Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

«Δεν υπάρχει προετοιμασία των Ευρωπαίων για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», δήλωσε ο Φ. Κουβέλης


«Δεν υπάρχει προετοιμασία των Ευρωπαίων για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», δήλωσε ο Φ. Κουβέλης μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες

06/06/2012


Πρόσθεσε στο FacebookΠρόσθεσε στο DeliciousΠρόσθεσε στο NewsvineΠρόσθεσε στο Twitter
%C2%AB%CE%94%CE%B5%CE%BD+%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9+%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%95%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF+%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82+%CE%B1%CF%80%CF%8C+%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7%C2%BB%2C+%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B5+%CE%BF+%CE%A6%2E+%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%AD%CE%BB%CE%B7%CF%82+%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC+%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%B1%CF%80%CF%8C+%CF%84%CE%B9%CF%82+%CE%92%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%82
«Δεν είδα τέτοιο κλίμα, δε διαπίστωσα να υπάρχει προετοιμασία για την έξοδό μας από την ευρωζώνη. Διαπίστωσα ότι θέλουν μια κυβέρνηση, μιλούν για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, τους απασχολεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση και στο συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων που έθεσα είδα ότι υπάρχει μια ανταπόκριση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

Ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε ότι η μονομερής καταγγελία του μνημονίου οδηγεί σε «άνοιγμα της πόρτας εξόδου από την Ευρωζώνη» και πρόσθεσε σε ό,τι αφορά τη στάση του για κυβέρνηση συνεργασίας: «Η προγραμματική μας πρόταση είναι ότι πρέπει να δεσμευτούμε για να φτιάξουμε κυβέρνηση ή να στηρίξουμε κυβέρνηση με δυο προϋποθέσεις. Η μία προϋπόθεση είναι η πολιτική που θα ασκηθεί να οδηγεί στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και όχι στην επιστροφή στην δραχμή. Και η δεύτερη προϋπόθεση είναι η σταδιακή αποδέσμευση από τους όρους και τις ρυθμίσεις του μνημονίου».
Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Κουβέλης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα Τρίκαλα, κατά την οποία μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να υπάρξει κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου. Μάλιστα ξεπερνώντας με τις πρωτοβουλίες μας και το εκλογικό ποσοστό που πανελλαδικά μας είχε δώσει ο ελληνικός λαός. Γιατί είχαμε τη βεβαιότητα, την πολιτική εκτίμηση ότι η χώρα μας πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση, και με την ίδια βεβαιότητα προσερχόμαστε και την επόμενη μέρα της εκλογικής αναμέτρησης. Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση και πρέπει να έχει κυβέρνηση προοδευτική, όχι γενικά και αόριστα αλλά στη βάση συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας η οποία θετικά θα δεσμεύει την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική».
Ακόμη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, τόνισε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς ο ελληνικός λαός θα διατάξει τις πολιτικές δυνάμεις, δηλαδή τι δύναμη θα δώσει στα κόμματα και στο κάθε κόμμα χωριστά.
Στη συνέχεια είπε ότι η προγραμματική συμφωνία είναι αναγκαία, και θα πρέπει για τη Δημοκρατική Αριστερά να έχει δύο όρους, «δύο κόκκινες γραμμές πίσω από τις οποίες δεν μπορούμε να πάμε». Η πρώτη κόκκινη γραμμή είναι η άσκηση της πολιτικής που υπηρετεί τη σταθερή παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη, στην Ευρωζώνη και στο ευρώ.
Η δεύτερη κόκκινη γραμμή είναι την επόμενη μέρα, η σκληρή, συστηματική και επίπονη διαπραγμάτευση προκειμένου να αποδεσμευθεί η χώρα από όρους, ρυθμίσεις του μνημονίου. Και μάλιστα, πρόσθεσε, «εμείς εξειδικεύουμε και λέμε, ότι αυτή η προγραμματική συμφωνία πρέπει αναγκαία να περιέχει την άμεση κατάργηση της νομοθεσίας που "γκρέμισε" τους κατώτατους μισθούς, και συμπαρέσυρε το σύνολο των αμοιβών, της μισθωτής εργασίας αλλά και τις συντάξεις προς τα κάτω. Το δεύτερο είναι η χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μέχρι τα τέλη του έτους 2017 αρχές του 2018».
Στη συνέχεια ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι η προοδευτική πολιτική είναι αναγκαία, για το λόγο ότι ήδη η κοινωνία μας είναι τεμαχισμένη, με την ανεργία να καλπάζει και ένα μεγάλο ποσοστό στο 30% να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Αναφορά έκανε και στο φορολογικό σύστημα λέγοντας πως αφήνει στο απυρόβλητο, μακριά από τον φορολογικό έλεγχο τους οικονομικά ισχυρούς, με το δεδομένο και χωρίς αμφισβήτηση γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των καταβαλλόμενων φόρων είναι της μισθωτής εργασίας. Επίσης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κατέχει την τραγική πρωταγωνιστική θέση να έχει τους περισσότερους έμμεσους φόρους σε όλη την Ευρώπη φτάνοντας σε ποσοστό το 60%.
Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες, όπου επεσήμανε την ανάγκη να προωθηθεί πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα βασίζεται στη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και στα χρήματα του ΕΣΠΑ, καθώς και πρόγραμμα που θα στηρίξει την απασχόληση των νέων στην Ελλάδα.
Τέλος, έκανε έκκληση προς τους θεσμικούς παράγοντες των Βρυξελλών να διαμορφωθεί μια ευρωπαϊκή πολιτική που θα στηρίξει την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η κρίση χρέους στη χώρα μας, ναι μεν μπορεί να έχει ελληνικό χρώμα, αλλά αποτελεί μέρος ενός συνολικού πανευρωπαϊκού προβλήματος.