Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Ποιος κοροϊδεύει ποιον του Σταύρου Θεοδωράκη


Photo: selyfriday@Flickr
Photo: selyfriday@Flickr
1 εικόνα
Λίγες μέρες αφ ότου ανακοινώθηκε ότι τα πανεπιστήμια μας κατρακύλησαν και άλλο στην «λίστα της Σαγκάης», μια ελληνική ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι «στην πλειονότητά τους τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ανάμεσα στα 10% καλύτερα του κόσμου». Κανείς λόγος ανησυχίας λοιπόν... Μπορεί οι 300 πρώτες θέσεις της διεθνούς λίστας να μην έχουν πλέον κανένα ελληνικό ΑΕΙ, οι συμπατριώτες μας όμως - καθηγητές πανεπιστημίων - μας διαβεβαιώνουν ότι τα ΑΕΙ μας είναι (από) τα καλύτερα του κόσμου. Ποιους να πιστέψουμε τους άφιλους σχιστομάτιδες ή τα δικά μας παιδιά;  

Αντίστοιχες αξιολογήσεις πάντως πρέπει να κάνουν και άλλες δυσφημισμένες επαγγελματικές ομάδες. Οι «ενωμένοι πολιτικοί» μπορούν ας πούμε να ανακοινώσουν ότι οι έλληνες υπουργοί είναι ανάμεσα στους τιμιότερους και αποτελεσματικότερους του κόσμου. Οι «ενωμένοι δημοσιογράφοι» να πανηγυρίσουν ως οι πλέον έγκυροι του πλανήτη και οι «ενωμένοι γιατροί» ως οι πλέον θαυματουργοί και αλάδωτοι. Είμαστε όλοι οι καλύτεροι! Στα πλαίσια αυτά καλά κάνουν και οι κυβερνητικοί και πανηγυρίζουν για τα αποτελέσματα του Ξένιου Δία. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, τον Αύγουστο ελέχθησαν πάνω από 10.000 μετανάστες και συνελήφθησαν 2.054. Προσέξτε. Δύο χιλιάδες πενήντα τέσσερις μετανάστες χωρίς χαρτιά! Για να έχετε τώρα μια τάξη μεγέθους της «επιτυχίας», σας ενημερώνω ότι πέρυσι τον Οκτώβριο μπήκαν στη χώρα 10.000 νέοι μετανάστες χωρίς χαρτιά. «Και πόσοι από τους 2.054 μετανάστες, έχουν απελαθεί» είναι το εύλογο ερώτημα της εφημερίδας Καθημερινή στον αρμόδιο υπουργό. «Στις 11 Σεπτεμβρίου φεύγει τσάρτερ με περίπου 100 άτομα. Προγραμματίζουμε επίσης την αναχώρηση για άλλα 168 άτομα που κρατούνται σε Κομοτηνή και Ξάνθη. Άρα μπορούμε να ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα έχουμε στείλει πίσω 268 άτομα» (απαντά ο κ.Δένδιας).  Διακόσιοι εξήντα οκτώ! Όσοι μπαίνουν ένα βράδυ (του χειμώνα) από την Νέα Βύσσα του Έβρου.

Και μετά είναι οι επιτυχίες στο μέτωπο της παραοικονομίας και του μαύρου χρήματος. Το ελληνικό κράτος για άλλη μια φορά ανακοίνωσε, ότι συντόμως θα φορολογηθούν τα 30 (με 40) δισεκατομμύρια που έχουν οι έλληνες στις τράπεζες της Ελβετίας. Βέβαια το αμερικανικό ινστιτούτο Global Financial Integrity υποστηρίζει ότι μεταξύ του 2003 και του 2011 βγήκαν από την Ελλάδα 261 δισ. δολάρια («κέρδη» από εγκληματικές ενέργειες, διαφθορά, λαδώματα και φοροδιαφυγή). «Μια τεράστια απώλεια για μια τόσο μικρή οικονομία», τόνισε ο πρόεδρος του αμερικάνικου ινστιτούτου στο Spiegel. Αλλά ας ξεχάσουμε τα 261 και ας αρκεσθούμε στα 30 (με 40) ελβετικά εκατομμύρια τα οποία οσονούπω θα εντοπίσουμε. Θέλετε και άλλες επιτυχίες; Ο ενιαίος φόρος για όλες τις επιχειρήσεις θα γίνει 20% με στόχο το 15%. Ναι! Δέκα πέντε! Που πότε πως; Δεν έχει σημασία. Το ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Μαυραγάνης στην εφημερίδα Το Βήμα. Αυτός θα μας κάνει Νορβηγία! Μπορεί βέβαια κάθε μέρα οι φόροι να αυξάνονται αλλά ένα πρωί ο Μαυραγάνης θα μιλήσει. 

Είμαστε στην πρωτοπορία, σας λέω. Στα ελληνικά κοσμοπολίτικα νησιά μελετούν "ένα καινούργιο σύστημα διαχωρισμού των σκουπιδιών σε πολύτιμα συστατικά και σε καύσιμα". Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα περάσει από τις παράνομες χωματερές – τις περισσότερες στην Ευρώπη - στην ολική εξαΰλωση των σκουπιδιών. Αρκεί να μας αφήσουν οι ξένοι να εφαρμόσουμε τις μελέτες μας – που δεν μας αφήνουν. Το καύσιμο μάλιστα θα είναι απαλλαγμένο από κάθε επιβλαβή μόλυνση (σας ενημερώνω). 

Στο παράλληλο σύμπαν, λοιπόν, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι μια χώρα όνειρο. Με ζηλευτές επιδόσεις παντού. Στο περιβάλλον, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τις επιστήμες, την φορολογία, την δικαιοσύνη. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι εξ ημών δεν έχουμε ανακαλύψει αυτό το παράλληλο σύμπαν και παιδευόμαστε ακόμη με την πεζή πραγματικότητα.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών