Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Κουβέλης: Θα φτάσουμε σε συμφωνία με τους εταίρους


Κουβέλης: Θα φτάσουμε σε συμφωνία με τους εταίρους


«Δεν υπάρχουν εύκολες ή ευχάριστες λύσεις, αλλά δύσκολες πλην αναγκαίες επιλογές» , επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης, υπερασπιζόμενος τη συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση αλλά και την ανάγκη συμφωνίας για τα μέτρα. Μιλώντας το Σάββατο (6. 10. 2012) , στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα φτάσουμε σε συμφωνία με τους εταίρους που θα διασφαλίσει την συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης και ταυτόχρονα θα αποφύγουμε μέτρα παράλογα που εξαντλούν τις αντοχές της κοινωνίας». Ασκησε αυστηρή κριτική στη στάση που ακολουθούν με καθημερινές δημόσιες παρεμβάσεις διαφωνούντες με τη γραμμή της ΔΗΜΑΡ , αφήνοντας αιχμές για τους βουλευτές κ.κ. Οδ. Βουδούρη και Ιωάννη Μιχελογιαννάκη, χωρίς πάντως , να τους κατονομάζει. Μίλησε για σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις και , όπως είπε, από κει και πέρα «ο καθένας θα κάνει ό,τι νομίζει. Ο ίδιος θα αποφασίσει το είδος της σχέσης που θα έχει με το κόμμα μας και τους πολίτες που μας ψήφισαν». Εξήγησε ότι η ΔΗΜΑΡ κινείται σε τεντωμένο σκοινί, προσπαθώντας να εξασφαλίσει την συνοχή της κυβέρνησης, τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη και την ΕΕ και επιδιώκοντας ένα «έντιμο συμβιβασμό ανάμεσα στις προτάσεις της  και την πολιτική των δανειστών». 
Οπως είπε,  «ήταν και είναι μια συνεχής άσκηση ισορροπίας σε τεντωμένο σκοινί, στην οποία καθόλου δεν μας βοήθησαν η έκρηξη των υποκειμενισμών ορισμένων με συνεχή τελεσίγραφα και  δηλώσεις  που καθημερινά εκτοξεύονταν κατά ριπάς και προανάγγελλαν καταψήφιση των μέτρων πριν καν αυτά οριστικοποιηθούν».
 Παράλληλα, πάντως, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του προς τους δυο υπουργούς που πρότεινε η ΔΗΜΑΡ (κ.κ. Αντ. Μανιτάκη και Αντ. Ρουπακιώτη), τους υφυπουργούς και τα άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στο κυβενρητικό έργο ή σε θέσεις της δημόσιας διοίκησης. Οπως είπε,  «κάνουν με υπευθυνότητα την δουλειά τους και τους περιβάλλουμε με την εμπιστοσύνη μας».
 Σφήνα της ΔΗΜΑΡ στις ...εσωτερικές διαμάχες του ΣΥΡΙΖΑ
 Εχει ενδιαφέρον ότι εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ , αναδεικνύοντας παράλληλα ανέδειξε την άποψη ότι εκδηλώνονται εσωτερικές διαμάχες και αφήνοντας ανοιχτό ...παράθυρο για το μέλλον σε δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που προσχωρούν «στο στρατόπεδο της λογικής». Ο κ. Κουβέλης επέλεξε να εντοπίσει αντιφάσεις μεταξύ προεκλογικής ρητορικής και μετεκλογικής  τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ και να υπερτονίσει ...σημάδια «στροφής προς το ρεαλισμό» που δημιουργούν, όπως είπε, εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς καλωσορίζουμε κάθε προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ προς το στρατόπεδο της λογικής και δεν θα τους ακολουθήσουμε στον ολισθηρό δρόμο  των επιθέσεων», τόνισε .
 Είναι χαρακτηριστικό ότι έκανε οξεία κριτική  όχι μόνο για τις πολιτικές επιλογές  αλλά για το ήθος και ύφος των προσωπικού χαρακτήρα επιθέσεων που εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΔΗΜΑΡ και τον πρόεδρό της. «Αποδεικνύουν απλώς πόσο έχει απομακρυνθεί ένα κομμάτι αυτού του χώρου από τις πρακτικές της ανανεωτικής αριστεράς», σημείωσε.
