Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η Καπναποθήκη της οδού Περδίκα


Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η Καπναποθήκη της οδού Περδίκα Ένας από τους σημαντικότερους χώρους της νεότερης ιστορίας της πόλης μας

   Την καπναποθήκη της οδού Περδίκα παρουσίασε σήμερα στο κοινό ο Δήμαρχος Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης. Σε δηλώσεις του για το θέμα ανέφερε: “Έχουμε την χαρά σήμερα ως Δημοτική Αρχή  να ανοίξουμε στους συμπολίτες μας,  τις πύλες ενός από τους σημαντικότερους χώρους της νεότερης ιστορίας της πόλης.
Επιτέλους από σήμερα η καπναποθήκη της οδού Περδίκα όπως είναι γνωστή,  δεν θα αποτελεί ένα  σπάνιο και ξεχασμένο στολίδι της Δράμας  αλλά φέτος θα φιλοξενήσει την πρώτη προφεστιβαλική εκδήλωση.
Το Φεστιβάλ της Δράμας θα μπει για πρώτη φορά σε έναν χώρο που του αξίζει και του ταιριάζει απόλυτα.
Αυτή όμως είναι μόνο η αρχή. Μία αρχή που καθυστέρησε δεκαετίες αλλά θα έχουμε την τιμή ως Δημοτική Αρχή να την κάνουμε πράξη.
Ο Δήμος μας δεν πτοήθηκε από τον πολύ πρόσφατο σκόπελο της ακύρωσης του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που περιελάμβανε χρήματα για την κατάρτιση της μελέτης αναπαλαίωσης της καπναποθήκης.
Αντίθετα ως  Δήμος κινηθήκαμε ταχύτατα. και ζητούμε την  παράδοση της σχετικής προμελέτης από το  Υπουργείο  Πολιτισμού για την αναπαλαίωση  του κτιρίου.
Στόχος μας είναι στην συνέχεια,  να προχωρήσουμε στην μελέτη από ίδιους πόρους του Δήμου αφού δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.
Ακολούθως να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση της αναπαλαίωσης του κτιρίου από Ευρωπαικά προγράμματα.
Αποδείξαμε και σε άλλες περιπτώσεις ότι δεν αιφνιδιαζόμαστε ως Δημοτική Αρχή από τις δυσκολίες.
Έτσι και σε αυτή την περίπτωση τα εμπόδια χαλυβδώνουν την θέλησή μας να προχωρήσουμε στην ανάδειξη και την απόδοση του μεγαλειώδους αυτού κτιρίου στους Δραμινούς.
Για την ιστορία σας θυμίζω ότι βρισκόμαστε σε έναν χώρο που κρίθηκε διατηρητέο μνημείο ως έργο τέχνης. Κατασκευάστηκε το 1904 από τον Αυστριακό αρχιτέκτονα Konrad von Vilas, που είχε εγκατασταθεί στη Δράμα ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα ως μηχανικός της Γαλλικής Εταιρείας Σιδηροδρόμων και μετέπειτα  εργάστηκε ως μηχανικός στο Δήμο Δράμας. Η καπναποθήκη Πορτοκάλογλου όπως ονομάζεται,  χρησιμοποιήθηκε για επεξεργασία καπνού. Πρόκειται για ένα από τα πλέον επιβλητικά  κτίρια και από τα σημαντικότερα δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής με στοιχεία «art nouveau».
Ο χώρος αυτός δεν θα αποτελέσει μόνο έναν χώρο Πολιτισμού και Τέχνης αλλά είναι θα είναι ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής και μνημείο πολιτισμού.
Ο χώρος αυτός λοιπόν θα αποδίδεται  στους συμπολίτες μας για χρήση από την σημερινή Δημοτική Αρχή που επέδειξε ότι εννοεί τα όσα υπόσχεται και είναι αποφασισμένη ακόμη και σε πολύ δύσκολους καιρούς να παλέψει για την ανάδειξη της πόλης και της ποιότητας ζωής σε αυτήν”.


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