Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Συνέντευξη στην εφημερίδα SEVEN του υποψήφιου της ΔΗΜΑΡ Χατζηγεωργίου Παναγιώτη




1.Κατηγορούν την ΔΗΜΑΡ και τον Φώτη Κουβέλη ότι με την πρόταση του για
το μνημόνιο δεν διαφοροποιείται από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Σας μεταφέρω
την αναφορά του κ. Τσίπρα στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ:
«Δεν υπάρχει ηπιότερο μνημόνιο, δεν είναι ρεαλιστική η απαγκίστρωση
από το Μνημόνιο, γιατί το αγκίστρι έχει πιάσει έναν ολόκληρο λαό. Δεν
μπορεί να γίνει σταδιακά. Πρέπει να το βγάλουμε τώρα αμέσως». Πως το
σχολιάζετε;

Τα γεγονότα είναι πολύ πρόσφατα και σας καλώ να τα ξαναθυμηθούμε μαζί. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όταν συνυπέγραφαν το μνημόνιο, αλλά και προεκλογικά έλεγαν σε όλους τους τόνους πως διαπραγματευόμενοι σκληρά πέτυχαν το καλύτερο και πως δεν υπάρχουν περιθώρια νέας επαναδιαπραγμάτευσης. Εμείς καταψηφίσαμε τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και τους εφαρμοστικούς νόμους δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι στην ουσία δεν έγινε ποτέ σκληρή διαπραγμάτευση και πως με αυτές τις πολιτικές καταστρέφεται η οικονομία και διαλύεται η Χώρα. Αν θέλετε λοιπόν να μιλήσουμε με όρους του συρμού είμαστε σαφώς «αντιμνημονιακοί» και μάλιστα με απόλυτη διαχρονική συνέπεια.
Εκ των υστέρων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μιλούν γενικόλογα για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Εμείς δηλώνουμε με κάθε ειλικρίνεια και σαφήνεια ότι πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε σκληρά για να αλλάξουμε συγκεκριμένους όρους του μνημονίου που μας στραγγαλίζουν και επίσης μιλάμε για σταδιακή απαγκίστρωση, που σημαίνει άμεσες αλλαγές όπως: 1) πάγωμα σε περικοπές μισθών και συντάξεων που προβλέπονται για τον Ιούνιο, κατάργηση της μείωσης κατά 22% του κατώτατου μισθού και επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων 2) μη συνυπολογισμός των δημοσίων επενδύσεων στις δαπάνες που δημιουργούν πρωτογενή ελλείμματα 3)προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση 4) μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης 5) 5ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα και ολική επαναφορά του ΕΣΠΑ 6) Ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων. Οι νέες διοικήσεις – εκπρόσωποι του Δημοσίου στις Τράπεζες  μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους να δώσουν ρευστότητα στην αγορά, στις επιχειρήσεις, ευνοϊκές ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια 7) άμεση επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες και στροφή στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής
Έχουν αυτά καμία σχέση με τις γενικόλογες εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ; Όσον αφορά τη φράση του κ. Τσίπρα  στην οποία αναφέρεστε, έχω να παρατηρήσω ότι με τσιτάτα και ευφυολογήματα μπορεί να χαϊδεύουμε αυτιά ψηφοφόρων, αλλά δεν κάνουμε Πολιτική και δεν λύνουμε προβλήματα. Ας δηλώσουν καθαρά στον κόσμο τι συνέπειες έχει η μονομερής καταγγελία του μνηνονίου, διότι η κατάργηση του μνημονίου δεν επιφέρει βέβαια και κατάργηση της κρίσης, που είναι εδώ παρούσα και απειλητική και γίνεται κάθε μέρα που περνά χειρότερη. Μονομερής καταγγελία του μνημονίου οδηγεί με απόλυτη ακρίβεια έξω από το ευρώ και πιθανότατα και έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού απορρίπτει μία τέτοια εξέλιξη. Το να καλείς ένα ολόκληρο λαό να αυτοκτονήσει δεν νομίζω ότι αποτελεί ηρωϊσμό, μάλλον σημαίνει ότι έχεις άγνοια κινδύνου και αυτό δεν δικαιολογείται σε υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις και υπεύθυνους ηγέτες.
Προσωπικά προτιμώ να λέω την αλήθεια στον κόσμο και δεν διστάζω να έρχομαι κόντρα και στο ρεύμα των καιρών. Το ίδιο έπραξα και όταν ήμουν Γραμματέας του ΣΥΝ στη Δράμα και κατέρχονταν ως υποψήφιοι Πρόεδροι οι κκ Τσίπρας και Κουβέλης. Με συνέντευξή μου που δημοσιεύθηκε σε Αυγή  και τοπικό τύπο δήλωνα πως τάσσομαι υπέρ του Φώτη Κουβέλη, αν και ήταν οφθαλμοφανές στα στελέχη του ΣΥΝ ότι Πρόεδρος θα εκλεγεί ο Αλέξης Τσίπρας και με πολύ μεγάλη πλειοψηφία.

