Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δράμας στην εφημερίδα ΗΧΩ




1. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στις 6 Μαΐου κατέγραψε πανελλαδικά ποσοστό 6,11 %. Πως το εκτιμάτε και τι προσδοκάτε σε αυτές τις εκλογές;

Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, αν και δεν σας κρύβω πως με βάση και τα μηνύματα που παίρναμε από τον κόσμο αναμέναμε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό. Η ΔΗΜΑΡ έχει καταγραφεί πλέον στη συνείδηση του κόσμου ως η Αριστερά της Ευθύνης, που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Παράλληλα προτείνει μεταρρυθμίσεις αναγκαίες για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της Χώρας. Καταψήφισε τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και τους εφαρμοστικούς νόμους.
Ταυτόχρονα όμως κατέθετε ρεαλιστικές και εφικτές προτάσεις για αποδέσμευση από το μνημόνιο, για δημοκρατική και θετική για τους πολίτες διέξοδο από την κρίση, με δίκαιη κατανομή των βαρών και δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους ανήμπορους. Ο νηφάλιος, συνετός και ψύχραιμος λόγος της Δημοκρατικής Αριστερά τιμήθηκε στις κάλπες από μισό περίπου εκατομμύριο Έλληνες. Πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που θέλγονται από το λόγο μας και  αναγνωρίζουν την ορθότητα της πολιτικής μας πρότασης.
Η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης απέδειξαν μετά την 6η Μαΐου ότι αποτελούν εγγύηση για ομαλές δημοκρατικές εξελίξεις. Δήλωσαν ότι θα στηρίξουν Αριστερή Κυβέρνηση δίχως εξωπραγματικούς και μαξιμαλιστικούς στόχους (μονομερής καταγγελία μνημονίου, έξοδο από ευρώ και Ευρωπαϊκή Ένωση).. Με ευθύνη άλλων αυτό δεν έγινε.
Ακολούθως, αν και δεν είχαμε εμείς την εντολή, καταθέσαμε πρόταση για Οικουμενική Κυβέρνηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προγραμματικές θέσεις. Απέδειξε η ΔΗΜΑΡ ότι είναι η Κυβερνώσα αριστερά, με προτάσεις και λύσεις και θέληση να συμμετάσχει  στην προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας μας.  Δυστυχώς κάποιοι επέλεξαν να οδηγήσουν τη χώρα και πάλι σε εκλογές προτάσσοντας το κομματικό τους συμφέρον σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Μετά τις εκλογές της 17η Ιουνίου θα γίνει η Κυβέρνηση την οποία αρνήθηκαν κάποιοι να κάνουν τον Μάιο !!!
Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου οι πολίτες προσέρχονται στην κάλπη ποιο ενημερωμένοι, ποιο «σοφοί». Την οργή και την αγανάκτησή τους την έδειξαν στις εκλογές του Μαΐου. Αναζητούν πλέον Κυβερνητική λύση με προοδευτική κατεύθυνση. Πολλοί αποδεσμευμένοι πλέον από προσωπικές σχέσεις και κομματικά κριτήρια προβληματίζονται για την καλύτερη επιλογή τόσο σε κόμματα όσο και σε πρόσωπα.
Ζητάμε από τους Πολίτες να δυναμώσουν τη Δημοκρατική Αριστερά για να δώσουμε λύση. Ζητάμε να μας κατατάξουν ως τρίτο κόμμα για να έχουμε εμείς την εντολή για λύση. Σε ότι μας αφορά πρέπει και θα γίνει Κυβέρνηση. Η χώρα δεν αντέχει τρίτες εκλογές. Καταθέσαμε ήδη τους βασικούς άξονες για μια προγραμματική συμφωνία, έτσι ώστε από τώρα πολίτες και κόμματα να τοποθετηθούν.
Η πολιτική πρόταση της ΔΗΜΑΡ για επαναδιαπραγμάτευση με άμεση και σταδιακή απαγκίστρωση από τις δυσμενείς συνέπειες του μνημονίου εδώ και ένα μήνα έχει γίνει αποδεκτή πλέον από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ακόμη και ψηφοφόροι και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει ξεκαθαρίσει έως και σήμερα τη θέση του, σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις παραδέχονται ότι η δική μας πρόταση είναι η μόνο ρεαλιστική πρόταση  προς την οποία και θα κινηθεί τελικά και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν άγγιξε τη ΔΗΜΑΡ, όπως όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Αντίθετα διαφαίνεται πως κρατάει το εκλογικό της ποσοστό με ανοδικές τάσεις. Κάθε μέρα που περνά διαπιστώνουμε ότι όλο και περισσότεροι πολίτες προσβλέπουν στο Φώτη Κουβέλη και στη ΔΗΜΑΡ ως εγγύηση για το αύριο της Χώρας.
Το εκλογικό μας ποσοστό θα είναι μεγαλύτερο. Ο στόχος μας για τρίτο κόμμα είναι ρεαλιστικός, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ διαγράφει ακόμη μεγαλύτερη καθοδική πορεία και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φυλλορροούν.

