Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Συνέντευξη του υποψήφιου της ΔΗΜΑΡ Δράμας Χατζηγεωργίου Παναγιώτη στην εφημερίδα Εργασία




Ερ.: Κύριε Χατζηγεωργίου, κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη. Απομένουν λίγα 24ωρα για την διεξαγωγή των εκλογών. Γιατί κάποιος να επιλέξει την Δημοκρατική Αριστερά στην κάλπη;
Γιατί η χώρα βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι εκλογές αυτές θα καθορίσουν το μέλλον μας για τις επόμενες δεκαετίες. Γιατί στις 18 Ιουνίου η Xώρα θα πρέπει να έχει Κυβέρνηση, που θα σταματήσει τον κατήφορο, θα πάρει άμεσα μέτρα ανακούφισης του πληθυσμού, θα κρατήσει τη χώρα εντός του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα  δώσει προοπτική στη νεολαία, στους άνεργους, στους επαγγελματίες, στους συνταξιούχους, στους αγρότες, στις επιχειρήσεις. Θα ξαναγεννήσει την ελπίδα  στον τόπο και στο λαό μας. Δεν έχουμε πλέον χρόνο. Τα δημόσια οικονομικά καταρρέουν, η υγεία διαλύεται, τα λαϊκά στρώματα αλλά και η «μεσαία» τάξη στραγγαλίζονται, η αγορά πτωχεύει. Η Δημοκρατική Αριστερά απέδειξε ότι λέει όλη την αλήθεια, δεν ωραιοποιεί την κατάσταση, είναι εγγύηση για ομαλές δημοκρατικές εξελίξεις, είναι υπεύθυνη και συνεπής δύναμη και μπορεί να γίνει καταλύτης για Κυβερνητική λύση σε προοδευτική κατεύθυνση.
Η Δημοκρατική Αριστερά, δίχως τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες της παραδοσιακής αριστεράς, από την  πρώτη στιγμή της ίδρυσής της πριν από δύο μόλις χρόνια, διακήρυξε ότι φιλοδοξεί να είναι η Αριστερά της Ευθύνης, η Μεταρρυθμιστική - Κυβερνώσα Αριστερά, που επιθυμεί να λειτουργήσει ως καταλύτης προς προοδευτικές εξελίξεις, με σαφή Ευρωπαϊκό προσανατολισμό και οικολογικό τρόπο σκέψης και δράσης.
 Στόχος της είναι η ανασύνθεση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Φιλοδοξεί να αποτελέσει τον τρίτο πόλο της πολιτικής ζωής, ανάμεσα από τη μια στις δυνάμεις του φθαρμένου πολιτικού συστήματος (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), που ευθύνονται για την καταστροφική πορεία της Χώρας μας και παθητικά αποδέχτηκαν, συνυπέγραψαν  και δεσμεύτηκαν με τα μνημόνια και από την άλλη στις δυνάμεις που ερωτοτροπούν με το λαϊκισμό, κρύβουν την πραγματική κατάσταση και τα προβλήματα και δεν διστάζουν να ρισκάρουν το μέλλον μας (Ανεξάρτητοι Έλληνες από τα δεξιά και ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά). Γεγονός είναι πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν απαράγραπτες ευθύνες, αποτελούν το χθες και δεν μπορούν αυτοί που μας οδήγησαν στο σημείο αυτό να μας σώσουν. Από την άλλη γεγονός είναι πως η κρίση έφερε τα Μνημόνια και τυχόν «κατάργηση» με μαγικό τρόπο των μνημονίων δίχως συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα, όπως ευαγγελίζονται μερικοί, μπορεί να χαϊδεύει αυτιά, αλλά δεν αλλάζει τα δεδομένα και δεν συνιστά λύση.
Η ΔΗΜΑΡ από την πρώτη στιγμή μιλά καθαρά στους πολίτες. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Παρόλα αυτά μπορούμε να έχουμε δημοκρατική διέξοδο από την κρίση δίχως να βάλουμε τη χώρα σε περιπέτειες. Μπορούμε να πετύχουμε: 1) θετική για τα λαϊκά στρώματα διέξοδο με μεγαλύτερη επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, μικρά επιτόκια, περίοδο χάριτος, θετική αναδιάρθρωση χρέους, ευρωομόλογο, αναπτυξιακό πακέτο 20 – 30 δις, ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων κλπ 2) δίκαιη κατανομή των βαρών 3) δίχτυ κοινωνικής προστασίας.