2.Έχετε κατ επανάληψη κατηγορήσει τον κ. Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ για
λαϊκισμό. Είναι λαϊκίστικη μια άλλη προσέγγιση της κατάστασης που
επικρατεί στη χώρα μας αλλά και πανευρωπαϊκά;

Λαϊκισμός δεν είναι βέβαια να έχεις διαφορετικές εκτιμήσεις και πολιτικές θέσεις. Λαϊκισμός όμως είναι όταν δεν εξηγείς στον κόσμο τι συνέπειες έχουν αυτές οι υποτίθεται ριζοσπαστικές σου θέσεις, όπως π.χ. η μονομερής καταγγελία του μνημονίου, στην οποία μετά από παλλινωδίες και πισωγυρίσματα πολλών ημερών μετεκλογικά φαίνεται (; ) να κατέληξε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Για όσους προερχόμαστε από τον ΣΥΝ και γνωρίζουμε τον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι μετά από πολυήμερη σκληρή ιδεολογικοπολιτική μάχη επικράτησαν οι «σκληροί» και η θέση για μονομερή καταγγελία.
Σε μία τέτοια εξέλιξη είναι   σαφές ότι δεν υπάρχει μόνο περιρρέουσα κινδυνολογία, αλλά και υπαρκτοί κίνδυνοι.  Στην Καθημερινή της προχθεσινής Κυριακής δημοσιεύεται επιστολή 11 επιφανών οικονομολόγων των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ακόμα και ο «αιρετικός» Βαρουφάκης, που για μια σειρά λόγους, αλλά με επιχειρήματα και όχι συνθηματολογία, τάσσεται υπέρ της παύσης πληρωμών και της πτώχευσης, δηλώνει ότι η Χώρα μας θα ζήσει σε συνθήκες δεκαετίας του 30 και χειρότερα ακόμη.
Τα συνθήματα «ΣΥΡΙΖΑ ή Μνημόνιο» και «τα Μνημόνια αποτελούν πια παρελθόν» είναι σαφώς παραπλανητικά και αποτελούν ψευτοδιλλήματα. Ακόμη και με τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε μνημόνιο, απλά θα έχουμε ένα άλλο μνημόνιο. Απλά και καθαρά: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τη ρήξη και επιδιώκει μετά την επαναδιαπραγμάτευση. Λέμε ότι είναι λάθος πολιτικής και τακτικής, είναι εξωπραγματικό και οδηγεί τη χώρα σε περιπέτειες. Η προτεινόμενη από τη ΔΗΜΑΡ προοδευτική λύση είναι  σκληρή διαπραγμάτευση, άμεσα μέτρα απαγκίστρωσης και αν τυχόν απαιτηθεί και ρήξη.

