Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Φ. Κουβέλης: Οικουμενική με ΣΥΡΙΖΑ ή εκλογές


Φ. Κουβέλης: Οικουμενική με ΣΥΡΙΖΑ ή εκλογές

"Η εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε σε προεκλογικό διήμερο"

11/05/2012


Πρόσθεσε στο FacebookΠρόσθεσε στο DeliciousΠρόσθεσε στο NewsvineΠρόσθεσε στο Twitter
Φ. Κουβέλης: Οικουμενική με ΣΥΡΙΖΑ ή εκλογές
Οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορετικά εκλογές, ήταν το μήνυμα του Φώτη Κουβέλη, κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστέρας. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ήταν κατηγορηματικός και επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετέχει σε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, εξηγώντας ότι χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα είναι σε αρμονία με τη λαϊκή βούληση.
Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης κατήγγειλε τη μετεκλογική στρατητική του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς και τη μετέτρεψε σε προεκλογικό του διήμερο. «Τώρα», πρόσθεσε, «αρνείται την πρότασή μας για οικουμενική κυβέρνηση, είναι φανερό ότι επείγονται για εκλογές και απλώς δεν το λένε».
Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης τάχθηκε κατά όσων θέλουν να διαστρεβλώνουν τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τέλος τα παραμύθια. Θα περιμένουμε, αλλά είναι προφανές από τις αντιδράσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετέχει, γιατί από τη πρώτη στιγμή ήθελε εκλογές».
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΝΕΤ: Απαισιόδοξος στο ενδεχόμενο να σχηματιστεί μια οικουμενική κυβέρνηση
Απαισιόδοξος στο ενδεχόμενο να σχηματιστεί μια οικουμενική κυβέρνηση, εμφανίστηκε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι το πολιτικό κλίμα όπως διαμορφώνεται μέσα από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, δείχνει ότι η προσφυγή στην κάλπη αποτελεί μονόδρομο. Ωστόσο όπως είπε υπάρχει αμυδρή ελπίδα στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να υπάρξει λύση.
Ο κ. Κουβέλης αναφερόμενος στην πρόταση του για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης μόνο με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι σε μια τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να λείπει το δεύτερο σε δύναμη κόμμα και σημείωσε ότι χωρίς τη συμμετοχή του δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος σε επίπεδο κοινωνίας να νομιμοποιήσει το έργο της.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ουσιαστικά κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι απεμπόλησε την ευκαιρία που είχε για σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης, με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ της ΔΗΜΑΡ και με ψήφο ανοχής από τη ΝΔ και τόνισε ότι υπήρχε μια ευκαιρία να υπάρξει σύγκλιση σε δυο βασικά ζητήματα. Την σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο και παράλληλα την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Ταυτόχρονα δήλωσε πεπεισμένος ότι ο κ. Τσιπρας έχει επιλέξει να πάει σε νέες εκλογές για να αυξήσει το ποσοστό του, σημειώνοντας ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έγινε υποχείριο των επικοινωνιακών αναγκών .
Λίγο πριν τη σύσκεψη των αρχηγών ο κ. Κουβέλης κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν την ευθύνες τους, τονίζοντας ότι η ακυβερνησία δεν μπορεί να παραταθεί, καθώς οδηγεί σε διοικητική απραξία με ότι αυτό συνεπάγεται για ην οικονομία και την κοινωνία.

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
"Εξακολουθώ να λεω το ίδιο που έλεγα προεκλογικά, δε θα πάρω μέρος σε μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, η οικουμενική κυβέρνηση πρέπει να έχει εκείνες τις δυνάμεις που επέλεξε ο λαός με την ψήφο του", τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Η πρότασή μας για οικουμενική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που μπορούν να υπηρετήσουν τη σταδιακή αποδέσμευση από τη δανειακή σύμβαση και την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη, αλλά να ενσωματώνεται παράλληλα η ετυμηγορία του λαού, δηλαδή η αντίθεσή του στο μνημόνιο, τόνισε ο κ. Κουβέλης.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ο λαός είπε, δε θέλω το μνημόνιο, θέλω παραμονή στο ευρώ, αλλά θέλω να συνθέσετε κυβέρνηση με την κατάταξη των πολιτικών συσχετισμών».

Αναφερόμενος στην επιστολή Τσίπρα σε Μπαρόζο, επεσήμανε ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρεται σε καταγγελία του μνημονίου, αλλά σε επανεξέταση του στρατηγικού πλαισίου.
Χαρακτήρισε την επιστολή ως «υπαναχώρηση από όλα εκείνα που προεκλογικά διατυπώνονταν» και σημείωσε ότι ο ίδιος δε θα έκανε κάτι αντίστοιχο, «αν δεν είχα διαμορφώσει αυτό που προωθώ».
Ακόμη εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να γίνουν νέες εκλογές, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Πάντως, απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας σε τυχόν επαναληπτικές εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι δεν θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τη Χρυσή Αυγή.