Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ


Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Εκτιμήσαμε τις εξελίξεις με το Eurogroup. Θεωρούμε ότι είναι σε ιδιαίτερα θετική κατεύθυνση τα όσα έχουν αποφασιστεί. Από εκεί και πέρα απομένουν αυτά που πρέπει να γίνουν από εμάς στο εσωτερικό της χώρας. Μιλήσαμε για την ανάπτυξη βάζοντας συγκεκριμένους στόχους, προκειμένου να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας. Θέλουμε η ανάπτυξη να γίνει για πάρα πολλούς λόγους, αυτονόητους λόγους. 

Συζητήσαμε ακόμη για τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία του κράτους αλλά και με την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και για την αναγκαία συνεκτικότητα της κυβέρνησης. Βεβαίως, κατέγραψα την ανάγκη να προωθηθεί άμεσα ένα κοινωνικό δίκτυ προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας σε αυτό τον τόπο. 
Η συζήτηση μας αναφέρθηκε και σε επιμέρους ζητήματα, που έχουν σχέση με τους αγρότες, με ευπαθείς ομάδες, με την ανάγκη να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τις νέες και τους νέους πολίτες αυτού του τόπου. 
Η συζήτηση μας και η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και πρέπει να συνεχιστεί, προκειμένου με πάρα πολύ συγκεκριμένο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τα πολλά προβλήματα, τα οποία υπάρχουν και κυρίως να προωθήσουμε τις λύσεις προς όφελος της κοινωνίας. 


Ακολουθούν οι ερωτήσεις:

Δημοσιογράφος: Για ανασχηματισμό μιλήσατε;
Φ. Κουβέλης: Προτού σας πω γι΄ αυτό, θα αναφερθώ και στο φορολογικό. Έχουμε σύμπτωση στα περισσότερα σημεία. Εκεί που υπάρχουν διαφοροποιήσεις, θα έχουμε την αντιμετώπιση τους στο κοινοβούλιο, στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη συζήτηση η οποία ξεκινάει και αύριο. Δεν ετέθη καθόλου, μα καθόλου κατά κυριολεξία, το θέμα του ανασχηματισμού. 

Δημοσιογράφος: Θέμα εκλογικού νόμου, κ. Πρόεδρε, θέσατε;
Φ. Κουβέλης: Όχι, δεν συζητήσαμε για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η πρόταση μου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής αφορά την πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς, ως ένα στοιχείο που μπορεί επί της ουσίας, δημοκρατικά να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, μαζί και με άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα, το πολιτικό σύστημα να αποκτήσει θεσμούς ελέγχου, κοινωνικού ελέγχου και διαφάνειας. 

Δημοσιογράφος: Ο συντονισμός της κυβέρνησης πως θα γίνει καλύτερα αφού φαίνεται ότι δεν προχωρά το άτυπο όργανο, για το οποίο είχατε συζητήσει;
Φ. Κουβέλης: Έχουμε συζητήσει και θα το συγκεκριμενοποιήσουμε τις αμέσως προσεχείς ημέρες πως και με ποιο τρόπο θα εξασφαλίσουμε τον συντονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης με ότι αυτό συνεπάγεται για το κάθε υπουργείο χωριστά. Και ο συντονισμός αυτός όσο και η στήριξη του κυβερνητικού έργου θα υπάρξει.