2. Πως κρίνετε το αποτέλεσμα στη Δράμα και ποιος είναι ο στόχος της ΔΗΜΑΡ Δράμας;
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι δεν συμπληρώσαμε ακόμη δύο χρόνια ζωής, ότι ο νομός μας είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τα αριστερά κόμματα (βλέπε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ που στη Δράμα κατέγραψαν το μισό περίπου της μέσης εκλογικής δύναμής τους ανά την επικράτεια), αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι επιτυχία της οργάνωσης Δράμας της ΔΗΜΑΡ και των υποψηφίων μας, το γεγονός ότι στο νομό καταγράψαμε το ίδιο εκλογικό ποσοστό με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ στο Δήμο Δράμας αγγίξαμε το 7%.
Είμαστε το μοναδικό κόμμα που προβλέπεται μετά βεβαιότητας ότι στη Δράμα θα έχουμε γενναία αύξηση του ποσοστού μας, τη στιγμή που τα δύο κόμματα του νέου κακέκτυπου δικομματισμού (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) ερίζουν με όρους δεκαετίας του 40 και του 60 και τα λοιπά κόμματα συνθλίβονται από την πόλωση που έχει επικρατήσει.
Πιστεύουμε ότι εκτός από την καλύτερη πολιτική πρόταση διαθέτουμε και το καλύτερο ψηφοδέλτιο με πείρα και γνώση, λόγο και ήθος, αποδοχή από τον κόσμο, τις αρχές, φορείς και λοιπές πολιτικές δυνάμεις, αποδεδειγμένη διάθεση για συνεργασία και αποτελεσματικότητα στη δράση. Ελπίζουμε και στοχεύουμε στην τρίτη έδρα.
Ήλθε η ώρα η Δράμα να εκλέξει τρίτο Βουλευτή από το τρίτο κατά σειρά κόμμα, ήλθε η ώρα να εκλέξει Βουλευτή της Αριστεράς, δηλαδή ένα διαφορετικό Βουλευτή. Που δεν θα είναι πρώτος σε γάμους, βαφτίσια και κάθε είδους εκδηλώσεις για να κάνει δημόσιες σχέσεις, να φωτογραφηθεί με το λαό και τους λοιπούς παράγοντες, αλλά θα παραβρίσκεται όπου και όπως πρέπει για να συντονίσει, να προωθήσει και να επιλύσει προβλήματα που χρονίζουν.
Έχουμε καταθέσει δημόσια πρόταση για διάλογο μεταξύ των πρώτων στη λίστα υποψηφίων ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, που φέρονται επικρατέστεροι για την τρίτη έδρα στο νομό μας, έτσι ώστε οι Δραμινοί να έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν και τους τρεις, να συγκρίνουν και να επιλέξουν όποιον θεωρούν καλύτερο. Έως και σήμερα δυστυχώς δεν έχουμε απάντηση.

