Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΔΗΜΑΡ πιέζεται για τα μέτρα και ανοίγεται στην Κεντροαριστερά


Η ΔΗΜΑΡ πιέζεται για τα μέτρα και ανοίγεται στην Κεντροαριστερά


Οργανωτικές εσωκομματικές αλλαγές αλλά και πρωτοβουλίες για τη σύγκλιση με άλλες πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού - την ώρα που και ο αρχηγός του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος μιλά για στρατηγική συνεργασία και συμπόρευση ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ- δρομολογούνται από το κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη.  Μάλιστα, τρία στελέχη της ΔΗΜΑΡ - με πιο ηχηρή την αξιοποίηση του κ. Νίκου Μπίστη-αναβαθμίζονται, αποκτώντας κρίσιμους ρόλους για την πορεία του κόμματος, με δεδομένες τις γοργές εξελίξεις λόγω της οικονομικής κρίσης και του πολιτικού φορτίου που ανέλαβε το κόμμα του κ. Κουβέλη από τη συμμετοχή του στην συγκυβέρνηση. Ο κ. Σάκης Παπαθανασίου αναλαμβάνει υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού ενώ ο κ.Δημήτρης Χατζησωκράτης ορίστηκε υπεύθυνος προγράμματος του κόμματος - μέλη και οι δυο της Εκτελεστικής Επιτροπής που εκπροσωπούν τη ΔΗΜΑΡ κατά τις συζητήσεις για το πακέτο των 11,5 δις με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. 

Παράλληλα, ο κ. Μπίστης, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής επικοινωνίας της ΔΗΜΑΡ, αναλαμβάνει να οργανώσει τις πρωτοβουλίες για συνάντηση με άλλα κόμματα και πολιτικές δυνάμεις με στόχο τη συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ενώ ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κ. Σπ. Λυκούδηςθα έχει την ευθύνη γενικού πολιτικού συντονισμού επί αυτού του ζητήματος.

Η επιλογή του κ. Μπίστη , ο οποίος προέρχεται από το ΠαΣοΚ (υπήρξε υπουργός επί κυβέρνησης Σημίτη) και έχει ενταχθεί στη ΔΗΜΑΡ, θεωρείται «σήμα» και προς το εσωτερικό του κόμματος. Τις τευλευταίες ημέρες δημόσια εξελίσσεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Μπίστη με τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Οδ. Βουδούρη ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα ενώ θεωρεί, σε αντίθεση με τον κ. Μπίστη, ότι πρέπει να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος πολιτικής επικοινωνίας με το ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμάται επίσης ότι είναι σήμα και προς το ΠαΣοΚ, που έχει απευθύνει κάλεσμα στη ΔΗΜΑΡ για διάλογο και συνεργασία με στόχο την πολιτική αναδιάταξη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου .

Ένθερμος υποστηρικτής της συγκρότησης κεντροαριστερού πόλου ο κ. Μπίστης , τον περασμένο Ιούλιο, είχε προτείνει να αναλάβει η ΔΗΜΑΡ τη δημιουργία ενός Φόρουμ διαλόγου των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας.

Όλα αυτά εξελίσσονται μέσα σε ένα κλίμα έντονου προβληματισμού που επικρατεί σε στελέχη της ΔΗΜΑΡ, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από την πίεση της Τρόικας, κατά τις συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση, για περισσότερα μέτρα που να αφορούν συντάξεις, μισθούς και επιδόματα.

Οι οργανωτικές αποφάσεις -εκ παραλλήλου με πρόταση για διεύρυνση ώστε να μετέχουν στα κομματικά όργανα με δικαίωμα λόγου και όχι ψήφου οι συνεργαζόμενοι με τη ΔΗΜΑΡ οι οποίοι τη στήριξαν εκλογικά- ελήφθησαν το μεσημέρι της Τρίτης (18.0.2012) κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Από τις 12 το μεσημέρι και για περισσότερες από τέσσερις ώρες ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση -ολοκληρώθηκε στις 4.30 το απόγευμα- , στην οποία η ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ και ο πρόεδρός της κ. Φ. Κουβέλης ενημέρωσε για το πιεστικό πλαίσιο που θέτει η Τρόικα, καθώς πλέον έχει πέσει επίσημα στο τραπέζι των συζητήσεων και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ως… ισοδύναμο περικοπών από μισθούς, επιδόματα και συντάξεις.