 Η μόνη εφικτή λύση μπορεί να είναι η σκληρή επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και η σταδιακή απαγκίστρωση από τις δυσμενείς συνέπειες του. Διαπραγμάτευση που ενδεχομένως να οδηγήσει και σε ρήξη και  όχι βέβαια πρώτα ρήξη και ακολούθως διαπραγμάτευση. Το ότι διαθέτουμε την καλύτερη πολιτική πρόταση αποδεικνύεται ότι εδώ και ένα μήνα όλες οι πολιτικές δυνάμεις συζητούν πλέον ανοιχτά (ΝΔ & ΠΑΣΟΚ) ή κλείνουν το μάτι (ΣΥΡΙΖΑ & ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ) στην πρότασή μας αυτή.
Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι ο Φώτης Κουβέλης, η ΔΗΜΑΡ, οι Βουλευτές και τα στελέχη της αποτελούν εγγύηση για ομαλές δημοκρατικές εξελίξεις προς προοδευτική κατεύθυνση. Το αποδείξαμε στο στάδιο των διευρευνητικών εντολών μετά τις 6 Μαΐου, το αποδεικνύουμε κάθε μέρα με το πρόγραμμά μας και τις προτάσεις μας.
Διεκδικούμε την τρίτη θέση στις εκλογές της 17 Ιουνίου για να δώσουμε λύση. Διεκδικούμε την τρίτη θέση στη Δράμα για να εκλέξουμε Βουλευτή, τώρα που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φυλλορροούν και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να μη έχει ξεκάθαρες θέσεις και διαφαίνεται πως στη Δράμα δεν έχει μεγάλη αποδοχή και δεν πείθει για την αξιοπιστία του.
 Πιστεύουμε ότι διαθέτουμε το καλύτερο πολιτικό προσωπικό με συναίσθηση της ευθύνης, εμπειρία, γνώση, λόγο και επιχειρήματα, ευρύτατη αποδοχή από τον κόσμο και τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις και άριστες προσωπικές και κομματικές σχέσεις με όλες τις αρχές, φορείς και τα τοπικά στελέχη των λοιπών δημοκρατικών κομμάτων.
Είναι δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία. Είναι δεδομένο ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα έχουν από ένα Βουλευτή στη Δράμα και πως το τρίτο κόμμα στη Δράμα θα εκλέξει Βουλευτή. Η πιο πιθανή εκδοχή λοιπόν είναι ότι η ΔΗΜΑΡ θα είναι ο καταλύτης και ο ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων και ο Φώτης Κουβέλης θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Γι αυτό ζητάμε από τους πολίτες ακόμη μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό, ακόμη περισσότερους Βουλευτές, για να δώσουμε λύση.

Ερ.: Ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος των προεκλογικών συζητήσεων. Η στάση της ΔΗΜΑΡ ποια θα είναι; Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διεκδικούν πρωτιά, χωρίς αυτοδυναμία. Η ΔΗΜΑΡ πώς θα κινηθεί στο μετεκλογικό σκηνικό;
Η Δημοκρατική Αριστερά και ο Φώτης Κουβέλης θα πολιτευθούν και πάλι με σύνεση, καλώντας τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν στη βάση μιας γραπτής και δεσμευτικής προγραμματικής συμφωνίας με δύο κόκκινες γραμμές. Παραμονή της Χώρας στο Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αφενός και αφετέρου επαναδιαπραγμάτευση – σταδιακή απαγκίστρωση με άμεσα μέτρα από τους δυσμενείς όρους του μνημονίου που θα ανακουφίσουν τον κόσμο και θα αναστρέψουν την πορεία προς την καταστροφή. Θέλουμε, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, να παραμείνει η χώρα στη ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με την οικονομία μας ζωντανή και την κοινωνία όρθια. Παλεύουμε για μια άλλη Ευρώπη των λαών, του κράτους πρόνοιας, της αλληλεγγύης. Τώρα που αλλάζουν οι συσχετισμοί σε Ελλάδα και Ευρώπη, τώρα που αλλάζουν οι πολιτικές λιτότητας και θα υπάρξει στροφή στην ανάπτυξη, εμείς οφείλουμε να είμαστε εκεί με δυνατή φωνή, προοδευτική Κυβέρνηση και σκληρούς διαπραγματευτές.
