βία που αυτοί που πιο έντονα σήμερα διαμαρτύρονται είναι αυτοί που υπήρξαν οι ευνοημένοι του πολιτικού συστήματος, που διορίστηκαν από το παράθυρο, που πληρώνονταν υπερβολικά για τη δουλειά που έκαναν ή δεν έκαναν, που έβγαλαν τον εργασιακό τους βίο μέσα στα γραφεία των βουλευτών, που πήραν συντάξεις και εφάπαξ πριν προλάβουν να δουλέψουν ? που έκαναν διακοπές στο Λονδίνο με τα λεφτά που πλήρωνε ο λαουτζίκος στη ΔΕΗ ?
δεν είναι βία να είσαι ιδιώτης που έχει λαμβάνειν από αυτό το ακατονόμαστο ελληνικό δημόσιο επιστροφές ή πληρωμές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και την ίδια ώρα να καταστρέφεται η επιχείρησή σου λόγω της άρνησης του δημοσίου να σε πληρώσει ? και να πηγαίνεις και φυλακή αν εσύ έχεις μια μικρή οφειλή προς το κράτος ?
δεν είναι βία να αρνείται το δημόσιο τον συμψηφισμό οφειλών με τους ιδιώτες? επικαλούμενο οικονομική αδυναμία, παρότι την ίδια στιγμή πληρώνεται κανονικά όλο το πολιτικό προσωπικό με πρώτους τους βουλευτές, τους υπουργούς και λοιπούς παρατρεχάμενους? μήπως παραιτήθηκε κάποιος από αυτούς από το μισθό του, σε ένδειξη ευσυνειδησίας ή πατριωτισμού?
δεν είναι βία να μην μπορεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να ζεσταθεί φέτος το χειμώνα ?
δεν είναι βία οι 20.000 άστεγοι στην ΑΘήνα ?
δεν είναι βία όταν γίνεται τόσος λόγος για το μικρό παιδάκι του Χ  υπουργού αλλά κανείς δεν μιλά για τα χιλιάδες μικρά παιδάκια των λαϊκών οικογενειών που βασανίζονται από την ανέχεια?
δεν είναι βία να προσπαθούν μόνιμα τα ΜΜΕ να σε αποπροσανατολίσουν?
δεν είναι βία η απειλή της απόλυσης?

δεν είναι βία να στερείται ο μέσος έλληνας τα απαραίτητα και την ίδια ώρα όλοι όσοι έκλεψαν, διορίστηκαν, διεπλάκησαν, διεφθάρησαν, να απολαμβάνουν τη σοδειά τους από το αίμα του λαού αυτού?

δεν είναι η έλλειψη τιμωρίας για του δοσίλογους, τους κλέφτες, τους μιζαδόρους, τους ανίκανους, ΣΚΛΗΡΗ ΒΙΑ ενάντια στον πολίτη που καλείται να ξοφλήσει το λογαριασμό τους ?
δεν είναι η ΑΝΕΡΓΙΑ και η ΦΤΩΧΕΙΑ η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΙΑ ???

Προς αποφυγή παρερμηνείας, μετ’επιτάσεως σημειώνω ότι ο υπογράφων δεν δικαιολογεί πράξεις φυσικής βίας, όπως αυτές για τις οποίες γίνεται λόγος τελευταία. Η αντίδραση με βία έχει πάντα αρνητικές συνέπειες για την ίδια την κοινωνία και όχι για τους κυβερνώντες. Στη Δημοκρατία ο λαός έχει ειρηνικά όπλα για την εκδήλωση της αντίθεσής του στην ασκούμενη πολιτική με κορυφαίο την ψήφο του. Εάν αυτό το όπλο δεν χρησιμοποιείται συνετά, τότε τα αποτελέσματα είναι αυτά που ζούμε.
Γαλιαλίδης Θεοχάρης 
(δικηγόρος)
xarisgalial@yahoo.gr