3.Αρκετοί πολίτες εκτιμούν ότι το διακύβευμα των εκλογών της 17ης
Ιουνίου δεν είναι «ευρώ ή δραχμή» αλλά «εξαθλίωση ή αξιοπρεπής ζωή».
«Τι να το κάνει το ευρώ όταν δεν έχεις που την κεφαλή κλείναι»
αναρωτιούνται πολλοί Έλληνες. Εσείς τι λέτε;

Νομίζω ότι ήδη έχω απαντήσει. Η αξιοπρεπής ζωή που ορισμένοι επαγγέλλονται για τον Ελληνικό Λαό είναι η πλήρης εξαθλίωση του Λαού. Εμείς από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε πως «δεν επενδύουμε στην όξυνση της κρίσης και στην καταστροφή της χώρας». Δεν μας ενδιαφέρει να χαϊδέψουμε αυτιά και να ανεβάσουμε τα εκλογικά μας ποσοστά. Σε αυτές τις εκλογές διακυβεύονταν η εκλογική επιβίωση της ΔΗΜΑΡ. Παρά ταύτα επιλέξαμε να καταθέτουμε  ψύχραιμες προτάσεις συνετές, εφικτές, ρεαλιστικές και συνάμα βαθιά προοδευτικές. Η ανέξοδη εθνικιστική ρητορεία αφενός (Π. Καμμένος) και ο αριστερός λαϊκισμός αφετέρου περί δήθεν κατοχής της Χώρας μας μπορεί να χαϊδεύουν ψηφοφόρους, αλλά δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή και έχουν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. Ο διαρκώς αυξανόμενος λόγω της κρίσης και των συνεπειών της ευρωσκεπτικισμός και «αντιευρωπαϊσμός» δεν έχει οδηγήσει τους Έλληνες στην απόρριψη της ΕΕ και την επιλογή της εξόδου από το ευρώ. Δεν αποδεχόμαστε βέβαια αυτή την ΕΕ και παλεύουμε για την αλλαγή συσχετισμών και πολιτικών. Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε ότι όλες οι χώρες σχεδόν της Ευρώπης ανήκουν πλέον σε αυτή την ευρωπαϊκή οικογένεια και πως σε σύγκριση με άλλες περιοχές του πλανήτη, η Ευρώπη παραμένει μακράν καλύτερη. Ας αναλογιστούμε ποιο θα ήταν το παρόν και το μέλλον μας από άποψη οικονομική, κοινωνική και εθνικών θεμάτων, αν δεν ήμασταν στην ΕΕ.

4.Επικρατεί κάποια επιφυλακτικότητα προς την ΔΗΜΑΡ αλλά και εν γένει
προς τα κόμματα της αριστεράς, για την πολιτική που θα ακολουθήσει μια
αριστερή κυβέρνηση στα σοβαρά εθνικά μας ζητήματα. Πως αντιμετωπίζετε
εσείς αυτή την επιφυλακτική στάση;

Δεν νομίζω πως ειδικά για τη ΔΗΜΑΡ υπάρχει τέτοια επιφυλακτικότητα και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που μας τίθεται τέτοιο ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση για μας η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη όχι γιατί είμαστε «ευρωλάγνοι» ή από ιδεοληψία, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι έτσι εξυπηρετούνται τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά και τα εθνικά μας ζητήματα., στα οποία η οποιαδήποτε Κυβέρνηση πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Είκοσι περίπου χρόνια στον ΣΥΝ και δύο στη ΔΗΜΑΡ γαλουχήθηκα και ανδρώθηκα πολιτικά με αυτές τις θέσεις. Με την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε και σε ουσιαστική συνεργασία με τους διπλωμάτες χαράζεται μακροπρόθεσμη στρατηγική και οι αναγκαίοι διπλωματικοί ελιγμοί.

5.Ποια είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ στο μεγάλο ζήτημα των παράνομων
μεταναστών στη χώρα μας; Σας κατηγορούν ότι με τις προτάσεις σας δεν
δίνετε άμεσες λύσεις αλλά διαιωνίζεται ένα πρόβλημα που αν συνεχιστεί
μπορεί να «τινάξει» την κοινωνία μας.

