Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

καταβολή των προνοιακών επιδομάτων από τους Δήμους




Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Εύβοιας Δημήτρη Αναγνωστάκη σχετικά με τα προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται σε χιλιάδες δικαιούχους. Επίσης στην Επίκαιρη Ερώτηση οι αρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, καλούνταν να απαντήσουν  για τι προτίθενται να πράξουν σχετικά με τα προγράμματα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και «Βοήθεια στο Σπίτι», Να σημειωθεί ότι οι απασχολούμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» παραμένουν απλήρωτοι για οκτώ μήνες.
Όπως επεσήμανε ο βουλευτής Ευβοίας Δημήτρης Αναγνωστάκης, «η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων τον Μάιο και τον Ιούνιο, έγινε με καθυστέρηση στις αρχές Αυγούστου και σύμφωνα με δηλώσεις του κυρίου Υπουργού Εσωτερικών το ποσό που αντιστοιχεί περικόπηκε από τις επιχορηγήσεις των δήμων».
Επίσης αναφέρθηκε στην αιφνιδιαστική περικοπή 53.000 θέσεων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς «αφενός λόγω του περιορισμού των κονδυλίων του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», αφετέρου λόγω της μεγάλης αύξησης των αιτήσεων».
Σ’ ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», περιέγραψε ότι κινδυνεύει καθώς  οι 3.800 εργαζόμενες σε αυτό, μετά από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, είναι αίολες.
Απάντηση στον βουλευτή Ευβοίας έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επί της ουσίας αναφέρθηκε μόνο στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Όπως είπε ότι γίνεται προσπάθεια να μη σταματήσει το πρόγραμμα, τονίζοντας: «Προτείνουμε κατ’ αρχάς την παράταση για τουλάχιστον έξι μήνες της λειτουργίας του υφιστάμενου συστήματος όπως έχει, σαν βοήθεια στο σπίτι δηλαδή, έτσι ώστε στο εξάμηνο αυτό που μεσολαβεί να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε βάσιμα και να μπορούμε να υλοποιήσουμε όμως -γι’ αυτό μιλάμε για έξι μήνες τουλάχιστον, μπορεί να είναι και εννιά- την επόμενη φάση του προγράμματος».


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:



Λεπτομέρειες
Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012 09:44
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας
Με τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης- πρόγραμμα «Καλλικράτης» μεγάλος αριθμός αρμοδιοτήτων που αφορούν στην πρόνοια, στην κοινωνική προστασία ευπαθών ομάδων και συνολικά στην κοινωνική πολιτική περιέρχονται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εντούτοις σημαντικές αρμοδιότητες, που αφορούν σε χιλιάδες συμπολίτες μας που ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες παρουσιάζουν σοβαρά θεσμικά και χρηματοδοτικά προβλήματα. 
Η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων τον Μάιο και τον Ιούνιο έγινε με καθυστέρηση στις αρχές Αυγούστου και σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών το ποσό που αντιστοιχεί περικόπηκε από τις επιχορηγήσεις των Δήμων. Σύμφωνα όμως με τον φετινό προϋπολογισμό ήδη οι προϋπολογιζόμενες το 2012 επιχορηγήσεις προς την αυτοδιοίκηση περιλαμβάνουν ήδη και τα προνοιακά επιδόματα.
Πριν από δυο εβδομάδες ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά η περικοπή κατά 53.000 των θέσεων  στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Αφενός λόγω του περιορισμού των κονδυλίων του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», αφετέρου λόγω της μεγάλης αύξησης των αιτήσεων εξαιτίας της αδυναμίας χιλιάδων οικογενειών να καταφύγουν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες κοινωνικές παρεμβάσεις για την αξιοπρεπή διαβίωση 130.000 υπερήλικων συμπολιτών μας. Στο πρόγραμμα απασχολούνται 3.800 εργαζόμενες μετά από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ οι οποίες παραμένουν απλήρωτες 8 μήνες.Με δεδομένες και τις μεγάλες περικοπές των πόρων της αυτοδιοίκησης που οδηγούν σε κατάρρευση τους ΟΤΑ ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
1.Ποιος είναι ο τελικός αριθμός των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων και ποιο το ποσό που είχε ή όχι συμπεριληφθεί στην φετινό κρατικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης; 
2.Η Κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει με το πρόσχημα της καταβολής των προνοιακών επιδομάτων σε εκ νέου περικοπή των πόρων της αυτοδιοίκησης οι οποίες σήμερα φτάνουν το 60% και τι προτίθεται να κάνει για την αύξηση του αριθμού των ωφελουμένων μητέρων μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»; 
3.Τι προτίθεστε να κάνετε για την επίλυση του θεσμικού προβλήματος του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και της πληρωμής των εργαζομένων;

Ο ερωτών βουλευτής
 Δημήτρης Αναγνωστάκης