Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Εκμετάλλευση Λιγνιτών Της Δράμας


Εκμετάλλευση Λιγνιτών Της Δράμας Και Της Ελασσόνας

SHARE THIS
TAGS
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΡΑΜΑΣ
Προς
Τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος ,Ενέργειας
και Κλιματικής Αλλαγής
κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου
Κύριε Υφυπουργέ,
Με κατάπληξη πληροφορηθήκαμε τις δηλώσεις σας για τους λιγνίτες της Ελασσόνας και της Δράμας, κατά τις οποίες ανακοινώσατε ότι προτίθεστε να παραχωρήσετε την εκμετάλλευση των λιγνιτών της Δράμας και της Ελασσόνας σε κάποιες εταιρίες .
Η απόφαση αυτή είναι και  πρόχειρη και επιπόλαιη  και χωρίς την αναγκαία μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Και ενώ την περίοδο αυτή η τάση παγκοσμίως είναι να παράγεται ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (αέρας, ήλιος κ.ά.) που η χώρα μας διαθέτει σε τεράστιες ποσότητες  ικανές να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ζήτηση και που δεν κοστίζουν, εσείς επιμένετε στην απαρχαιωμένη και πολυδάπανη τακτική της εκμετάλλευσης των λιγνιτών, υπεύθυνης για τα πάμπολλα προβλήματα και καταστροφές που δημιούργησε και δημιουργεί στην Πτολεμαΐδα και την Μεγαλόπολη.
Οι πολίτες της Δράμας έχοντας υπόψη την εμπειρία αυτών των πόλεων, αλλά και άλλων στο εξωτερικό, από την πρώτη στιγμή που ετέθη  το θέμα,  διακήρυξαν από το 1990   προς πάσα κατεύθυνση την αντίθεσή τους στην εκμετάλλευση των λιγνιτών της Δράμας, θέση η οποία όχι μόνο δεν μεταβλήθηκε, αλλά αντίθετα ισχυροποιήθηκε με τις πρόσφατες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων όλων των Δήμων του Νομού και όλων των φορέων του Νομού.
Συγκεκριμένα για την περιοχή μας οι λόγοι που μας κάνουν να αρνούμαστε την εκμετάλλευση των λιγνιτών είναι οι εξής:
  1. Το λεκανοπέδιο της Δράμας, έκτασης περίπου 700.000 στρ. είναι από τις πιο παραγωγικές  περιοχές της χώρας και απασχολεί περισσότερους από 10.000 γεωργούς. Η έκταση αυτή θα περιοριστεί λόγω του ότι θα εξαφανιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας του εδάφους, επειδή πρέπει, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι λιγνίτες που βρίσκονται σε  βάθος 50-220 μέτρων και σε υδαρή κατάσταση, να αφαιρεθεί ολόκληρη η ποσότητα του νερού.
  2. Οι λιγνίτες της Δράμας περιέχουν 3% θείο και άλλες τοξικές ουσίες με την καύση των οποίων θα παράγονται οξείδια του θείου, του αζώτου και του άνθρακα, τα οποία με οποιαδήποτε βροχή θα μετατρέπονται σε ισχυρά οξέα (θειικό οξύ, νιτρικό οξύ και ανθρακικό οξύ) και θα προκαλούν μεγάλη βλάβη στο περιβάλλον της περιοχής, όπου υπάρχουν τα μεγαλύτερα δάση της χώρας μας και το μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη Παρθένο δάσος του Φρακτού, τα οποία εξαιτίας  της όξινης βροχής με την πάροδο του χρόνου θα καταστραφούν ολοσχερώς.
  3. Το λεκανοπέδιο της Δράμας χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ισχυρών ανέμων με συνέπεια όλα τα αέρια που θα παράγονται με την καύση των λιγνιτών  να παραμένουν στην ατμόσφαιρα της περιοχής και να βλάπτουν επικίνδυνα  την υγεία των πολιτών.
  4. Με μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης βρέθηκε ότι η συγκέντρωση ραδιενεργών ισοτόπων στους λιγνίτες της Δράμας είναι 20 φορές μεγαλύτερη από το μέσο όρο της συγκέντρωση ραδιενεργών ισοτόπων στους λιγνίτες που υπάρχουν στον πλανήτη. Κατά συνέπεια η εκμετάλλευση των λιγνιτών θα επιβαρύνει την ευρύτερη περιοχή με μεγάλη ποσότητα ραδιενεργών ισοτόπων, τα οποία βλάπτουν τη ζωή και το περιβάλλον γενικότερα.
  5. Μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων θα διασκορπίζονται στο έδαφος με την καύση των λιγνιτών
  6. Θα παρατηρηθεί θερμοκρασιακή αναστροφή, γεγονός το  οποίο θα επηρεάζει τη ζωή των όποιων φυτικών οργανισμών θα είναι δυνατό να αναπτύσσονται στην περιοχή.
Τέλος θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και πολλούς άλλους λόγους για τους όποιους δεν πρέπει να γίνει η εκμετάλλευση των λιγνιτών της Δράμας, όπως π.χ. το ότι στο λεκανοπέδιο της Δράμας υπάρχουν 23 περιοχές με αρχαιότητες ή ότι θα υποχρεωθούν οι πολίτες που κατοικούν στην περιοχή να γίνουν για  άλλη μία φορά πρόσφυγες, γεγονός που θα βλάψει την κοινωνική συνοχή .
Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν οι πολίτες της Δράμας δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν και πάλι όλοι μαζί και με κάθε τρόπο, ώστε να μην γίνει η από κάθε άποψη  εγκληματική ενέργεια της εκμετάλλευσης των λιγνιτών και της λειτουργίας θερμοηλεκτρικών εργοστασίων στο λεκανοπέδιο της Δράμας.

Με τιμή
Δοματζόγλου Κυριάκος ,Φυσικός
Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Κατά Των Λιγνιτών