Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Φ. Κουβέλης: "Χαϊδεύει αυτιά" η πρόταση για άμεση κατάργηση του μνημονίου


Φ. Κουβέλης: "Χαϊδεύει αυτιά" η πρόταση για άμεση κατάργηση του μνημονίου

29/05/2012


Πρόσθεσε στο FacebookΠρόσθεσε στο DeliciousΠρόσθεσε στο NewsvineΠρόσθεσε στο Twitter
Φ. Κουβέλης: Χαϊδεύει αυτιά η πρόταση για άμεση κατάργηση του μνημονίου
Την ξεκάθαρη διαφωνία του με την πρόταση για μονομερή καταγγελία του μνημονίου διατυπώνει στη συνέντευξή του στη webtv του ΑΠΕ ο Φώτης Κουβέλης.
«Η πρόταση χαϊδεύει αυτιά και συνειδήσεις», δήλωσε συγκεκριμένα, εξηγώντας πως η μονομερής καταγγελία του μνημονίου θα σημάνει ταυτόχρονα το άνοιγμα της πόρτας είτε για την αποπομπή είτε για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Διατύπωσε, ωστόσο, την πρόταση να επιδιωχθεί άμεσα η κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν το ύψος του κατώτατου μισθού και να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα καθώς, όπως σημείωσε, σήμερα «οι εργαζόμενοι είναι αιχμάλωτοι στα χέρια οποιουδήποτε εργοδότη με τις ατομικές συμβάσεις».
«Ας σκεφτούν όλοι εκείνοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι στη δραχμή τι θα σημάνει για την Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή. Θα σημάνει επιστροφή σε μακρινές δεκαετίες. Θα αγοράζουμε με δραχμές και θα πληρώνουμε σε τιμές ευρώ», επεσήμανε, εξάλλου, ο κ. Κουβέλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θα έχουμε τρελό πληθωρισμό και γκρέμισμα κατά 50% των μισθών και των συντάξεων.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε άλλη ερώτηση επεσήμανε πως ο αγώνας δίνεται για μην έχουμε μισθούς Βουλγαρίας και επέκρινε εκείνους αποδέχτηκαν ότι μείωση αποδοχών σημαίνει και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Σε ό,τι αφορά το ποσοστό που πήρε το κόμμα του στις εκλογές, σε σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις που το εμφάνιζαν να εξασφαλίζει διψήφιο ποσοστό, έκανε λόγο για σκηνικό «καρικατούρας δικομματισμού» και υποστήριξε ότι η ΔΗΜΑΡ έχει σταθερά ποσοστά και αποκρούει την πίεση, βλέποντας να καταγράφεται κίνηση προς τα πάνω.
«Εμείς μιλήσαμε από την αρχή με ειλικρίνεια. Σταδιακή αποδέσμευση, σκληρή διαπραγμάτευση, παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, άμεση ενέργεια για να στηριχθεί η κοινωνία που έχει τεμαχιστεί», συνέχισε και αμέσως μετά άσκησε κριτική στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πετάξει τη διερευνητική εντολή, τη σηκώσαμε εμείς και του είπα ’προχώρα’ να στηρίξουμε προοδευτική κυβέρνηση με σφραγίδα αριστερή στην οποία η ΝΔ θα έδινε ψήφο ανοχής και το ΠΑΣΟΚ ψήφο εμπιστοσύνης. Δε θέλησε», ανέφερε ο κ. Κουβέλης και υπενθύμισε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για οικουμενική κυβέρνηση στη βάση συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας.
Όχι στην ακυβερνησία
Ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου προειδοποίησε ότι η χώρα δεν αντέχει τρίτη εκλογική αναμέτρηση.
«Δώστε μας την εντολή ώστε να συντελέσουμε να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένη προγραμματική γραπτή συμφωνία και κανείς να μην μπορέσει - τουλάχιστον εύκολα - να την αθετήσει», συμπλήρωσε και εξήγησε πως από τη δύναμη των κομμάτων θα εξαρτηθούν πολλά.      
«Ο ελληνικός λαός κρατάει στα χέρια του τη λύση, το κλειδί για να ανοίξει την κλειδαριά που λέγεται ακυβερνησία», σημείωσε.
Όσον αφορά το υποθετικό ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είπε ότι προϋπόθεση είναι η θετική δέσμευση την προοδευτική προγραμματική συμφωνία.
«Εκεί θα κριθεί. Όχι στην αναζήτηση του προοδευτισμού στην ετικέτα αλλά στη βάση του περιεχομένου της πολιτικής», υπογράμμισε.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του επανέλαβε ότι είναι εύκολος δρόμος να υπόσχεται κανείς 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας στο δημόσιο και κατώτατο μισθό 1300-1500 ευρώ, ενώ τόνισε πως σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή «δε θα βουλιάξει ο τόπος στα τάρταρα αλλά θα δοκιμαστεί πολύ και θα έχουμε και πολιτική απομόνωση της χώρας».
Επιπλέον, συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να γίνει λογιστικός έλεγχος του δημοσίου χρέους, έκανε λόγο για κατάντια με αφορμή το γεγονός ότι δεν γνωρίζαμε το ύψος του ελλείμματος και χαρακτήρισε έννοια ανύπαρκτη το επαχθές χρέος.
