Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ζητά ο Φ. Κουβέλης


ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΙΣΟΔΥΝΑΜΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ζητά ο Φ. Κουβέλης

H ΔΗΜΑΡ έχει καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών πρόταση ισοδύναμων μέτρων ύψους 800 εκατ. ευρώ

Την ανάγκη ένταξης των μέτρων σε νέο αναπτυξιακό πλαίσιο έχει επισημάνει ο Φ. Κουβέλης
Την ανάγκη ένταξης των μέτρων σε νέο αναπτυξιακό πλαίσιο έχει επισημάνει ο Φ. Κουβέλης
Εμμένει στις ενστάσεις της η ΔΗΜΑΡ σχετικά με τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που περιλαμβάνονται στα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ που έχει προετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο.
Ο πρόεδρος του κόμματος, Φ. Κουβέλης, έχει ζητήσει να γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το συντομότερο δυνατό -αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα από τη Γερμανία- προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τα νέα δεδομένα αλλά και συζήτηση επί των ισοδύναμων μέτρων που έχει προτείνει το κόμμα του.
Το οικονομικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ έχει καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών πρόταση ισοδύναμων μέτρων ύψους 800 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην υποβληθούν σε επώδυνες περικοπές οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι. Το συνολικό πακέτο των ισοδύναμων μέτρων που έχει προτείνει η ΔΗΜΑΡ είναι 4 δισ. ευρώ και αφορά στον τομέα της Yγείας, της Eθνικής Aμυνας και της ενέργειας, σε περικοπές στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών καθώς και στη μείωση της χρηματοδότησης για τις αμοιβές των κληρικών.
Παράλληλα προτείνεται ένα μέρος από την αύξηση των εσόδων που θα επέλθει από το κυνήγι της φοροδιαφυγής να αποδίδεται προκειμένου να μην εφαρμοστούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Στελέχη της ΔΗΜΑΡ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα επιδιώξει με τις παρεμβάσεις του να ελαχιστοποιήσει το κοινωνικό κόστος των μέτρων στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες: «Δεν θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε κυβερνητική και πολιτική κρίση, αλλά δεν θα δεχτούμε άκριτα τα μέτρα που θα προταθούν».
Ο κ. Κουβέλης έχει δηλώσει πρόσφατα ότι τα μέτρα θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα αναπτυξιακό πλαίσιο που θα αφορά την αναμόρφωση του αγροτικού τομέα και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Στελέχη της ΔΗΜΑΡ σημειώνουν ότι στο πλαίσιο των διακομματικών επαφών υπάρχει καλή συνεργασία με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και ευελπιστούν ότι οι πιέσεις των δύο κομμάτων θα επιφέρουν βελτιώσεις στο τελικό πακέτο μέτρων.
Νίκος Β. Τσίτσας από ethnos.gr