Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Καλούμαστε ακόμα να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία, αλλά και τον Πολιτισμό μας.Φ.Κουβέλης


Καλούμαστε ακόμα να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία, αλλά και τον Πολιτισμό μας.

Μια δράκα φασίστες απειλούν , χτυπούν, τρομοκρατούν. Ντυμένοι με τη λεοντή του Αντιμνημονιακού Λόγου, βρίζοντας τη Δημοκρατία και την Ευρώπη, η Χρυσή Αυγή δεν παίζει απλώς με τη φωτιά.

Πυροδοτεί την ένταση, ποντάρει στο φαύλο κύκλο της βίας που γεννά την αντιβία, της αποσταθεροποίησης που γεννά το αίτημα δήθεν για Εθνοσωτήρες. Οργανώνουν σαν γνήσιοι παρακρατικοί το δικό τους Παρακράτος μέσα κι έξω από το Κράτος. Κι εκεί όπου το επίσημο κράτος απουσιάζει, αναλαμβάνουν δράση. Εκεί που η ανασφάλεια βασιλεύει, έρχονται οι νέοι ασφαλίτες με πολιτικά και καταδρομικές επιχειρήσεις.

Ας μην παρερμηνεύουν την ψύχραιμη στάση μας. Ας μην προκαλούν την ανοχή της Δημοκρατίας. Ας πάρουν την Κυριακή την απάντηση που τους αξίζει από την κάλπη.

Πολλοί ανακαλύπτουν έντρομοι την φασιστική βία, τα αποτελέσματα της απουσίας μεταναστευτικής πολιτικής και της αδυναμίας του οργανωμένου δημοκρατικού κράτους να αντιμετωπίσει το έγκλημα. Και είτε προσχωρούν σε ακροδεξιές προσεγγίσεις είτε σε αφελείς ¨δήθεν αριστερές που απλώς δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Εμείς δεν ανήκουμε σε καμία από τις δύο κατηγορίες και επικαλούμαι την μνήμη σας για να το αποδείξω. Δυο μέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου εδώ, στην Θεσσαλονίκη έλεγα, από τούτο εδώ το βήμα: «Ένας βασικός λόγος για την υπερψήφιση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι το κόμμα μας έχει πολύ συγκεκριμένη και διαφοροποιημένη από τα άλλα κόμματα, τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς,  θέση σε δυο θέματα μέχρι χτες ταμπού για την αριστερά: το μεταναστευτικό και την ασφάλεια.

Τα προβλήματα αυτά είναι δισεπίλυτα και όσοι διατείνονται ότι έχουν βρει τη μαγική λύση συνειδητά ψεύδονται. Όμως και η αμηχανία δεν είναι λύση. Και για ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: από την ατζέντα της Αριστεράς, ιδιαίτερα της δικής μας Αριστεράς, δεν μπορεί να αφαιρεθεί ποτέ ο ανθρωπισμός. Δεν μπορεί να αφαιρεθεί ο σεβασμός στον άνθρωπο, όποιας φυλής, χρώματος, ή θρησκείας. Δεν μπορεί να αφαιρεθεί το δικαίωμα όλων στη ζωή και την αξιοπρέπεια. Όποιος όμως αρνείται την ανάγκη συγκεκριμένων μέτρων κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα και δεν απαντάει σε πιεστικά ερωτήματα που ζητούν ρεαλιστικές λύσεις. Ταυτόχρονα, όποιος μονοσήμαντα ταυτίζει τα προβλήματα ασφάλειας, δημόσιας υγείας και ποιότητας ζωής με τους μετανάστες τροφοδοτεί την ξενοφοβία τον ρατσισμό και τελικά την ακροδεξιά κάλπη. Ας το έχει υπ’ όψη του αυτό ο κ. Σαμαράς που στην αγωνία του να αλιεύσει ψήφους στα δεξιά του νομιμοποιεί την ακροδεξιά ατζέντα. Δεν φαίνεται να κατάλαβε τίποτε από το αντίστοιχο πάθημα του κ. Σαρκοζί.



Πολίτες της Θεσσαλονίκης, πολίτες της Βόρειας Ελλάδας που ξέρω πόσο σας προβληματίζει το θέμα αυτό. Ξεκινάω από μια διαπίστωση: Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποδεχθεί όλους τους κολασμένους του σύγχρονου κόσμου, αν και πρέπει να αποδεχθεί το μερίδιο που της αναλογεί. Το μερίδιο αυτό το έχουμε υπερβεί με αποτέλεσμα να απειλείται η κοινωνική συνοχή και η ισορροπία στις πόλεις και ευρύτερα στην κοινωνία.. Χρειάζεται συνδυασμός εσωτερικών ρυθμίσεων και διεθνών.