Ο λογοτέχνης Βασίλης Βασιλικός και ο περιβαλλοντολόγος και οικολόγος Μιχάλης Μοδινός θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές της 17ης Ιουνίου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ, όπως ανακοίνωσε ο Φώτης Κουβέλης.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι αυτές οι δύο υποψηφιότητες θα είναι οι μόνες αλλαγές στα ψηφοδέλτια του κόμματός του και πως οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα μπουν στη λίστα σύμφωνα με τη σειρά εκλογής τους στις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να ηγείται ο ίδιος του επόμενου κυβερνητικού σχήματος, απάντησε πως το μόνο που επιθυμεί είναι να έχει συμβάλει να υπάρξει λύση που θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες που ταλαιπωρούνται. «Αυτή είναι η έγνοια μου και κανένας υπουργικός ή πρωθυπουργικός θώκος», είπε.
Σε ερώτηση για το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι μετατοπίστηκε και εγκαταστάθηκε σε βαθύ νεοφιλελευθερισμό, με συνέπεια να χάσει την κοινωνική του βάση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξελίξεων στο εσωτερικό του μετά τις εκλογές.
Όσο για τα πρώην στελέχη ή βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που επιθυμούν να ενταχθούν στη ΔΗΜΑΡ είπε πως «αυτά θα τα δούμε στο πλαίσιο ανοικτού συνεδρίου στο τέλος του 2012» και παράλληλα τοποθέτησε το κόμμα του στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
«Για σκεφτείτε όταν μιλάω για προοδευτική προγραμματική συμφωνία, να μιλάω για το μελλοντικό πρωθυπουργό, χωρίς να ξέρω τις παραδοχές του αναφορικά με την προγραμματική συμφωνία προοδευτική περιεχομένου που προτείνω», απάντησε σε ερώτηση απέναντι στο ενδεχόμενο να δεχτεί ως πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας για τη Χρυσή Αυγή, είπε ότι την ψήφισαν οι πολίτες που ήθελαν να τιμωρήσουν, να εκδικηθούν και να αποδοκιμάσουν, αλλά εκτίμησε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου δεν θα είναι ίδιο με εκείνο της 6ης Μαΐου. Ερωτηθείς αν θα συμφωνούσε να τεθεί εκτός νόμου, είπε ότι δεν έχει το δικαίωμα από το Σύνταγμα και από το νόμο, σημειώνοντας ότι υπάρχει θέμα πού ξεκινάει και πού φτάνει η ελευθερία για τη συγκρότηση κόμματος, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο κόμμα δεν σέβεται το δημοκρατικό πολίτευμα.
Σχετικά με το ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα του έχει διαφορετική πολιτική πρόταση, ενώ για την πτωτική πορεία του Κομμουνιστικού Κόμματος, την απέδωσε στο αδιέξοδο της πολιτικής του πρότασης.
Ακόμη, έδωσε απάντηση σε όσους χαρακτηρίζουν «μνημονιακό κόμμα» τη ΔΗΜΑΡ, υπενθυμίζοντας πως το κόμμα του κάθε φορά που καταψήφισε τα μνημόνια ή το μεσοπρόθεσμο, κατέθετε το ισοδύναμο.
"Μάχομαι να μην υπάρξει σχέδιο εξόδου"
«Σήμερα έρχονται στα λόγια μας όσοι είπαν υπερβολές, δεν είπαν αλήθειες και πολλοί είπαν ψέματα. Ο τόπος έχει ανάγκη από ειλικρίνεια», συνέχισε και αποδοκίμασε την Κριστίν Λαγκάρντ για τις πρόσφατες δηλώσεις της. «Ντροπή. Η υποκρισία έχει τα όριά της. Αιφνιδίως αναζήτησε ευαισθησία για τα παιδιά του Νίγηρα. Οφείλει από τη θέση που βρίσκεται να είναι εξαιρετικά προσεκτική, να μην απειλεί και να μην παρεμβαίνει απαράδεκτα σε ζητήματα που δεν αφορούν τις αρμοδιότητές της», είπε συγκεκριμένα. Επίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στην Ευρώπη να απεργάζονται σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Υπάρχει η θεωρία -κυρίως στη Γερμανία- του σάπιου δάκτυλου. Θυσιάζουμε ένα δάκτυλο για να σώσουμε το χέρι. Δεν μπορώ να αποκλείσω τέτοιο ενδεχόμενο. Μάχομαι να μην υπάρξει», ανέφερε ο κ Κουβέλης και υποστήριξε πως τώρα που το ευρωπαϊκό πολιτικό πλαίσιο και λόγω της εκλογής Ολάντ αλλάζει, εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ώρα τη μεταβαλλόμενη πολιτική πραγματικότητα και να δημιουργήσουμε συμμαχίες.
Σε ό,τι αφορά τις υψηλές αποδοχές στο δημόσιο, είπε ότι βεβαίως και υπάρχουν και για αυτό το λόγο ήταν αντίθετος με τις οριζόντιες περικοπές. «Όπου υπάρχουν μισθολογικές ακρότητες να αντιμετωπιστούν. Οι συντεχνίες είναι εκείνες που λειτούργησαν στη λογική του πελατειακού κράτους», είπε.
Τέλος, ο κ. Κουβέλης υποστήριξε πως πρέπει τα ιδιωτικά ΜΜΕ να καταβάλουν αντίτιμο καθώς οι συχνότητες ανήκουν στο ελληνικό λαό.