 Πάντως, σε πολιτικό επίπεδο κρίνει ότι η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει την επιδίωξή του να εξοστρακισθεί η ΔΗΜΑΡ από το χώρο της Αριστεράς με κριτήριο την κυβερνητική συμμετοχή της, αφήνοντάς τον μόνο κυρίαρχο. «Η ΔΗΜΑΡ άντεξε» , είπε, έχοντας μπροστά της ανοιχτή την πρόκληση ανασύνταξης ενός ευρύτερου χώρου – του χώρου  του δημοκρατικού σοσιαλισμού.  «Αυτό ακριβώς είναι που δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε. Τόνισε ότι με την επίθεση στην ΔΗΜΑΡ επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκαλύψει «τις μεγάλες εσωτερικές διαφορές τους» για το ευρώ και την  πορεία της χώρας, λόγω της εσωτερικής διαμάχης σε «μια αναπόφευκτη στροφή προς το ρεαλισμό»,  όπως έδειξαν οι διαφωνίες για τη συνάντηση με τον επικεφαλής της task force  Ράιχενμπαχ.
 Αναδιάταξη πολιτικού σκηνικού με ισχυρό το χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού 
 Ιδιαίτερη αναφορά, αν και όχι μακροσκελή και συγκεκριμένη, έκανε ο κ. Κουβέλης στο ζήτημα της συγκρότησης και διεύρυνσης του πολιτικού χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ωστόσο, επέμεινε στο σημαντικό ρόλο της ΔΗΜΑΡ ως «υπαρκτής άφθαρτης δύναμης» η οποία θα συμβάλλει στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στην κατεύθυνση να αποκτήσει δύναμη ο χώρος,  που εντάσσεται στις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού και εκτείνεται ως το χώρο της πολιτικής οικολογίας. Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι «ένας αστερισμός κινήσεων και κυρίως φερέγγυων προσώπων»πρέπει να συσπειρωθεί γύρω από αυτήν την προσπάθεια.  
 Απειλή η άνοδος του νεοναζισμού
 Την πεποίθησή του ότι οι δυνάμεις του «δημοκρατικού τόξου» πρέπει να δημιουργήσουν ασπίδα κατά της ανόδου του νεοναζιστικού  κόμματος, όπως χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή, αλλά και κατά εκφράσεων εκφασισμού της κοινωνίας  από πρακτικές ωμής βίας και αντικοινοβουλευτικής δράσης. Τόνισε ότι υπόβαθρο για αυτά τα φαινόμενα είναι «η έκρηξη του μεταναστευτικού προβλήματος, η ανοχή στην ανομία και τη βία». Ετσι, προέταξε την ανάγκη το κράτος να απαντήσει «βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα του και αποκόπτοντας από κρίσιμες υπηρεσίες νησίδες ανεκτικότητας προς τους νεοναζιστές».
 Τροχιά ανάπτυξης και εξυγίανση πολιτικού συστήματος
Η δημοσιονομική εξυγίανση χρειάζεται αλλά δεν αρκεί, σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη. Αποτελεί , όπως είπε, αναγκαία αλλά όχι και ικανή από μόνη της προϋπόθεση για να μπει η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης. 
Γι αυτό επσήμανε ότι η ΔΗΜΑΡ θα  απαιτήσει «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» να εκφραστεί με  την καταβολή στο ακέραιο της δόσης των 31,5 δις ώστε να πέσουν χρήματα στην αγορά, με την οριστικοποίηση παρεμβάσεων όπως η συγχρηματοδότηση έργων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κλπ.
Ο κ. Κουβέλης έδωσε έμφαση στην ανάγκη να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος, ενώ καυτηρίασε δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στο μεταρρυθμιστικό έργο, αλλά και  φαινόμενα κομματισμού.
Χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη για κάθαρση, αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί σε συγκεκριμένες υποθέσεις και ευθύνες για τους χειρισμούς τους. «Είναι επιβεβλημένος ο άμεσος, χωρίς καθυστέρηση, ουσιαστικός έλεγχος όλων των στοιχείων που αφορούν σε υποθέσεις  φοροδιαφυγής, σκανδάλων, μαύρου χρήματος, καταθέσεων στην αλλοδαπή κ.ά.», τόνισε.
Πηγή: ΒΗΜΑ