Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Aθλιες εικόνες


Aθλιες εικόνες

Οι άθλιες εικόνες που χαρακτηρίζουν αποκλειστικά το ΑΠΘ τους τρεις τελευταίους μήνες είναι το κατώτατο στάδιο μιας τυφλής πορείας πολλών μηνών.
Η προσχηματική εναντίωση του πρυτανικού συμβουλίου, ακόμα και στον πρόσφατο νόμο για τα ΑΕΙ, που επιχειρεί να άρει τις όποιες αστοχίες του προηγούμενου, πήρε τα ακραία χαρακτηριστικά «πολέμου μέχρις εσχάτων» εναντίον των ίδιων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Η εκλεγμένη πρυτανική αρχή επέλεξε να «συγκρουστεί με το τρένο» αντί να επιχειρήσει να προλάβει τα αδιέξοδα, με βάση τις αρχές της χρηστής διοίκησης. Αφήνοντας ένα χρόνιο πρόβλημα (αυτό των «εργολαβικών υπαλλήλων») να κακοφορμίσει, στις συνθήκες της αναγκαίας περιστολής δαπανών, αντί να προσπαθήσει να το διαχειριστεί με ριζικά διαφορετικό τρόπο από τον συνήθη στις προηγούμενες διοικήσεις, εγκλώβισε ολόκληρο το πανεπιστήμιο σε ένα αδιέξοδο.
Ταυτόχρονα, η διαστρεβλωμένη αντίληψη περί ακαδημαϊκού ασύλου, το οποίο υπάρχει ακριβώς για να προστατεύει την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου, το μετέτρεψε σε «χώρο εκτός νόμου» του ελληνικού κράτους. Τα φαινόμενα βίας και προπηλακισμών καθηγητών και φοιτητών, οι καταλήψεις ακαδημαϊκών ή χώρων διοίκησης, έχουν παροξυνθεί τους τελευταίους μήνες, υποδαυλιζόμενα από την αδράνεια και την αδιαφορία των πρυτανευόντων ακαδημαϊκών δασκάλων, οι οποίοι ακριβώς θα όφειλαν να διδάσκουν, εκτός από την επιστήμη τους, και το μεγαλείο του «φυλάττειν Θερμοπύλες από τους βαρβάρους».
Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την εικόνα, την καθημερινότητα και την ρυπαρότητα που έχει εγκατασταθεί στο ΑΠΘ.
Καλούμε το πρυτανικό συμβούλιο, αλλά και κάθε άλλον νόμιμο όργανο του πανεπιστημίου, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις για την άμεση άρση των αδιεξόδων και την επαναφορά του ΑΠΘ σε τροχιά ακαδημαϊκής και δημοκρατικής λειτουργίας.
Καλούμε το πρυτανικό συμβούλιο να αναλογιστεί τις ευθύνες του. Η ακαδημαϊκή κοινότητα αν θέλει, έχει το ανθρώπινο δυναμικό, τους θεσμούς και το νομικό πλαίσιο ώστε να προχωρήσει στην επίλυση του προβλήματος.

Τμήμα Παιδείας
Π.Ε.Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ, 29/11/12

Share this post