Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΙΚΕΣ ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ


ΔΙΚΕΣ ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Σε νομοσχέδιο που προωθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης προβλέπεται να εκδικάζονται ταχύτατα οι υποθέσεις διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.
Οι σχετικές δικογραφίες κακουργηματικών υποθέσεων επίορκων δημοσίων υπαλλήλων θα ανατίθενται σε ειδικά διορισμένο Εισαγγελέα, που θα ασκεί άμεσα την ποινική δίωξη. Στη συνέχεια την ανάκριση θα ολοκληρώνει το αργότερο εντός έξι μηνών Πρόεδρος Πρωτοδικών, που θα έχει τη δυνατότητα να αίρει άμεσα κάθε τραπεζικό ή φορολογικό απόρρητο, να δεσμεύει λογαριασμούς αλλά και περιουσιακά στοιχεία και ακολούθως θα ορίζεται το συντομότερο δικάσιμος.
Έτσι υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα που εμπλέκονται σε παρόμοιες υποθέσεις διαφθοράς (υπάλληλοι ΔΕΚΟ, γενικοί και ειδικοί γραμματείς Υπουργείων, διοικητές και πρόεδροι ΝΠΔΔ, δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών ΝΠΙΔ, αιρετά πρόσωπα ΟΤΑ κλπ) θα λογοδοτούν ταχύτατα, θα τιμωρούνται και θα αποζημιώνουν το δημόσιο για τη ζημία που προξένησαν.
Κατά τον άνω τρόπο το Υπουργείο Δικαιοσύνης ευελπιστεί ότι θα ξεμπλοκαριστούν χιλιάδες παρόμοιες υποθέσεις που λιμνάζουν επί χρόνια, θα εξιχνιαστούν τάχιστα υποθέσεις διαφθοράς, θα αποδοθούν ευθύνες και θα λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι, έτσι ώστε να εξοβελιστεί η αίσθηση της ατιμωρησίας και να εμπεδωθεί το αίσθημα δικαίου στους πολίτες.
Βαριά πρόστιμα επίσης θα επιβάλλονται και σε επίορκους υπαλλήλους που δέχθηκαν φακελάκι, καθώς πέραν της ποινής φυλάκισης θα επιβάλλεται πλέον υποχρεωτικά χρηματική ποινή πολλαπλάσια του ποσού (μίζας) που εισέπραξαν.
Επιτέλους φαίνεται ότι το πολιτικό μας σύστημα αντιλήφθηκε πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ως χώρα την ίδια καταστροφική πορεία. Απαιτούνται γενναίες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις τόσο στο χώρο της δικαιοσύνης, όσο και στο χώρο της δημόσιας διοίκησης. Απαιτούνται ριζικές αλλαγές που δεν τελούν μάλιστα υπό την αίρεση καμίας διαπραγμάτευσης και έγκρισης από δανειστές.
Τώρα είναι η ώρα κοινωνία, κόμματα, επιστημονικοί σύλλογοι και φορείς να αξιώσουμε και να στηρίξουμε τη ριζική - προοδευτική αλλαγή του πολιτικού μας συστήματος. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ με αίσθημα ευθύνης πρότεινε για τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόσωπα καταξιωμένα, με επιστημονική επάρκεια, ήθος και περγαμηνές.
Ήδη έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής. Οι αλλαγές τόσο στο πολιτικό μας σύστημα (κατάργηση προνομίων Βουλευτών, μείωση λειτουργικού κόστους δημοκρατίας, χτύπημα διαφθοράς), όσο και οι απολύτως αναγκαίες αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση (αξιολόγηση δομών και προσωπικού, καταργήσεις διευθύνσεων, καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών) έχουν ήδη ξεκινήσει και θα πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό.

                                                             Το Γραφείο τύπου της ΝΕ Δράμας της ΔΗΜΑΡ