Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Ζωώδεις συμπεριφορές Tου Aγγελου Σταγκου

Ζωώδεις συμπεριφορές
Tου Aγγελου Σταγκου
Εφτασε προφανώς η στιγμή να μάθουν οι Γερμανοί πως «του Ελληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει». Η επισήμανση του κ. Φούχτελ στα Τρίκαλα ότι στη χώρα του χρειάζονται 1.000 υπάλληλοι στην τοπική αυτοδιοίκηση για να κάνουν τη δουλειά 3.000 Ελλήνων ενεργοποίησε τα ακοίμητα και αδούλωτα αντανακλαστικά εργαζομένων στον Δήμο Θεσσαλονίκης -πιθανώς και άλλων δήμων της περιοχής-, οι οποίοι δεν άντεξαν την προσβολή και επιτέθηκαν χθες στον Γερμανό υφυπουργό και τη συνοδεία του, που είχαν την απρονοησία να συμμετάσχουν σε μία συνάντηση δημάρχων στον χώρο της ΔΕΘ.
Ολα αυτά έγιναν αυθόρμητα, η αστυνομία δεν κατάφερε, ή δεν θέλησε, να συγκρατήσει τους εξαγριωμένους επιτιθέμενους, οι εικόνες έφτασαν φυσικά στη Γερμανία, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έκανε το καθήκον της καλύπτοντας και δικαιολογώντας τα παλικάρια της, ο αρμόδιος υπουργός Ευρ. Στυλιανίδης έκανε μία χλιαρή ανακοίνωση που στηλίτευε τα επεισόδια, τα μίντια μετέδωσαν την «είδηση» άχρωμα και ορισμένα με έκδηλη χαιρεκακία. Και πάμε παρακάτω.
Αυτά δεν γίνονται ούτε στην Ουγκάντα. Η κρίση φυσικά κρύβει ρατσισμό και πάντως άγνωστο αν γίνονται ή δεν γίνονται ούτε στην Ουγκάντα. Το σίγουρο είναι ότι γίνονται στην «πολιτισμένη» Ελλάδα και δεν είναι η πρώτη φορά. Αντίθετα είναι η πολλοστή και τέτοιες ζωώδεις συμπεριφορές είναι στην πραγματικότητα μέρος της καθημερινότητάς μας, είτε θέλουμε να το παραδεχθούμε είτε όχι. Αυτή είναι η αλήθεια, όπως είναι αλήθεια ότι η κοινωνία μας στο σύνολό της ανέχεται και βρίσκει δικαιολογίες για όσα γίνονται στα γήπεδα, στα πανεπιστήμια, στους δρόμους και όπου αλλού οι δράστες βρίσκουν τρόπο να κρύβονται στο πλήθος, την ανωνυμία και κάτω από κουκούλες.
Το ζήτημα δεν είναι αν οι εικόνες της χθεσινής επίθεσης έφτασαν στη Γερμανία από την οποία πασχίζουμε να ακούσουμε ένα «ναι» για να μην καταβαραθρωθούμε. Το ζήτημα είναι ότι αρνιόμαστε να ακούσουμε αλήθειες, ότι δεν θέλουμε να παραδεχθούμε στην προκειμένη περίπτωση ότι όντως η οργάνωση και η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι παράδειγμα προς αποφυγή, ακόμη και για την Ελλάδα. Ποιος δηλαδή δεν ξέρει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι άντρο διαφθοράς, όπως επισημαίνει κάθε χρόνο η έκθεση του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης; Ποιος δεν παραδέχεται ότι το υπαλληλικό επίπεδο στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι γενικά χαμηλότερο και από εκείνο του στενού δημόσιου τομέα; Και ποιος δεν γνωρίζει ότι η γραφειοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις φόρτωσαν τους δήμους με τριπλάσιο προσωπικό από αυτό που κανονικά θα χρειάζονταν;
Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα χθεσινά επεισόδια σε βάρος των Γερμανών ήταν οργανωμένα. Σιγά μη βρέθηκαν αυθόρμητα στη ΔΕΘ δεκάδες υπάλληλοι δήμων (ήταν υπάλληλοι δήμων όλοι;) επειδή προσβλήθηκαν από δηλώσεις του κ. Φούχτελ στα Τρίκαλα. Ισως όμως το λάθος είναι εκείνων που επιμένουν ότι η Ελλάδα ανήκει και πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη. Που δεν αποκλείεται να αποτελούν οικτρή μειοψηφία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα θαυμάσια σίριαλ του BBC που προβάλλει η ΕΡΤ έχουν θεαματικότητα 4 - 5%, ενώ τα τουρκικά σίριαλ φτάνουν το 25 - 30%...
ΥΓ. Τους παλικαράδες της επίθεσης θα τους βρει και θα τους παραπέμψει άραγε κανείς στη δικαιοσύνη;