Αυτές τις μέρες καταθέτουμε ένα σχέδιο προγραμματικής συμφωνίας, έτσι ώστε τόσο προεκλογικά να ενημερωθούν πολύ καθαρά οι πολίτες και τα κόμματα για τις θέσεις μας, όσο και μετεκλογικά να αποτελέσει τη βάση μιας Κυβερνητικής λύσης.
Είναι πολύ καθαρή η θέση μας. Επιδιώκουμε Κυβερνητική λύση με προοδευτικά χαρακτηριστικά, πρόγραμμα και κατεύθυνση. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα επαναφέρουμε την πρότασή μας για «οικουμενική»  κυβέρνηση με αξιόπιστα πρόσωπα, δίχως δηλαδή πρωτοκλασάτα στελέχη κομμάτων που ευθύνονται με ευθύνες και παραλείψεις στη διακυβέρνηση της χώρας και φερέγγυες πολιτικές. Η χώρα δεν πρέπει και δεν μπορεί να πάει σε τρίτη  εκλογική αναμέτρηση. Ελπίζουμε αυτή τη φορά τουλάχιστο οι πολιτικές δυνάμεις να κατανοήσουν ότι το μήνυμα των εκλογών εκτός από αντιμνημονιακό είναι και μήνυμα για συνεργασία και Κυβερνητική λύση.

Ερ.: Εντός του σκηνικού πόλωσης που έχει δημιουργηθεί κυρίως σε αυτήν την προεκλογική περίοδο πιστεύετε ότι υπάρχει «χώρος» για τη ΔΗΜΑΡ;
Δυστυχώς με ευθύνη των δύο «μεγάλων» σήμερα κομμάτων (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και διάφορων άλλων καλοθελητών εντός ή εκτός χώρας που επιδίωξαν να επισκιασθεί ο δημόσιος λόγος από διλήμματα ή ψευτοδιλήμματα και εκβιασμούς δημιουργήθηκε ένα κακέκτυπο νέου δικομματισμού, που αποπροσανατολίζει και «πιέζει» ασφυκτικά τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις (Δημιουργία Ξανά - Δράση, ΛΑΟΣ, Οικολόγοι Πράσινοι), ενώ δημιουργεί παράλληλα εύφορο έδαφος και σε ακραίες και εκτός συνταγματικού – δημοκρατικού πλαισίου φωνές (Χρυσή Αυγή).
 Η ΔΗΜΑΡ σε αυτό το μετεκλογικό σκηνικό άντεξε, γιατί ο κόσμος που μας ψήφισε δεν το έκανε με οργή και αγανάκτηση αλλά συνειδητά. Σε αυτές τις εκλογές πολλοί είναι εκείνοι που θα ψηφίσουν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και όχι με οργή και θυμό, όπως τον Μάιο. Διαφαίνεται και το ζούμε καθημερινά και στη Δράμα ότι θα καταγράψουμε ακόμη μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης αποτελούν εγγύηση για ομαλές δημοκρατικές εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση. Ζητάμε από τους πολίτες να ενισχύσουν τη ΔΗΜΑΡ και να την αναδείξουν σε τρίτη πολιτική δύναμη, για να έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο.
Όχι απλώς υπάρχει λοιπόν χώρος για τη ΔΗΜΑΡ, αλλά η Δημοκρατική Αριστερά, οι ιδέες, οι αρχές και οι αξίες της θα προσδιορίζουν για τα επόμενα χρόνια την πολιτική μας ζωή.

Ερ.: Υποστηρίζεται από πολλούς ότι Πα.Σο.Κ. και ΔΗΜΑΡ απευθύνονται λίγο πολύ στο ίδιο εκλογικό ακροατήριο. Υπάρχουν μάλιστα και πολλές αναφορές για συνεργασία μετά τις εκλογές σε διαφορετικό επίπεδο. Ποια είναι η θέση του κόμματός σας σε ένα ενδεχόμενο σενάριο συνένωσης της κεντροαριστεράς;
Με πολλούς που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ δεν μας χωρίζει τίποτα, αντίθετα μας ενώνουν κοινοί αγώνες, ανησυχίες και προβληματισμοί. Αναφέρομαι στους συνειδητούς πολίτες που δίχως συμφέροντα και ιδιοτέλεια θεωρούν ότι ανήκουν στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ξεχωρίζω το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ του αυριανισμού, του λαϊκισμού, των ρουσφετιών και της ιδιοτέλειας, το οποίο κινείται προς άλλους κομματικούς σχηματισμούς και όχι προς τη ΔΗΜΑΡ.
