Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΔΡΑΜΑΣ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΕΡΠΟΝΤΑ ΕΚΦΑΣΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ;


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΡΑΜΑΣ

ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΔΡΑΜΑΣ
ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΕΡΠΟΝΤΑ ΕΚΦΑΣΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ;

Τα θλιβερά από κάθε άποψη γεγονότα στο Παρανέστι Δράμας δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι απότοκος μιας ανύπαρκτης επί σειρά ετών μεταναναστευτικής πολιτικής. Πολιτεία, πολιτικές δυνάμεις, πολίτες και κοινωνία διακατεχόμενοι από το σύνδρομο της στρουθοκαμήλου βάζαμε το κεφάλι μέσα στην άμμο και θεωρούσαμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.
Η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η βαθιά πολιτική κρίση και η κρίση αρχών και αξιών που βιώνει η κοινωνία μας, σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό πρόβλημα και τον λαϊκισμό που κυριαρχεί στο δημόσιο λόγο συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Αρκεί μια θρυαλλίδα, όπως στο Παρανέστι, για να ζήσουμε έκτροπα και θλιβερά από κάθε άποψη επεισόδια σε μια φιλήσυχη κατά τα λοιπά επαρχιακή κωμόπολη.
Η Πολιτεία επιτέλους αποφάσισε να ασχοληθεί με το μεταναστευτικό πρόβλημα. Με λάθος όμως τρόπο, που εξοργίζει τοπικές κοινωνίες, ξεσηκώνει συντηρητικά, ξενοφοβικά και ρατσιστικά ανακλαστικά και εν τέλει ρίχνει νερό στο μύλο του υφέρποντος εκφασισμού της Ελληνικής Κοινωνίας. Φασιστικές περιφερόμενες ομάδες αρπάζουν την ευκαιρία να εκμεταλλευθούν καταστάσεις και γεγονότα και να εμφανίζονται ως υπερασπιστές λαϊκών και εθνικών συμφερόντων !!!
Επί χρόνια θεωρούσαμε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Βάζαμε και πάλι το κεφάλι μας στην άμμο  και πιστεύαμε πως εμάς δεν θα μας αγγίξουν φασιστικές ιδέες και τάσεις που εμφανίζονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Άλλη μια φορά πλανηθήκαμε πλάνη οικτρά !!!
Επιτέλους δίχως λαϊκισμούς και υστερικές φωνές από πολιτευτές, παραγοντίσκους και διαμορφωτές της κοινής γνώμης θα πρέπει ως οργανωμένη κοινωνία να συμφωνήσουμε ότι υπάρχουν δύο προβλήματα που όσο δεν επιλύονται αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας.
Απαιτείται άμεση, ριζική, ορθολογική, σύγχρονη και με βάση τα ευρωπαϊκά και ανθρωπιστικά ιδεώδη και τις αρχές του πολιτισμού μας αντιμετώπιση και επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος. Όσο πρέπει να προστατευθούν τα ατομικά δικαιώματα των μεταναστών, άλλο τόσο οφείλουμε να πάρουμε μέτρα αποφυγής δημιουργίας γκέτο και αύξησης της εγκληματικότητας από αλλοδαπούς που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και να προστατεύσουμε το δικαίωμα της ζωής και ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών. Είναι γεγονός ότι η χώρα μας και καμία χώρα δεν αντέχει ατέλειωτο αριθμό μεταναστών. Για την επίλυση του προβλήματος απαιτείται οργανωμένο σχέδιο και συμμετοχή όλης της κοινωνίας.
Απαιτείται επίσης μια ολοκληρωμένη πολιτική, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικών και πολιτικών παρεμβάσεων που θα περιθωριοποιεί φασιστικές νοοτροπίες και πρακτικές, θα απονομιμοποιεί εγκληματικές ενέργειες φασιστικών ομάδων που δήθεν είναι σε θέση πέραν της νόμιμης πολιτικής διαδικασίας να επιλύσουν προβλήματα.
Δυστυχώς δεν έχουμε καιρό. Τα γεγονότα στο Παρανέστι αποδεικνύουν ότι έχουμε ήδη καθυστερήσει πολύ. Ας ξεκινήσει άμεσα και ας συμμετέχουμε όλοι μας σε μια συζήτηση – διάλογο για όσα αμαυρώνουν τον πολιτισμό μας, στηλιτεύουν τις ζωές μας, επιβουλεύονται το αύριο και το μέλλον μας. Η Πολιτεία, οι πολιτικές δυνάμεις, οι διανοούμενοι, οι επιστημονικοί σύλλογοι και τα συνδικάτα,  η κοινωνία στο σύνολό της οφείλουμε επιτέλους να δράσουμε και να αντιδράσουμε με κάθε δημοκρατικό τρόπο.
                                                                        Το Γραφείο Τύπου
                                                                της Ν.Ε. Δράμας της ΔΗΜΑΡ