Δεν πιστεύω να υπάρχουν πολλοί πέραν των ακροδεξιών που θα κατηγορούσαν τη ΔΗΜΑΡ για μη ρεαλιστικές θέσεις στο ζήτημα αυτό. Τέτοιες θέσεις αναζητήστε ενδεχομένως σε άλλους χώρους της αριστεράς. Εμείς πέραν του ότι πρέπει να αλλάξει το Δουβλίνο 2 -κατόπιν διαπραγμάτευσης - για να μπορούν να περνούν οι μετανάστες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να μη εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, όπως και άλλα μέτρα στα οποία συμφωνούμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που συνοψίζονται στα εξής: δίκαιο νομικό πλαίσιο, ουσιαστική και εκτεταμένη αστυνόμευση – όχι αστυνομοκρατία, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, αλλά και προστασία και ασφάλεια των Ελλήνων, η Χώρα δεν αντέχει ανεξέλεγκτο αριθμό μεταναστών, άρα διαφύλαξη συνόρων και επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο και δεν έχουν προϋποθέσεις παραμονής.

6.«Η Ελλάδα δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Θα κάνουμε το παν για τη
συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης», δήλωσε ο πρόεδρος της
Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.
Τι σημαίνει αυτό κύριε Χατζηγεωργίου; Ότι θα μπορούσατε να
συνεργαστείτε με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ή προτεραιότητα σας είναι μια
κυβέρνηση της Αριστεράς όπως κατ επανάληψη έχει πει ο κ. Τσίπρας;

Είναι σαφές ότι προτεραιότητά μας και στόχος μας είναι μια προοδευτική Κυβέρνηση με κορμό τις δυνάμεις της Αριστεράς που θέλει να Κυβερνήσει και να λύσει προβλήματα. Το ερώτημα είναι αν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ το θέλουν αυτό πραγματικά ή προτιμούν την ασφάλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μένει να το αποδείξουν. Σε κάθε περίπτωση σε μαξιμαλιστικές – εξωπραγματικές θέσεις, όπως μονομερής – άμεση καταγγελία του μνημονίου, που είναι το πυρηνικό μας όπλο – όπως είπε ο κ. Τσίπρας, δεν μπορούμε εμείς να συμπράξουμε και να κάνουμε την Ελλάδα και του Έλληνες πυρηνικό ολοκαύτωμα.
Η χώρα σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί και κανείς δεν θα τολμήσει να την οδηγήσει σε Τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Εμείς με ένα μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό που πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα μας δώσει θα λειτουργήσουμε ως καταλύτης προς μια Κυβέρνηση με προοδευτικά χαρακτηριστικά για μια δημοκρατική διέξοδο από την κρίση, δίχως να βάζουμε τη χώρα σε περιπέτειες.

7. Πως σχολιάζετε τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών στη Δράμα;
Υπήρξε μεγάλη άνοδος των δυνάμεων της Αριστεράς αλλά και εξαιρετικά
μεγάλη άνοδος των δυνάμεων της Χρυσής Αυγής, όπως φυσικά και σε όλη
της χώρα. Τι σημαίνει αυτό;
Είναι γνωστό ότι σε εποχές βαθιάς κρίσης ο ακραίος λόγος αγγίζει περισσότερο και  η ακροδεξιά ανεβαίνει. Τη δεκαετία του 30  γεννήθηκε ο φασισμός και ζήσαμε τα εγκλήματα του Χίτλερ και του Μουσολίνι. Στις μέρες μας βλέπουμε σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες να ανεβάζει η ακροδεξιά είτε με  συγκεκαλυμμένο ακροδεξιό λόγο είτε με ακραίο και καθαρά φασιστικό πρόσωπο τα ποσοστά της. Στη χώρα μας δυστυχώς τα μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής δεν είχαν εμφανιστεί στην τηλεόραση και πολλοί πίστευαν ότι ψηφίζοντάς τους δίδουν μια γροθιά στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Μετά τις εκλογές είδαμε όλοι το πραγματικό τους πρόσωπο. Πιστεύω πως τα εκλογικά τους ποσοστά θα είναι πολύ μικρότερα. Η Δράμα ως ένας συντηρητικός Νομός είχε επίσης αυξημένους ψήφους προς τη Χρυσή Αυγή. Η κάλπη θα δείξει και ο κόσμος θα ψηφίσει ποιο ώριμα αυτή τη φορά. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις όμως πρέπει να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα και να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις. Αυτή η κουβέντα πρέπει να ανοίξει την επαύριο των εκλογών, για να αποτραπούν τα χειρότερα.