Με ιδεολόγους αριστερούς (σοσιαλιστές, αριστερούς σοσιαλδημοκράτες), δημοκράτες και οικολόγους μπορούμε και πρέπει να συνεργαστούμε σε όλα τα επίπεδα για τη δημιουργία του τρίτου πόλου της πολιτικής ζωής. Ήδη με σχηματισμούς, πρόσωπα και κινήσεις από τους άνω χώρους είμαστε σε ανοιχτή συζήτηση και συνεργαζόμαστε στενά. Με το επίσημο ΠΑΣΟΚ και κυρίως επιφανή στελέχη του, που άσκησαν κυβερνητικά καθήκοντα και ευθύνονται για τα λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν το χώρα στη σημερινή κατάσταση μας χωρίζουν πολλά. Το ΠΑΣΟΚ αυτό είναι το χθες και εμείς αναζητούμε και προσβλέπουμε στο Αύριο, στην ελπίδα και στην προοπτική της Χώρας.
 Σημασία δεν έχει αν απευθύνεσαι στο ίδιο εκλογικό ακροατήριο, αλλά αν είσαι αξιόπιστος και φερέγγυος.


Ερ.: Εδώ σε τοπικό επίπεδο, η ΔΗΜΑΡ εντός ποιανού πλαισίου θα κινηθεί; Προφανώς και τα προβλήματα του τόπου δεν πρόκειται να λυθούν με το αποτέλεσμα των εκλογών, αν φυσικά δεν υπάρξουν αποφάσεις μετά από αυτές.
Στη Δράμα απαιτείται αγαστή συνεργασία μεταξύ Βουλευτών, κομμάτων, Αρχών, Φορέων και Πολιτών για τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου Ανάπτυξης του τόπου μας με σαφείς ιεραρχημένους εφικτούς στόχους, την υλοποίηση του οποίου θα διεκδικήσουμε δυναμικά από την Περιφέρεια και την Κεντρική Κυβέρνηση. Γι αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία οι εκλεγμένοι Βουλευτές μας να έχουν εμπειρία και γνώση, λόγο και επιχειρήματα, την έξωθεν καλή μαρτυρία και την αποδοχή ευρύτατης μερίδας των πολιτών, άριστες σχέσεις με αρχές και φορείς και πραγματική και αποδεδειγμένη διάθεση συνεργασίας.
Το εκλογικό μας κέντρο στον Κήπο της πόλης λειτουργεί καθημερινά από το πρωί έως αργά το βράδυ. Οι υποψήφιοι Βουλευτές μας, μέλη και στελέχη της τοπικής οργάνωσης στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας «οργώνουμε» καθημερινά την πόλη και το Νομό μας, για να έλθουμε σε επαφή με όσο γίνεται περισσότερους πολίτες, για να φθάσει η πολιτική μας πρόταση και στο τελευταίο σπίτι και στον τελευταίο Δραμινό. Δεν χαρίζουμε καμία ψήφο, διεκδικούμε την προτίμηση των Δραμινών και τους υποσχόμαστε ότι θα τιμήσουμε την ψήφο τους. Σήμερα το μεσημέρι (Κυριακή 10.6) φθάσαμε και στους Πύργους. Μας υποδέχθηκαν εγκάρδια και μας δήλωσαν ότι ήμασταν οι μόνοι που τους τιμήσαμε με τη παρουσία μας.


Ερ.: Κλείνοντας τη συνέντευξη θέλω να σας ρωτήσω, ποιος είναι ο στόχος της ΔΗΜΑΡ σε τοπικό επίπεδο στις εκλογές; Αύξηση των ποσοστών; Εκλογή Βουλευτή; Ήσασταν πρώτος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ και ενδεχομένως να σας επιλέξει ο Δραμινός λαός να τον εκπροσωπήσετε στη Βουλή.
Για τις εκλογές της 6ης Μαΐου είχαμε δηλώσει ότι πηγαίνουμε πολύ καλά, τα μηνύματα είναι πολύ θετικά και η ΔΗΜΑΡ στη Δράμα θα μπορούσε να είναι η έκπληξη των εκλογών και να εκλέξει τον τρίτο Βουλευτή. Το εκλογικό ποσοστό που καταγράψαμε ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, αλλά δεν πετύχαμε τον παραπάνω φιλόδοξο στόχο μας. Με μεγαλύτερη ένταση συνεχίζουμε ποιο δυναμικά τον αγώνα μας. Είμαστε μαχητές και το έχουμε αποδείξει. Μας αρέσουν οι ανατροπές γιατί έχουν μεγαλύτερο σασπένς. Μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή στις εκλογές της 17 Ιουνίου.