3. Θα έχετε ακούσει φαντάζομαι να σας λένε, ότι αν παραμένατε στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ θα ήσασταν ο επόμενος Βουλευτής Δράμας;
Παλιότερα διάφοροι φίλοι και γνωστοί μου έλεγαν πως αν ήμουν σε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα (ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ) θα ήμουν Βουλευτής. Η απάντησή μου ήταν ναι, αλλά δεν θα ήμουν αυτός που γνωρίζετε και εκτιμάτε. Σήμερα η απάντησή μου στην ερώτησή σας είναι η ίδια. Υπηρετώ τις αρχές και τις αξίες μου, δίχως υστεροβουλίες.
Δεν έχω καμία μωροφιλοδοξία να γίνω ντε και καλά Βουλευτής. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν είμαι ανεπάγγελτος, δεν είμαι συνταξιούχος, δεν ψάχνω τρόπο να γεμίσω τον ελεύθερο χρόνο μου. 24 χρόνια στη μάχιμη Δικηγορία και άλλα τόσα ανιδιοτελούς προσφοράς και δράσης στην πολιτική και κοινωνική ζωή, αποδεικνύουν ότι ιδεολογικά και με διάθεση προσφοράς ασχολούμαι με τα κοινά και την πολιτική. Προτεραιότητα για μένα είναι η οικογένειά μου  και η δουλειά μου. Δεν θα μπορούσα να λείψω βέβαια από τις εκλογικές αυτές μάχες και όταν μπαίνω σε μία μάχη μπαίνω για το καλύτερο. Φιλοδοξία μου είναι να προσφέρω στον τόπο μου και στη χώρα μου, ότι μπορώ στο μέτρο των δυνατοτήτων μου.

4. Ποιο το μήνυμά σας στους Δραμινούς συμπολίτες μας, τι μπορούν να περιμένουν από τις εκλογές;
Δυστυχώς ο δημόσιος προεκλογικός λόγος κυριαρχείται από σωρεία διλημμάτων ή ψευτοδιλημμάτων και εκβιασμών. Υπάρχει πολύ κινδυνολογία, αλλά και υπαρκτοί κίνδυνοι για τη χώρα, που κανείς δεν μπορεί να αγνοεί.
Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις αλλά και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, έχουν απαντήσει σε μια σειρά διλήμματα. Επιλέγουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα τώρα που αλλάζουν οι συσχετισμοί και οι προσεγγίσεις στο πρόβλημα της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρώπη. Προκρίνουν την επαναδιαπραγμάτευση και τη σταδιακή απαγκίστρωση από τους δυσμενείς όρους του μνημονίου, από την μονομερή καταγγελία που θα οδηγήσει σε περιπέτεια τη χώρα μας.
Περιμένουν από τις πολιτικές δυνάμεις να λάβουν πιο δυνατά και καθαρά το μήνυμα των εκλογών και να προχωρήσουν με συναινέσεις στο σχηματισμό σταθερής προοδευτικής Κυβέρνησης με αξιόπιστα πρόσωπα και φερέγγυες πολιτικές, που θα οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια και πάλι στο δρόμο της προόδου, της ανάπτυξης και της ελπίδας.
Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Μπορούμε και πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, που θα δείξουν προοπτική διεξόδου από την κρίση και θα γεννήσουν και πάλι ελπίδα στους Έλληνες.
Η ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης και τα στελέχη της μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και θα τιμήσουμε την ψήφο των συμπολιτών μας. Θα λειτουργήσουμε ως καταλύτης για προοδευτικές εξελίξεις, θα επιδιώξουμε λύσεις προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Ζητάμε εντολή για λύση, διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών με αξιόπιστο πρόγραμμα, θέσεις και προτάσεις. Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση των συμπολιτών μας. Οι Δραμινοί ποιο ενημερωμένοι και ποιο ώριμοι είναι σε θέση να κάνουν τις επιλογές τους με τη σκέψη στο μέλλον του τόπου μας και στο μέλλον των  παιδιών μας. Ο Φώτης Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ είναι εγγύηση για τις πολιτικές εξελίξεις. Η αίσθηση αυτή των πολιτών σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία αυξάνει κάθε μέρα και περισσότερο.