Αναθεώρηση του Δουβλίνου 2, επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται πολιτικό άσυλο και δεν μπορεί βάσει του νόμου να νομιμοποιηθούν. Στον αντίποδα οι νόμιμοι μετανάστες πρέπει να έχουν όλα τα δικαιώματα που τους αποδίδει ο νόμος. Τίποτα περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Απαιτείται συνδυασμός ανθρωπιάς και αποτελεσματικότητας. Και αυτό μόνο η πιστή εφαρμογή του νόμου μπορεί να το εγγυηθεί.

Και έρχομαι στο θέμα της ασφάλειας που επίσης μας απασχολεί όλους. Για την δική μας Αριστερά η ασφάλεια – όχι μόνο απέναντι στην εξουσία αλλά και απέναντι σε όσους παραβιάζουν τον νόμο –  είναι ανθρώπινο δικαίωμα, δικαίωμα του πολίτη. Κυρίως του φτωχού και ανυπεράσπιστου πολίτη γιατί τα προνομιούχα στρώματα έχουν συνήθως τον τρόπο να προστατευτούν ακόμα και αν η αστυνομία απουσιάζει από την γειτονιά τους.

Στις φτωχοσυνοικίες όμως αν απουσιάσει το κράτος ο πολίτης είναι ανυπεράσπιστος. Και ο ανυπεράσπιστος από το κράτος και την Δημοκρατία πολίτης αισθάνεται ταπεινωμένος και είναι ευάλωτος στον πειρασμό του εξτρεμισμού της ακροδεξιάς  ιδίως όταν αυτή  εμφανίζεται με την προβιά του προστάτη ενώ το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να διαποτίσει συνειδήσεις με το φυλετικό μίσος και το μίσος προς την Δημοκρατία. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε το κράτος να είναι συνεχώς παρόν στις φτωχογειτονιές και τις υποβαθμισμένες συνοικίες, να καταπολεμά το έγκλημα, τις συμμορίες ημεδαπών και αλλοδαπών, τα ναρκωτικά και την σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών, γενικά την παραβατικότητα. Και να μην επιτρέπει σε κανένα να το υποκαθιστά. Να «ανακαταλάβει» αυτές τις περιοχές και από τις συμμορίες και από τους αυτόκλητους προστάτες της Χρυσής Αυγής.

Και παίρνοντας αφορμή από αυτό θέλω να αναφερθώ σε ένα θέμα που δεν έχει νόημα να το αποσιωπούμε. Υπάρχει κίνδυνος στην επόμενη Βουλή, στον ναό όπως λένε της Δημοκρατίας να μπουν ορκισμένοι εχθροί της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία μας είναι τόσο ισχυρή που θα ανταπεξέλθει σε αυτήν την πρόκληση. Όμως αισθάνομαι την υποχρέωση να πω σε εκείνους τους συμπολίτες μας που δεν έχουν πρόβλημα να κατευθύνουν την οργή τους στην κάλπη της Χρυσής Αυγής ότι  τα μεγάλα και οξυμμένα προβλήματα της χώρας και της Δημοκρατίας μας δεν αντιμετωπίζονται με την ενίσχυση ακραίων και αντικοινοβουλευτικών κομμάτων.

Και θέλω να καλέσω όλες τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου –παρά τις άλλες διαφορές μας – να φτιάξουμε ένα μέτωπο επαγρύπνησης απέναντι στην φασιστική πρόκληση.



Αν όπως λέγεται η πολιτική είναι η τέχνη του προβλέπειν πρέπει να μας αναγνωριστεί ότι έγκαιρα μιλήσαμε την γλώσσα της αλήθειας και κυρίως ότι μιλάμε μια διαφορετική γλώσσα τόσο από την παραδοσιακή Αριστερά, όσο βέβαια και από την δεξιά όλων των αποχρώσεων. Και εμείς έχουμε το δικαίωμα να είμαστε σκληροί και απόλυτοι απέναντι στην φασιστική βία γιατί ήμασταν πάντα αδιάλλακτοι αντίπαλοι κάθε μορφής βίας. Γιατί εμείς δεν κλείσαμε ποτέ το μάτι στην αντιεξουσιαστική κουκούλα, δεν ανεχθήκαμε ποτέ προπηλακισμούς πολιτικών μας αντιπάλων, δεν κάναμε ανόητους, για το 2012 ,διαχωρισμούς ανάμεσα στην φασιστική και την δήθεν επαναστατική βία. Για αυτό λέμε σε αυτούς που ξεδιάντροπα απειλούν να μετατρέψουν την Βουλή σε τηλεοπτικό πλατώ με τις αποκρουστικές χειροδικίες τους και απειλούν να συνεχίσουν τις βιαιοπραγίες κατά αλλοδαπών και ημεδαπών, να σταματήσουν.

Αλλιώς θα τους σταματήσει η Ελληνική Δημοκρατία. Θα το απαιτήσουμε στο πρώτο καινούργιο κρούσμα βίας η απειλής βίας. Ο φασισμός δεν θα περάσει.