Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΆΜΕΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΆΜΕΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΗ

· Προγράμματα σίτισης για τους έχοντες ανάγκη.

· Πρόνοια για τους άστεγους: Νομοθετικός καθορισμός των αστέγων ως ειδικής κοινωνικής ομάδας. Πρόνοια σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη δημιουργία χώρων, με χρησιμοποίηση της λιμνάζουσας κτιριακής περιουσίας του δημοσίου, όπου οι άστεγοι θα μπορούν να βρίσκουν κατάλυμα, συνθήκες υγιεινής, τροφή, ρουχισμό, πληροφόρηση για θέματα ανεύρεσης εργασίας και υποστήριξη για ένταξη.

· Καταγραφή μαθητών με σοβαρά προβλήματα φτώχειας και οργάνωσης της μέριμνας με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, με σεβασμό στην προσωπικότητα και την ατομικότητα.

· Ανεύρεση οικογενειών που δεν έχουν κανένα εισόδημα και άμεση υποστήριξή τους. Πρόνοια για μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

· Στήριξη των ΑΜΕΑ με εξάντληση των επιδοματικών δυνατοτήτων. Ενοποίηση των επιδομάτων ΑΜΕΑ σε ένα νέο επίδομα αναπηρίας, το ύψος του οποίου θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μορφής αναπηρίας.

· Επίδομα ενοικίου για τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα σε μη ανταποδοτική βάση.

· Σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας παράλληλα με την αύξηση των κατώτατων.

· Ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων που έχουν αποδεδειγμένα χαμηλό εισόδημα με επέκταση του προνοιακού επιδόματος στους μακροχρόνια ανέργους ανεξαρτήτως ηλικίας.

· Σχεδιασμός και σταδιακή εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος μέχρι το τέλος του 2013, μέτρο που λειτουργεί ήδη σε 23 κράτη μέλη.

· Άμεση αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την ένταξη των ανέργων σε θέσεις κατάρτισης, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και μαθητείας.