Κάθε εκλογική αναμέτρηση λέγεται ότι ξεκινά από το μηδέν και κανείς δεν γνωρίζει τι θα βγάλει η κάλπη. Πλην όμως είναι δεδομένο ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν «κατοχυρώσει» από μια Βουλευτική έδρα. Τα ποσοστά τους είναι αρκετά υψηλά για να κινδυνεύουν να μη εκλέξουν Βουλευτή και αρκετά χαμηλά για να ελπίζουν ότι θα εκλέξουν και δεύτερο. ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ θα κινηθούν σε χαμηλά ποσοστά. Η τρίτη έδρα λοιπόν θα διεκδικηθεί από τη  ΔΗΜΑΡ, το ΣΥΡΙΖΑ ή τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.. Οι τελευταίοι μάλιστα μετά και τα εσωτερικά τους προβλήματα στη Δράμα φαίνεται ότι δεν μπορούν να ελπίζουν στο θαύμα του Μαΐου. Καταλήγουμε να διαπιστώνουμε ότι θα πρόκειται για ντέρμπι μεταξύ κομμάτων της Αριστεράς, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το φαβορί αφού είχε καταγράψει υψηλότερο ποσοστό και έχει πανελλαδικό ρεύμα που ενισχύει και το τοπικό του ψηφοδέλτιο και εμείς το αουτσάϊντερ. Μπορούμε να ελπίζουμε και δίνουμε μάχη να πετύχουμε την ανατροπή για τους λόγους που σας προανέφερα.
Δεν είχα παιδικό όνειρο να γίνω Βουλευτής, ούτε και καμία σχετική μωροφιλοδοξία με διακατέχει. Δεν είμαι ανεπάγγελτος, ούτε συνταξιούχος για να ψάχνω χόμπι και ενασχολήσεις να γεμίσω το χρόνο μου. Επί   24 χρόνια στη μάχιμη δικηγορία και στους κοινωνικούς  και πολιτικούς αγώνες έχω προτεραιότητες την οικογένειά μου και τη δουλειά μου από την οποία και βιοπορίζομαι. Δεν μπορούσα όμως να λείψω από αυτές τις εκλογικές μάχες και όταν μπαίνω στη μάχη αγωνίζομαι πάντα για το καλύτερο για τη Χώρα και τον τόπο μου.
Πιστεύω ότι οι Δραμινοί αναγνωρίζουν τις όποιες ικανότητες και αρετές μου. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δίχως κεντρικά και επιφανή στελέχη από την Αθήνα διοργανώσαμε δύο εκδηλώσεις (μία στα Κουδούνια και μία στο Νησάκι προχθές), όπου ήμουν κεντρικός ομιλητής και συγκεντρώσαμε τόσους Δραμινούς όσους δεν είχαν άλλα κόμματα με καλεσμένους Βουλευτές,  Ευρωβουλευτές ή επιφανή στελέχη.
Η Δράμα θα έχει στις 18 Ιουνίου τρεις Βουλευτές. Μας ενδιαφέρει όλους μας να στείλουμε στο Κοινοβούλιο τους καλύτερους. Ας ελπίσουμε να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές.
Ήλθε η ώρα η Δράμα να εκλέξει Βουλευτή από το τρίτο κατά σειρά κόμμα, ήλθε η ώρα να εκλέξει όχι ένα οποιοδήποτε Βουλευτή, αλλά ένα Βουλευτή της Αριστεράς που θα κάνει τη διαφορά. Ένα Βουλευτή που δεν θα είναι «όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη», μπροστάρης σε κάθε εκδήλωση για να φωτογραφηθεί με το πόπολο και τους λοιπούς επίσημους  και παράγοντες, «τους επί τόπου» που έλεγε και ο Χάρυ Κλυν. Θα αγωνίζεται αποφασιστικά και ουσιαστικά για τη συνεργασία των Δραμινών, για την προώθηση και επίλυση χρόνιων προβλημάτων δίχως φανφάρες, λαϊκισμούς και τοπικισμούς.