Με άλλα λόγια, η αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση θεωρείται από την Τρόικα ως κρίσιμο μέγεθος δημοσιονομικής προσαρμογής, μια και εξασφαλίζει στο «ταμείο» σίγουρη απόδοση ενώ συζητά ως «αντίδωρο» να αποσυρθούν άλλες μισθολογικές περικοπές….

Πάντως, ο κ. Κουβέλης, σύμφωνα με πληροφορίες, άφησε να διαφανεί ότι η ρήτρα ισοδυνάμων που έχει προτείνει η ΔΗΜΑΡ αρχίζει να βρίσκει πιο πρόσφορο έδαφος στη συζήτηση με τους δανειστές κατά τη διαμόρφωση του πακέτου των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ, το οικονομικό επιτελείο έχει ενημερώσει ότι το πακέτο των μέτρων πρέπει να έχει διαμορφωθεί ως την ερχόμενη Κυριακή , ώστε από τις 28 Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει η προετοιμασία της κυβέρνησης για τη συμμετοχή της χώρας στο Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου. Οι τροικανοί , όπως έλεγαν από το επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, δεν δέχεται ισοδύναμα μέτρα για τα οποία δεν είναι βέβαιοι ότι θα αποδώσουν και ότι θα έχουν χαρακτήρα μόνιμων περικοπών.

O κ. Φ. Κουβέλης θα επιμείνει στην άρνησή του σε επιπλέον μέτρα (μειώσεις συντάξεων, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης κ.ά.) και θα διεκδικήσει τη ρήτρα ισοδυνάμων, δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα, μετά την ψήφιση των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, μη εφαρμογής μέτρων κοινωνικά δυσβάσταχτων , εφόσον επιτευχθεί ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και εξυγίανση των δαπανών λειτουργίας /προμηθειών.

Στην ηγετική ομάδα γνωρίζουν ότι το τελικό πακέτο θα εμπεριέχει μέτρα με τα οποία διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ, όπως και ότι θα αποτελεί συμβιβασμό εκ μέρους της.. Ωστόσο, εκτιμά ότι ο συμβιβασμός αυτός, εφόσον εμπεριέχει και συμφωνία για τη ρήτρα ισοδυνάμων, δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να λάβει τη χρηματοδότηση και παράλληλα να είναι η Ελλάδα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσδοκώντας θετικές εξελίξεις για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενίσχυση εισοδημάτων από αναπτυξιακές παρεμβάσεις και άνοιγμα θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα…

Πάντως, αναμένεται ότι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής αλλά και στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής θα «σηκώσουν» τους τόνους, «πατώντας» στο ότι οι περισσότερες «κόκκινες γραμμές» έχουν μείνει στο ράφι της Αγίου Κωνσταντίνου, τόσο όσον αφορά στις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΔΗΜΑΡ, όσο και στην προγραμματική συμφωνία για την συμμετοχή της στην κυβέρνηση.

Η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ , τόσο για την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ όσο και για τα στελέχη που αντιδρούν, ώστε εφόσον «κλείσει» το τελικό πακέτο των μέτρων να ληφθεί η πολιτική απόφαση από τη ΔΗΜΑΡ για την αξιολόγησή του και τη στάση του κόμματος κατά την ψηφοφορία έγκρισής του στη Βουλή.

Πάντως, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι μείζονος σημασίας ζήτημα είναι η παραμονή της χώρας σε ευρωπαϊκή τροχιά, ενώ δεν θέτει ζήτημα κυβερνητικής συνοχής.
Πηγή: ΒΗΜΑ