Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Οικολογική εγρήγορση της ΔΗΜΑΡ Δράμας



Η ΔΗΜΑΡ Δράμας με αφορμή τη σημερινή μέρα που είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στο περιβάλλον θέλει να τονίσει ότι σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και ηθική κρίση αλλά ταυτόχρονα και με μια περιβαλλοντική κρίση που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί.
Δίπλα σε παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής ή της απειλούμενης βιοποικιλότητας υπάρχουν και τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα που είτε τα έχουμε εντοπίσει και οι λύσεις που έχουν δοθεί απλά δρομολογήθηκαν αλλά πρέπει να τρέξουν είτε έχουν επισημανθεί αλλά δεν έχουμε προχωρήσει σε δράσεις είτε χρήζουν μελέτης και έρευνας επιστημονικής για τη σοβαρότητά τους.
Πιο συγκεκριμένα:
Παραμένει ζητούμενο η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και η κατάργηση παράνομων χωματερών.
Παραμένει ζητούμενο η ανακύκλωση όλων των υλικών που είναι ανακυκλώσιμα.
Παραμένει ζητούμενο η ένταξη στο βιολογικό καθαρισμό πολλών τοπικών διαμερισμάτων και η λειτουργία μικρών αυτόνομων βιολογικών καθαρισμών σε πολλά χωριά του νομού.
Συνεχίζεται η μάχη κατά των λιγνιτών που πρέπει να είναι σταθερή και αποφασιστική γιατί το θέμα επανέρχεται συνεχώς από διάφορους.
Απαιτείται λελογισμένη χρήση τόσο των υδάτινων πόρων όσο και του δασικού μας πλούτου (φέτος η παράνομη υλοτόμηση αυξήθηκε κατακόρυφα).
Απαιτείται συνεχής παρακολούθηση της πιθανής μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από τα καμμένα ελαστικά στην περιοχή του Ξηροποτάμου.
Παραμένει ο κίνδυνος από τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στη γειτονική μας Βουλγαρία (πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι σταμάτησε να λειτουργεί πυρηνικός αντιδραστήρας λόγω προβλημάτων).
Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια για την καταγραφή και προστασία απειλούμενων ειδών στο νομό μας είτε αφορά τη χλωρίδα είτε την πανίδα.
Είναι ζητούμενο η επέκταση της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νομό μας τόσο για την αυτονομία μας ως προς την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την ενδυνάμωση της πράσινης οικονομίας που μπορεί να φέρει θέσεις εργασίας και πλούτο.
Είναι ζητούμενο η αναδιάρθρωση των αγροτικών καλλιεργειών από μονοκαλλιέργειες ενεργοβόρες και με τεράστιες απαιτήσεις σε νερό, λιπάσματα και φυτοφάρμακα σε στοχευμένες καλλιέργειες δυναμικών αγροτικών προϊόντων που ταιριάζουν στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τη σύσταση του εδάφους.
Είναι επίσης επιτακτική η ανάγκη εκπαίδευσης των πολιτών σε ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας, υπερκαταναλωτισμού και δικαιωμάτων των καταναλωτών, οικολογικών συμπεριφορών μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία και στους ενήλικες.

Υπάρχουν βέβαια και πιο εξειδικευμένα προβλήματα όπως π.χ. η ασθένεια των καστανιών στο καστανόδασος της Μικρόπολης και η σμίκρυνση του δάσους από την επιθετική εξάπλωση της οξιάς, η ανάπλαση του αστικού τοπίου μέσω της ανάδειξης του πράσινου και του νερού και πολλά άλλα που δεν χωρούν σε αυτή την ανακοίνωση.
Πεποίθησή μας είναι ότι η οικολογία δεν είναι μόδα αλλά στροφή προς ένα τρόπο ζωής που θα επιτρέψει και στις επόμενες γενιές να ζήσουν σε ένα πλανήτη που θα συνεχίσει να είναι κατοικήσιμος και όμορφος. Η ΔΗΜΑΡ Δράμας είτε με ερωτήσεις στη βουλή είτε με άρθρα και παρεμβάσεις προσπάθησε και  θα προσπαθεί τα περιβαλλοντικά ζητήματα να μη μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Δράμας, εναλλακτικές κοινότητες, κόμματα, δημοτικές παρατάξεις και ενεργούς πολίτες θα αναδεικνύουμε θέματα και θα συμβάλλουμε στην οικολογική εγρήγορση.